Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτιστικά του Δήμου ΖωγράφουΌμορφες μελωδίες γέμισαν τον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στην εκδήλωση...

Όμορφες μελωδίες γέμισαν τον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στην εκδήλωση μνήμης για την άλωση της Πόλης και την καταστροφή της Σμύρνης

Στο γεμάτο από κόσμο προαύλιο χώρο του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Ζωγράφου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης για την άλωση της Πόλης και την καταστροφή της Σμύρνης. 

Οι Οθωμανοί έκαναν την τελική τους έφοδο στις 29 Μαΐου του 1453, καταλαμβάνοντας  την Πόλη. Το πλήγμα που δέχθηκε ο Ελληνικός πολιτισμός και η Ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία ήταν πολύ σοβαρό. Καταστράφηκε η πρόοδος του Ελληνισμού αρκετών αιώνων, προκαλώντας θλίψη και πόνο στις ψυχές ολόκληρου του πολιτισμένου κόσμου.

Με την άλωση της Πόλης από τους Τούρκους, επισκιάστηκε ο Ελληνικός κόσμος για εκατοντάδες χρόνια. Παρόλα αυτά, τα σύμβολα του Βυζαντίου, όπως είναι ο μεγαλοπρεπής ναός της Αγιά- Σοφιάς και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εξακολουθούν να φωτίζουν και να εμπνέουν, «ως άσβεστοι φάροι», τους χριστιανούς όλου του κόσμου και να υπενθυμίζουν τη δόξα και το μεγαλείο του Ελληνισμού.  

Τα μουσικά ακούσματα και η αφήγηση ταξίδεψαν τους θεατές σε ένα ταξίδι στο χρόνο της ιστορίας, ξυπνώντας μνήμες που δεν πρέπει ποτέ κανείς να ξεχάσει.

Την βραδιά άνοιξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου κ. Βενέδικτος Παπαδόπουλος, ο οποίος μίλησε για τις αλησμόνητες πατρίδες και τον υπερχιλιετή πολιτισμό που δημιούργησαν οι Έλληνες εκεί αλλά και για τη σημασία διατήρησης της συλλογικής μνήμης. Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από τον πρόεδρο του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού  και τον Δήμαρχο Ζωγράφου Βασίλη Θώδα

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν  οι βουλευτές της Ν.Δ. Βασίλης Σπανάκης, Άννα Καραμανλή, Κων/νος Κυρανάκης, Τάσος Γαϊτάνης, ο βουλευτής Μιχάλης Κατρίνης εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η ανεξάρτητη βουλευτής Αγγελική Αδαμοπούλου ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής Γιώργος Βλάχος, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της Περιφέρειας Αττικής σε θέματα Τουρισμού Θεόδωρος Κουτσογιαννόπουλο.

Εντύπωση πάντως προκάλεσε η απουσία των αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων της σύμπραξης που διοικεί την Πόλη. Κρίμα διότι σε μία τόσο όμορφη εκδήλωση οι προσωπικές πολιτικές  στρατηγικές και οι εμπάθειες  δεν έχουν θέση.

Από την αξιωματική αντιπολίτευση ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ το παρών έδωσε ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Γκρέκας εκπροσωπώντας την παράταξη, μιας και η Κα Καφατσάκη ήταν στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.

RELATED ARTICLES