Άλλο ένα εργατικό ατύχημα σημειώθηκε στον δήμο Ζωγράφου και μάλιστα σε μία από τις πλέον ευαίσθητες δομές του. Μια αναπληρώτρια νηπιαγωγός, τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της εργασίας της, με αποτέλεσμα να σπάσει το πόδι της και να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση στεκόμαστε δίπλα της, διεκδικώντας να κινηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για να πάρει ολόκληρη την αναρρωτική άδεια που είναι απαραίτητη ώστε να επιστρέψει με ασφάλεια στην εργασία της και να μην υποστεί καμία κύρωση λόγω του καθεστώτος της εργασίας της, στην μισθοδοσία καθώς και στον χρόνο που δεν προσμετρά στην προϋπηρεσία.
Το παιχνίδι είναι στημένο και από πριν ξεπουλημένο!
Για άλλη μια φορά δεν θα πέσουμε απ’ τα σύννεφα ακούγοντας για εργατικό ατύχημα! Ήταν έγκλημα προδιαγεγραμμένο με το καμπανάκι κινδύνου να το έχουμε κρούσει ουκ ολίγες φορές το προηγούμενο διάστημα. Τόσο για το νηπιαγωγείο όπου τραυματίστηκε η εργαζόμενη που βρίσκεται σε προαύλιο Γυμνασίου σε ακατάλληλο χώρο, όσο και για μια σειρά σχολεία και δομές του Δήμου μας που αποτελούν παγίδες θανάτου τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τα παιδιά.
Αναρωτιόμαστε, άραγε ως πότε στέγαστρα που καταρρέουν, τουαλέτες που πλημμυρίζουν, σχολικές αίθουσες σε ισόγεια πολυκατοικιών, νηπιαγωγεία με απότομα σκαλιά και ακατάλληλα προαύλια, θα αποτελούν την πρώτη επαφή με την γνώση για τα παιδιά του Δήμου μας και ακατάλληλοι χώροι για εργασία για τους εργαζόμενους ?
Η σημερινή δημοτική αρχή της ΝΔ του κ. Θώδα, όπως και η προηγούμενη και προσεχώς … η επόμενη δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ και της κ. Καφατσάκη δεν είναι αθώοι του αίματος και φέρουν τεράστιες ευθύνες! Τους έχει προειδοποιήσει η Λαϊκή Συσπείρωση φέρνοντας το θέμα πολλές φορές μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, τα σωματεία των εκπαιδευτικών, οι σύλλογοι των γονιών!
Τα έργα τους μιλούν γι’ αυτούς:
- Όταν το 2018 η Λαϊκή Συσπείρωση άνοιγε τη συζήτηση μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο για την υποχρεωτική εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής, που ήρθε από την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς την ανάλογη χρηματοδότηση στους Δήμους για να υποστηριχθεί με τις ανάλογες υποδομές και προσλήψεις προσωπικού, όλοι τους μας χλεύαζαν κι από κανέναν τους δεν αμφισβητήθηκε το πλαίσιο αυτό. Δεν ακούσαμε κουβέντα για διεκδίκηση σύγχρονων όρων μόρφωσης των παιδιών και δουλειάς για τους εργαζόμενους. Αντίθετα έσπευσαν να την εφαρμόσουν με όρους υποβάθμισης! Σε ακατάλληλες αίθουσες, σε γερασμένα κτίρια, σε ορόφους πολυκατοικιών, σε κοντέινερ, ακόμη και σε προαύλια Γυμνασίων και Λυκείων, όπως στην παραπάνω περίπτωση. Ο ένας κόβει ο άλλος ράβει, οι κυβερνήσεις αλλάζουν, οι δημοτικές αρχές αλλάζουν κι εμείς στο ίδιο έργο θεατές… Ακόμη και σε ακίνητο προ του 1955 ακούσαμε πρόταση εγκατάστασης νηπιαγωγείου!
- Όταν αποκαλύψαμε ότι σε έκθεση της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου μας ο συγκεκριμένος χώρος κρίθηκε ακατάλληλος για προαυλισμό, επισημαίνοντας μια σειρά εργασίες που θα έπρεπε να γίνουν για να επιστρέψουν με ασφάλεια παιδιά και εργαζόμενοι στην εκπαιδευτική διαδικασία η απάντηση της δημοτικής αρχής Θώδα ήταν να στρώσει ακατάλληλο δάπεδο και μας διαβεβαίωνε ότι όλα βαίνουν καλώς.
Όλα αυτά τα χρόνια κι οι δυο μας χόρτασαν από υποσχέσεις…
- Ακόμη περιμένουμε να μας πουν
- κάτι για τη μεταστέγαση των τμημάτων που βρίσκονται σε επικίνδυνους χώρους,
- για τα 2 διθέσια νηπιαγωγεία στην οδό Ιοκάστης & Μακρυγιάννη,
- πως προχώρησαν με τα οικόπεδα που αρχικά κατά τη γνώμη τους δεν υπήρχαν και ύστερα από την πίεση που τους ασκήσαμε ανακάλυψαν ότι τελικά υπάρχουν (Δαμασίππου, Ιλισίων, Ξηρογιάννη).
- Ακόμη περιμένουμε να μας πουν που ιεραρχείται να δοθούν τα λεφτά που εξ’ αρχής παραδέχθηκαν πως είχε ο Δήμος για να εφαρμοστεί η δίχρονη αν όχι στην ενοικίαση και αγορά ακινήτων προς διάθεση στο Δήμο μας. Όπως στις κυβερνήσεις 7 δις περίσσευαν για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, αλλά όχι για την Παιδεία και τις ανάγκες του λαού, έτσι και στον Δήμο, για τις απευθείας αναθέσεις και τις αναπτυξιακές εταιρίες έχουμε, αλλά για τα σχολεία και τις προσλήψεις προσωπικού δεν έχουμε.
Δε συμβιβαζόμαστε με αναλώσιμους εργαζόμενους
Είναι πρόκληση ότι στο συγκεκριμένο νηπιαγωγείο υπάρχει 1 νηπιαγωγός ανά τμήμα και μάλιστα με καθεστώς εργασίας αναπληρωτή. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που ένα παιδί χρειάζεται συνοδεία, τα υπόλοιπα μένουν μόνα τους στην τάξη, ότι η εντατικοποίηση της δουλειάς βαράει κόκκινο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλειά των νηπίων!
Είναι χαρακτηριστικό ότι για να έχουν σήμερα τα παιδιά δάσκαλο αποσπάστηκε νηπιαγωγός από το διευρυμένο τμήμα. Εκπαιδευτική διαδικασία δηλαδή με …μπαλώματα. Δυστυχώς δεν είναι η μόνη περίπτωση που οι υποστελέχωση του Δήμου μπορεί να αποβεί μοιραία κι εδώ η σημερινή και αυριανή δημοτική αρχή έχουν ευθύνη για τη στάση που κρατούν απέναντι στο ασφυκτικό καθεστώς του κράτους για τις προσλήψεις στον Δήμο. Με την αποδοχή αυτής της κατάστασης και την απουσία οποιασδήποτε διεκδίκησης δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες.
Διεκδικούμε:
- Με ευθύνη του ΥΠΑΙΘΑ, του Υπουργείου Εργασίας και της ΔΙ.ΠΕ Α΄ Αθήνας, η νηπιαγωγός να λάβει όλη την αναρρωτική άδεια που είναι αναγκαία χωρίς περικοπή μισθού και προϋπηρεσίας.
- Άμεση αποκατάσταση του προαυλίου του Νηπιαγωγείου με ευθύνη της Δημοτικής αρχής, η οποία οφείλει να εξασφαλίσει τους όρους υγιεινής και ασφάλειας.
- Να εξασφαλιστεί η ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία με την άμεση αναπλήρωση του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού.
- Να μεταστεγαστούν τα επικίνδυνα τμήματα και να αξιοποιηθούν διαθέσιμα οικόπεδα στο Δήμο μας για τη δημιουργία νηπιαγωγείων (Καράτζα, Φιλονόης, Ιλισίων & Κερασούντος).
- Τμήματα μέχρι 15 νήπια, ώστε να επιτελείται η παιδαγωγική πράξη με τους απαραίτητους όρους, και τοποθέτηση δεύτερης/ου Νηπιαγωγού σε όλα τα τμήματα που λειτουργούν με 15 μαθητές και άνω.