Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδα / ΚόσμοςΚορωνοϊος: Αυτά είναι τα νέα μέτρα στην εστίαση και στους χώρους ψυχαγωγίας

Κορωνοϊος: Αυτά είναι τα νέα μέτρα στην εστίαση και στους χώρους ψυχαγωγίας

– Ανοίγουν όλοι οι εσωτερικοί χώροι της εστίασης από σήμερα όπως είναι τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα, τα κέντρα διασκέδασης και θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους ή για επιβεβαιωμένα νοσήσαντες με την χωρητικότητα των καταστημάτων να μπορεί να φτάνει έως και το 85%

– Στους εσωτερικούς χώρους, οι ανήλικοι θα εισέρχονται μόνο με self test και δήλωση γονέα

-Στα κέντρα διασκέδασης επιτρέπονται μόνο εμβολιασμένοι τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Η εφαρμογή για τον έλεγχο πιστοποιητικών εμβολιασμού θα χρησιμοποιείται σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, στους αθλητικούς αγώνες και στα κέντρα διασκέδασης (εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι). Τα κέντρα διασκέδασης είναι μία ξεχωριστή κατηγορία και η ειδοποιός διαφορά τους από τις άλλες επιχειρήσεις έγκειται στο γεγονός των ντεσιμπέλ της μουσικής. Π.χ τα καταστήματα με 100 ντεσιμπέλ θεωρούνται κέντρα διασκέδασης και άρα σε αυτούς τους χώρους θα επιτρέπονται μόνο εμβολιασμένοι τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.

– Η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού από τον πελάτη θα γίνεται σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή (κινητό) και η επαλήθευση από τον καταστηματάρχη θα γίνεται μέσω της εφαρμογής «Covid Free GR». Η εφαρμογή μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή.

-Εκτός από την εφαρμογή που θα πιστοποιεί τον εμβολιασμό ή την νόσηση, οι πελάτες θα πρέπει να έχουν μαζί είτε ταυτότητα, είτε διαβατήριο, είτε δίπλωμα για να γίνεται η απαραίτητη ταυτοπροσωπία.

– έως τις 31 Αυγούστου επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας.

– Στους υπαίθριους χώρους θα μπορούν σύμφωνα με την απόφαση του ιδιοκτήτη της επιχείρησης, εάν θα είναι αμιγής ή μεικτός χώρος, να βρίσκονται τόσο οι εμβολιασμένοι όσο και οι ανεμβολίαστοι χωρίς κάποιον έλεγχο. Ουσιαστική η εφαρμογή σε αυτή την περίπτωση δεν θα χρησιμοποιείται.

– Οι ανεμβολίαστοι σε υπαίθριο χώρο θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον εσωτερικό χώρο του ιδίου καταστήματος μόνο για την χρήση του μπάνιου –πάντα- με χρήση της μάσκας τους. Σε περίπτωση που κάποιος ανεμβολίαστος, χρησιμοποιήσει τον εσωτερικό χώρο για κάποιον άλλο λόγο π.χ να κάτσει στο τραπέζι θεωρείται παράβαση και υπάρχει πρόστιμο.

– Τα σήματα που τελικά θα τοποθετηθούν στα καταστήματα δεν θα είναι τρία αλλά δύο. Το πρώτο αφορά τους Covid-free εσωτερικούς χώρους και με αυτό τον τρόπο θα δηλώνεται ότι ο χώρος είναι αποκλειστικά για εμβολιασμένους και νοσήσαντες ενώ το δεύτερο αφορά τον εμβολιασμό του προσωπικού καθώς θα αναγράφει ότι το προσωπικό είναι πλήρως εμβολιασμένο.

– Τα εστιατόρια εντός των εμπορικών κέντρων θα λειτουργήσουν κανονικά ωστόσο θα λογίζονται ως αμιγείς εσωτερικοί χώροι μόνο για εμβολιασμένους. Το ίδιο ισχύει και για τις στοές και τους αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους. 

RELATED ARTICLES