Συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Συγκεντρώσεις πορείες διαμαρτυρίες για την αστυνομική βία από Αγία Παρασκευή έως Ίλιον – Τρεις συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα από 700 άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής, από όπου έκαναν πορεία κατά της αστυνομικής βίας. Την ίδια ώρα συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε Ίλιον, Εξάρχεια και Πανόρμου.

Πορειες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη.

Συγκέντρωση στο Λευκό Πύργο στις δώδεκα το μεσημέρι και πορεία στο κέντρο της πόλης πραγματοποίησαν φοιτητές, πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και κινήσεις του αντιεξουσιαστικού χώρου, ενάντια στην αστυνομική βία και το νέο νόμο για τις ανώτατες σχολές. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό και πλακάτ με συνθήματα, όπως, «έξω η αστυνομία από τις σχολές», «κανένας απεργός πείνας νεκρός», άλλα συνθήματα ενάντια στην «κρατική καταστολή» κ.ο.κ..

Η πορεία ξεκίνησε μία ώρα μετά τη συγκέντρωση, στη μία το μεσημέρι, πέρασε από την οδό Τσιμισκή, κατέβηκε από στη πλατεία Αριστοτέλους προς την παραλιακή και ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις δύο το μεσημέρι, στη Λεωφόρο Νίκης, στο ύψος του Λευκού Πύργου.

Συγκέντρωση … μετά μουσικής, στις δώδεκα το μεσημέρι, στο άγαλμα του Βενιζέλου πραγματοποίησαν σύλλογοι και πρωτοβουλίες μουσικών, καλλιτεχνών και φοιτητών μουσικών σπουδών, ζητώντας τη συνέχιση της στήριξης της πολιτείας στον κλάδο και στους ανέργους, ασφαλές άνοιγμα των μουσικών, θεατρικών σκηνών, καταστημάτων και σχολών, με συνθήματα ενάντια στην «καταστολή» και στη «λογοκρισία» στην καλλιτεχνική παραγωγή κ.α.. Στο χώρο πραγματοποιήθηκε μουσική συναυλία, με έγχορδα, πνευστά και κρουστά, με τραγούδια διαμαρτυρίας.

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στο δήμο Νεάπολης – Συκεών, από τη δημοτική παράταξη «Η πόλη αλλιώς», με συγκέντρωση στο «Ρολόι» στην πλατεία της Νεάπολης και πορεία ως το δημαρχείο και στους κεντρικούς δρόμους του δήμου, με αιτήματα κατά της αστυνομικής βίας και του νόμου για τα πανεπιστήμια, και υπέρ της ενίσχυσης των κέντρων υγείας και των μέσων προστασίας από τον κορονοϊό, της ασφαλούς επαναλειτουργίας των σχολείων κ.α.

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ «ΩΣ ΕΔΩ»

Πανελλαδικό κάλεσμα ενάντια στην αστυνομική βία και αυθαιρεσία με αφορμή τα γεγονότα που συνέβησαν στη Νέα Σμύρνη, διοργανώνεται σήμερα και αύριο σε πολλές γειτονιές της χώρας.

Οι καταγγελίες για περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας δεν έχουν τελειωμό, με τους αστυνομικούς της ομάδας «ΔΡΑΣΗ» να βρίσκονται στο επίκεντρο των περισσοτέρων. Οι καταγγελίες αφορούν περιστατικά ξυλοδαρμού, κακοποίησης και κατάχρησης της εξουσίας τους τόσο προς τους διαδηλωτές, όσο και προς πολίτες που δεν συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις, ενώ ακόμα υπάρχουν αμέτρητα βίντεο στα social media που το επιβεβαιώνουν.

Έτσι λοιπόν, αυτό το διήμερο οι πολίτες ετοιμάζονται να φωνάξουν ένα μεγάλο «Ως εδώ!» βγαίνοντας σε πλατείες και γειτονιές όλης της χώρας.

Σήμερα Σάββατο πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη συμμετοχή συγκεντρώσεις σε πλατείες στην Αγία Παρασκευή, Πανόρμου, Εξάρχεια, Ηλιούπολη, Ίλιον, Νέα Ιωνία, Πετρούπολη, Χαλάνδρι, Μαρούσι, ενώ ακόμα κόσμος συγκεντρώθηκε σε πλατείες στη Δράμα, τη Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, σε διάφορους νομούς της Κρήτης, στην Πάτρα, Σάμο, Λέσβο, Χίο, Λάρισα, Τρίκαλα, Ηγουμενίτσα και Καλαμάτα.

Το εν λόγω κάλεσμα έλαβε τέτοιες διαστάσεις που έγινε πορεία ακόμα και σε πλατεία του Παρισιού.

Για αύριο κυριακή 13/3 υπάρχει κάλεσμα για συγκέντρωση στην Πλατεία Γαρδένια στις 14:00.