Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔημοτικά Νέα του ΖωγράφουΕκδήλωση του Δήμου Ζωγράφου και του Ιδρύματος Κ. Καραμανλής για τα 40...

Εκδήλωση του Δήμου Ζωγράφου και του Ιδρύματος Κ. Καραμανλής για τα 40 χρόνια της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη

Οι πολιτικές, η αποτίμηση και η προοπτική από την είσοδο της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη αναλύθηκαν κατά τη διάρκεια της επετειακής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Δήμος Ζωγράφου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών από την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ.

Με μεγάλο ενδιαφέρον, δεκάδες πολίτες παρακολούθησαν στον περιβάλλοντα χώρο της Βίλας Ζωγράφου τις ομιλίες καταξιωμένων επιστημόνων και ερευνητών, ενώ χιλιάδες ακόμα στη χώρα αλλά και την ομογένεια είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εκδήλωση διαδικτυακά καθώς μεταδιδόταν ζωντανά από τα social media του Δήμου.

Ο Δήμαρχος Ζωγράφου Βασίλης Θώδας, στον χαιρετισμό του αφού ευχαρίστησε τους δεκάδες παρευρισκόμενους και τους ομιλητές, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο Δήμος Ζωγράφου πραγματοποίησε την εκδήλωση αυτή με σκοπό «να υπενθυμίσουμε στους συμπολίτες μας τις ιστορικές πρωτοβουλίες που έλαβαν χώρα, προκειμένου σήμερα να ανήκουμε στην πιο επιθυμητή οικονομική και πολιτική οντότητα του πλανήτη».

«Είναι μεγάλο προνόμιο για την Ελλάδα να συμμετέχει σε αυτό το ιστορικό σχέδιο. Η χώρα μας έχει το 10ο αστέρι της Ε.Ε., της τότε Ε.Ο.Κ., μία Ένωση που πλέον αποτελείται από 27 μέλη και από τον Ιανουάριο του 2001 εισήλθε στην ευρωζώνη, στον σκληρό πυρήνα των κρατών-μελών, η οποία αριθμεί 19 μέλη. Η Ε.Ε. συνεχίζει να συνδιαμορφώνει με καθοριστικό τρόπο τον χαρακτήρα της Ελλάδας, καθώς δεν υπάρχει διάσταση και τομέας της λειτουργίας της χώρας που να μην αλληλεπιδρά ή και να μην οριοθετείται από το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Η Ελλάδα μεταμορφώθηκε με σαρωτικό τρόπο», δήλωσε ο κ. Θώδας.

«Η συμμετοχή στην Ε.Ε δεν είναι αυτόματος πιλότος. Απαιτεί διαπραγματεύσεις, διεκδικήσεις, καθορισμένη ατζέντα, συγκεκριμένους στόχους και στρατηγικές για να τους επιτύχουμε. Αλλά αυτός είναι ο κανόνας παντού στις διεθνείς σχέσεις. Η συμμετοχή από μόνη της δεν εξασφαλίζει κανένα κράτος. Χρειάζεται συνεχής αγώνας και διεκδικήσεις για να ολοκληρωθεί το οικοδόμημα της Ευρώπης από οικονομικό σε πολιτικό. Εάν κάτι επιβεβαιώνεται με τις εντυπωσιακές διπλωματικές επιτυχίες των τελευταίων δύο ετών και τη ραγδαία αναβάθμιση της Ελλάδας, είναι, ότι η οργανωμένη, προσεκτικά σχεδιασμένη με ιεραρχημένους στόχους διπλωματία, οδηγεί σε εντυπωσιακά αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Αντιδήμαρχος Εξυπηρέτησης Πολιτών, Επικοινωνίας και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Ζωγράφου και Δημοσιογράφος, Λάμπρος Καλαρρύτης. Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν ο πρώην Υπουργός και Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στην έδρα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» στη Σχολή Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης,  Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος , η Αναπληρώτρια καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας και Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και γέννημα- θρέμμα της πόλης, Κωνσταντίνα Μπότσιου, ο Διευθύνων Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών, Σωτήρης Ριζάς και ο Προϊστάμενος Ιστορικού Αρχείου στο Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» Χρήστος Αναστασίου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης και οι Βουλευτές της ΝΔ στον Νότιο Τομέα Αθηνών Άννα Καραμανλή και Βασίλης Σπανάκης, ενώ τον Βουλευτή Ευβοίας της ΝΔ Θανάση Ζεμπίλη εκπροσώπησε ο Διευθυντής του Πολιτικού του Γραφείου Γιάννης Σαραντόπουλος.

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν επίσης ο Αναπληρωτής Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών Θεόδωρος Μετικαρίδης, οι αντιδήμαρχοι Κοινωνικών Υπηρεσιών και Παιδικών Σταθμών Ρένα Χαλκιαδάκη, Τεχνικών Υπηρεσιών Δημήτρης Δήμας, Πρασίνου Γιάννης Βρούτσης, Εμπορικής Ανάπτυξης και Αποτελεσματικότητας Λεωνίδας Κουφός, Ψηφιακής Πολιτικής και Νέας Γενιάς Δημήτρης Κολομπάτσος.

Τις επετειακές εκδηλώσεις παρακολούθησαν ο Πρόεδρος Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου Γιώργος Γιαννακόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ Πολιτισμού και Αθλητισμού – Πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και Δημοτικός Σύμβουλος Λάμπρος Γούμενος, το Μέλος του Δ.Σ. του ΝΠΔΔ Πολιτισμού και Αθλητισμού Ανδρέας Τσιμπούκης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Μ.ΑΞΙ.Α.ΔΗ.Ζ Α. Ε. Ο.Τ.Α. Αναστάσιος Τανταρούδας. Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Βασίλειος Λένης, Βαγγέλης Τζανής και Σπύρος Γιώτης.

Παρόντες, επίσης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παλαιών Ζωγραφιωτών Δημήτρης Μπίτσικας , ο Πρόεδρος Νεολαίας του Συνδέσμου Παλαιών Ζωγραφιωτών Κώστας Κορμάς , εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ηπειρωτών Ζωγράφου, Ειρήνη Γαλαζούλα και Γιώργος Τάσσης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Ζωγράφου «Νίκος Καζαντζάκης» Φώτης Νταουντάκης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Θρακιωτών Ζωγράφου, Δημήτρης Δεληγιαννίδης.

Την οργάνωση της εκδήλωσης ανέλαβε το Τμήμα Επικοινωνίας του Δήμου Ζωγράφου

RELATED ARTICLES