Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΑθλητικά του Δήμου ΖωγράφουΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ από άσκηση & ανώδυνη θεραπεία με PRP (αιμοπετάλια)

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ από άσκηση & ανώδυνη θεραπεία με PRP (αιμοπετάλια)

Η άσκηση ως γνωστόν θωρακίζει τον οργανισμό αλλά δυστυχώς ενέχει αρκετούς κινδύνους.Σε κάθε περίπτωση οι τραυματισμοί απειλούν όσους ασκούνται και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να  αποφεύγουμε τις υπερβολές Τα προβλήματα που ανακύπτουν είναι είτε από άγνοια είτε από υπερβολή.

Oι τραυματισμοί που παθαίνουν οι ασκούμενοι χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: στους οξείς τραυματισμούς (όπως ένα κάταγμα ή ένα διάστρεμμα) και στους τραυματισμούς λόγω υπέρχρησης, που εκδηλώνονται σταδιακά και είναι το επακόλουθο επαναλαμβανόμενων μικροτραυματισμών σε τένοντες,μύες οστά ακόμα και στις αρθρώσεις.

Σε γενικές γραμμές, οι μικροτραυματισμοί στα κάτω άκρα μπορούν να αποφευχθούν αν φροντίσουμε έγκαιρα για την θεραπεία τους,αμέσως μετα την εμφανιση των πρώτων συμπτωμάτων. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, το πρωτόκολλο PRICE ( Prevention-Rest, Ice, Compression, Elevation =Προστασία-Ξεκούραση, Πάγος, Πίεση, Ανύψωση ) είναι η απάντηση.

Αν όμως είναι κάτι πιο σοβαρό και ο πόνος επιμένει, τότε η ιατρική φροντίδα είναι επιβεβλημένη.

Στους οξείς τραυματισμούς η θεραπεία εξατομικεύεται και επέρχεται ίαση μέσα απο συγκεκριμένες θεραπείες και πρωτόκολλα αποκατάστασης.

Στον αντίποδα όμως, των κακώσεων εκείνων που συμβαίνουν απο επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς (υπέρχρηση) σε αθλητές και ασκουμενους ο κλάδος της ορθοβιολογίας εμπλούτισε την φαρέτρα μας με σύγχρονες,ανώδυνες και αποτελεσματικές θεραπείες.

 

Μία απο αυτές είναι και το Πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια ή αλλιώς γνωστό ως PRP.

Πρόκειται για μία παλαιά σε λογική (περιγράφηκε για πρώτη φορά την δεκαετία του 70′ ) αλλά εξελιγμένη στην τεχνική, μέθοδο πολλά υποσχόμενη με ευρύ φάσμα εφαρμογών όπως:

 •  Χρόνιες τενοντίτιδες και τενοντοπάθειες όπως η
 • έξω επικονδυλίτις του αγκώνος (tennis elbow)- & έσω επικονδυλίτις του αγκώνος ( golfers elbow)
 • Ενθεσοπάθειες-ορογονοθυλακίτιδες
 •  Συνδεσμικές κακώσεις, μερική ρήξη συνδέσμων
 •  Μυικές θλάσεις ( οξείες ή χρόνιες)
 •  Στενωτικές τενοντοελυτρίτιδες
 •  Σύνδρομα υπέρχρησης άκρας χειρός
 •  Χονδροπάθειες (παθήσεις χόνδρου)
 •  Πελματιαία απονευρωσίτιδα

Τενοντίτιδα ΑχιλλείουΗ επιτυχία της τεχνικής έγκειται στην συγχώνευση τεχνολογίας αιχμής και φυσικής ικανότητας του σώματος για αυτοϊαση.Η φιλοσοφία της θεραπείας βασίζεται στην αρχή της δράσης των αιμοπεταλίων, τα οποία ως έμμορφα συστατικά του αίματος μετά από έναν τραυματισμό ( απο τον οποίο προκαλείται αιμορραγία) αθροίζονται στην περιοχή απελευθερώνοντας ειδικούς αυξητικούς παράγοντες (εξειδικευμένες πρωτεΐνες) που ρυθμίζουν την διαδικασία της επούλωσηςσυγκεκριμένη θεραπεία παρουσιάζει πλήθος πλεονεκτημάτων καθώς Συγκεκριμένα οι συχνότεροι τραυματισμοί (στους τένοντες) θεραπεύονται με αργό ρυθμό λόγω της σχετικά μειωμένης αιμάτωσης τους και για τον ίδιο λόγο ανταποκρίνονται με μικρότερη επιτυχία στα αντιφλεγμονώδη και την φυσικοθεραπεία.Αυτό λοιπόν που δεν μπορεί να κάνει η φύση λόγω μειωμένης αιμάτωσης στην πάσχουσα περιοχή το κάνουμε εμείς εμπνεσμένοι απο την σοφία των μηχανισμών επούλωσης του ίδιου μας του οργανισμού.

 • δεν είναι δαπανηρή,
 • δεν απαιτεί διασταύρωση αίματος, για την χρήση της,
 • δεν προκαλεί αλλεργίες,
 • δεν έχει επιπλοκές,
 • δεν αφήνει σημάδια και

μπορεί να εφαρμοστεί στο ιατρείο σε λίγα μόλις λεπτά.Λίγα λόγια για την διαδικασία εφαρμογής.Η πρακτική εφαρμογή της μεθόδου σε συνδυασμό με τα κλινικά της αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι πρόκειται για μια έγκυρη και πολλά υποσχόμενη θεραπεία.ακόμη και οταν τα συμπτώματα μίας πάθησης εγκατασταθούν ο ορθοπαιδικος σήμερα διαθέτει εκτός απο τις χειρουργικές τεχνικές σύγχρονους τρόπους αντιμετώπισης με χαμηλό κόστος, χωρίς πόνο και χωρίς ταλαιπωρία.Λίγα λεπτά απο τον χρόνο σας μπορούν να επιστρέψουν την ποιότητα ζωής που θέλετε.

Και να θυμάστε ότι,

Μικρή ποσότητα αίματος (20-50ml) λαμβάνονται από περιφερική φλέβα του ασθενούς (με την ίδια διαδικασία όπως όταν πρόκειται να κάνουμε εξετάσεις αίματος). Στην συνέχεια το αίμα τοποθετείται σε ειδικά φιαλίδια με αντιπηκτικό .

Ακολουθεί φυγοκέντρηση και το αποτέλεσμα αυτής της διεργασίας ειναι η συλλογή αιμοπεταλίων σε μικρό όγκο τα οποία υπεισέρχονται ειδική επεξεργασία.Όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία των αιμοπεταλίων ακολουθεί η εφαρμογή τους τοπικά στην πάσχουσα περιοχή υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση για μεγαλύτερη ευστοχία.

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τον Γεώργιο Σπηλιωτόπουλο MD ,Ορθοπαιδικό Χειρουργό ,συνεργάτη των ιδιωτικών θεραπευτηρίων του όμιλου Ιατρικού Αθηνών ,της Ευρωκλινικής Αθηνών & Παίδων, του ΙΑΣΩ General Hospital και του Mediteranneo Hospital.

www.gspiliotopoulos-md.gr

 

RELATED ARTICLES