Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδα / ΚόσμοςΗΠΑ: Δραματικό ρεκόρ στους θανάτους από υπερβολική δόση εν μέσω πανδημίας

ΗΠΑ: Δραματικό ρεκόρ στους θανάτους από υπερβολική δόση εν μέσω πανδημίας

Κατά μέσο όρο, περισσότερα από 250 άτομα πέθαιναν από ναρκωτικά κάθε μέρα που περνούσε στις ΗΠΑ στη διάρκεια της ταραγμένης περυσινής χρονιάς

Οι θάνατοι από υπερβολική δόση ναρκωτικών, κυρίως οπιοειδών, εκτοξεύτηκαν το 2021 στον αριθμό-ρεκόρ των 93.000, δείχνουν τα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Ο απολογισμός είναι αυξημένος κατά σχεδόν 30% σε σχέση με τους 72.000 θανάτους που αποδόθηκαν στα ναρκωτικά το 2020.

Οι ΗΠΑ αντιμετώπιζαν ήδη επιδημία θανάτων λόγω οπιοειδών αλλά η πανδημία «επιδείνωσε την κρίση κατά πολύ» λέει στο Associated Press ο Μπράντον Μάρσαλ του Πανεπιστημίου Μπράουν, ο οποίος παρακολουθεί τις τάσεις των τελευταίων ετών.

Η αύξηση των νεκρών αποδίδεται εν μέρει στην πανδημία, η οποία απομόνωσε τους χρήστες ναρκωτικών και δυσκόλεψε την αναζήτηση λύσεων απεξάρτησης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Τζόρνταν ΜακΓκλάσεν, ο οποίος πέθανε στο σπίτι του στο Μίσιγκαν στις 6 Μαΐου, μια μέρα πριν από τα 39α γενέθλιά του.

«Ήταν πραγματικά δύσκολο για μένα να σκέφτομαι πώς πέθανε» παραδέχτηκε δημοσίως ο αδελφός του Κόλιν ΜακΓκλάσεν. «Ήταν μόνος, υπέφερε συναισθηματικά και ένιωσε πως έπρεπε να κάνει και πάλι χρήση».

Φεντανύλη

Ο θάνατος του Τζόρνταν ΜακΓκλάσεν αποδόθηκε από τον ιατροδικαστή σε συνδυασμό ηρωίνης και φεντανύλης, ενός οπιοειδούς φαρμάκου που θεωρείται δεκάδες φορές πιο δραστικό από τη μορφίνη. Αναπτύχθηκε ως αναισθητικό και αναλγητικό για καρκινοπαθείς, πλέον όμως χρησιμοποιείται ευρέως ως ναρκωτικό και μάλιστα ανιχνεύεται στις περισσότερες παρτίδες ηρωίνης που κατάσχονται.

Εδώ και χρόνια οι ΗΠΑ μαστίζονται από «επιδημία» κατάχρησης οπιοειδών, τα οποία συνταγογραφούναι στις ΗΠΑ πολύ συχνότερα από ό,τι στην Ευρώπη. Η φεντανύλη φαίνεται πως αποτελεί πλέον ακόμα σοβαρότερο πρόβλημα –είναι η ουσία που μεταξύ άλλων σκότωσε τον τραγουδιστή Prince.

«Η ηρωίνη είναι νοθευμένη με φεντανύλη,. Η κοκαΐνη είναι νοθευμένη. Η μεθαμφεταμίνη είναι επίσης νοθευμένη» λέει η Σάνον Μόνατ, κοινωνιολόγος του Πανεπιστημίου του Σίρακιους που μελετά τη γεωγραφική κατανομή των θανάτων. Σύμφωνα με την ερευνήτρια, η φεντανύλη οφείλεται για το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των θανάτων.

Σύμφωνα με τα δεδομένα των CDC, το ισχυρό οπιοειδές έπαιξε ρόλο στο 60% των θανάτων από υπερβολική δόση που καταγράφηκαν το 2020.

Σύμφωνα πάντως με τη Μόνατ, δεν υπάρχουν στοιχεία για αύξηση της χρήσης ναρκωτικών πέρυσι –οι θάνατοι αφορούσαν άτομα που ήδη έπασχαν από εθισμό.

Οι νεκροί από υπερβολική δόση ήρθαν να επιδεινώσουν το πλέον πολύνεκρο έτος της αμερικανικής ιστορίας. Η Covid-19 σκότωσε γύρω στους 378.000 Αμερικανούς, εκτινάσσοντας τον αριθμό των θανάτων στο πρωτοφανές νούμερο των 3,3 εκατομμυρίων.

Πηγή: in.gr

RELATED ARTICLES