Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔημοτικά Νέα του ΖωγράφουΛαϊκή Συσπείρωση Ζωγράφου : Ανακοίνωση για το θέμα της καθαριότητας "ΔΟΥΛΕΙΑ ΗΛΙΟ...

Λαϊκή Συσπείρωση Ζωγράφου : Ανακοίνωση για το θέμα της καθαριότητας “ΔΟΥΛΕΙΑ ΗΛΙΟ ΜΕ ΗΛΙΟ, ΑΛΛΙΩΣ … ΙΔΙΩΤΗΣ “

Το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν στον χώρο των εργαζομένων στην καθαριότητα, οι «συναντήσεις» του νέου αντιδημάρχου και του πρώην δημάρχου – νυν εντεταλμένου συμβούλου (δια χειρός Θώδα) –  και της γνωστής από την θητεία ως αντιδημάρχου … για να βάλουν σε τάξη την καθαριότητα!!!! Οι «συναντήσεις» αυτές δεν είναι τυχαίες, μιας και το τεράστιο θέμα απαξίωσης και υποστελέχωσης της υπηρεσίας καθαριότητας δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην λειτουργία της.

Για του λόγου το αληθές, από την αρχή η διοίκηση Θώδα έχει αλλάξει 3 αντιδημάρχους και 3 προϊσταμένους στο τμήμα αυτό με κύριο σκοπό την αναστάτωση και τη δυσλειτουργία του.  Σε πρώτο πλάνο λοιπόν, βρέθηκε από την πλευρά της διοίκησης η κατάργηση του ωραρίου λειτουργίας της υπηρεσίας, η κατάργηση του διημέρου ανάπαυσης  των εργαζομένων (48ωρο) και ορίζει την λειτουργία της υπηρεσίας με σπαστό 5θήμερο. Στην ουσία η διοίκηση Θώδα, εντατικοποιεί την εργασία των υπαλλήλων καταργώντας ουσιαστικά το δικαίωμα τους στην ανάπαυση δουλεύοντας «ήλιο με ήλιο».  Άρα η τροποποίηση της λειτουργίας της  υπηρεσίας έχει εμφανέστατο σκοπό την εξόντωση των ήδη κουρασμένων εργατών και σίγουρα όλο αυτό οδηγεί στην συλλογή λιγότερων απορριμμάτων.

Μέσα στο υπάρχον πρόβλημα, έρχεται να προστεθεί  με την πρόσφατη συμφωνία που υπεγράφη με την περιφέρεια και τον ΕΣΔΝΑ, για επιπλέον διαλογή στην πηγή (πχ καφέ κάδοι) ο δήμος θα είναι υποχρεωμένος χωρίς προσωπικό να συλλέγει άλλα 3 χωριστά ρεύματα.

Μαθηματικά λοιπόν δείχνει που πάει η κατάσταση, μιας και στον προγραμματισμό προσλήψεων για το 2022 η διοίκηση Θώδα δεν ζήτησε ούτε έναν εργάτη για την αποκομιδή και τον οδοκαθαρισμό.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο μετά από ερώτηση της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» για το θέμα, τοποθετήθηκε αντιδήμαρχος, ως λαγός της διοίκησης και σίγουρα όχι εκφράζοντας προσωπική γνώμη, προτείνοντας χαρακτηριστικά την πιλοτική εφαρμογή σε μια από τις τρεις περιοχές που καλύπτει ο δήμος μας, της αποκομιδής των απορριμμάτων από ιδιώτη. Δεν είναι τυχαία επίσης, η μη διάψευση επίσημα από τον δήμαρχο αυτής της «τυχαίας πρότασης» του αντιδημάρχου του, λέγοντας ότι αν δεν προχωρήσει αυτό που έχουν σχεδιάσει (τροποποίηση λειτουργίας) . . . θα σκεφτούν άλλες λύσεις.

Η κατάσταση που επιχειρείται να διαμορφωθεί, είναι αποτέλεσμα συνειδητής πολιτικής επιλογής διαχρονικά όλων των δημοτικών αρχών.

Ούτε να το σκέφτονται ότι θα προχωρήσει το σχέδιο απαξίωσης της υπηρεσίας καθαριότητας, πρασίνου και όλων των υπηρεσιών με την λογική του κοινωνικού αυτοματισμού, ανοίγοντας τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών.

Καλούμε τους εργαζόμενους, να αντισταθούν στα σχέδια αυτά και να οργανώσουν την πάλη τους.

Καλούμε τους Ζωγραφιώτες να κόψουν τον βήχα σε όποιους με πρόφαση την πανδημία και την δυσκολία της περιόδου, ανοίγουν διάπλατα την πόρτα στους ιδιώτες. Να μπουν μπροστά γιατί πρώτα και κύρια αυτοί θα κληθούν να πληρώσουν το πάρτι που ετοιμάζουν με τους ιδιώτες, να διεκδικήσουν την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

RELATED ARTICLES