Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότητα του Δήμου ΖωγράφουΑποτελέσματα εκλογών της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων | Η Εύη Γεωργίου νέα...

Αποτελέσματα εκλογών της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων | Η Εύη Γεωργίου νέα πρόεδρος – Αναλυτικά το νέο προεδρείο

Η Ανεξάρτητη Κίνηση Γονέων αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις εκλογές της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Ζωγράφου που διεξήχθησαν την Τετάρτη 29 Μαρτίου το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου δημοτικού, αποσπώντας σχετική πλειοψηφία με 3 από τις 7 έδρες του ΔΣ.

Προηγήθηκε η εκλογοαπολογιστική συνέλευση κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η ανάγνωση του απολογισμού δράσης από τον απερχόμενο πρόεδρο Γιάννη Μπουνάκο. Στη συζήτηση που ακολούθησε αντιπαρατέθηκαν δύο απόψεις. Από την μία πλευρά η Αγωνιστική Ενότητα εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στις παρατάξεις της Ανεξάρτητης Κίνησης Γονέων και της Συσπείρωσης Γονέων για το γεγονός ότι αφενός διέσπασαν την Ένωση κατεβάζοντας ξεχωριστό ψηφοδέλτιο το 2015 και αφετέρου για την έλλειψη οιασδήποτε ουσιαστικής δράσης μέσα σε αυτή τη διετία. Μάλιστα ο κ. Ζούμπος κατά την τοποθέτησή του τόνισε μεταξύ άλλων ότι το διασπαστικό κλίμα που διέσπειραν στην Ένωση οδήγησε τελικά και στη δική τους διάσπαση, αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο κ. Μπουνάκος κατέβηκε με δικό του ψηφοδέλτιο ξεχωριστά διασπώντας την παράταξη με την οποία είχε εκλεγεί το 2015. Επίσης, αναφέρθηκε πως μόνος δρόμος για την Ένωση είναι να διεκδικεί μέσα από αγώνες αυτά που τα σχολεία και τα παιδιά μας δικαιούνται.

Από την άλλη πλευρά η Ανεξάρτητη Κίνηση Γονέων τόνισε την ανάγκη η Ένωση να έρθει κοντά στα σχολεία κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει πετύχει. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με δουλειά και πράξεις. Μάλιστα η επικεφαλής του ψηφοδελτίου Εύη Γεωργίου καυτηριάζοντας τον κομματικό χαρακτήρα που είχε η Ένωση πριν το 2015 για δεκαετίες είπε χαρακτηριστικά ότι «εμείς κοιτούσαμε πώς θα μπορέσουμε να βάψουμε κανένα σχολείο και μαθαίνουμε πρώτα πως έπρεπε να ανατρέψουμε τον καπιταλισμό».

Στις εκλογές που ξεκίνησαν αργά το βράδυ συμμετείχαν 56 γονείς από τους συνολικά 60 περίπου που αποτελούσαν το εκλεκτορικό σώμα! Από αυτούς 23 ψήφισαν την Ανεξάρτητη Κίνηση Γονέων(ΑΚΓ), 16 τη Συσπείρωση Γονέων(ΣΓ) και 15 την Αγωνιστική Ενότητα Γονέων(ΑΕΓ). Κατόπιν των αποτελεσμάτων οι έδρες μοιράστηκαν ως εξής 3 για την ΑΚΓ τις οποίες κατέλαβαν οι κκ. Εύη Γεωργίου, Χρήστος Παπαγεωργίου και Κατερίνα Κυριάκου. 2 η ΣΓ με τους κκ. Γιάννη Μπουνάκο και Γιάννη Ζευγολατάκο και 2 η ΑΕΓ με τους κκ. Σπύρο Ζούμπο και Γιώργο Βαρελά.

Από τα αποτελέσματα εξάγονται ορισμένα συμπεράσματα: πρώτον, το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις που μιλούσαν για άνετη επικράτηση της ΑΚΓ πριν τη διάσπαση ήταν σωστές καθότι, αν και στην πολιτική οι αριθμοί τείνουν να μην αθροίζονται, εντούτοις υπήρχαν πολλές πιθανότητες η ΑΚΓ να αποσπούσε τις 5 από τις 7 έδρες και έτσι οδηγούμαστε στο δεύτερο συμπέρασμα ότι δηλαδή η επιλογή του κ. Μπουνάκου να διασπάσει τη παράταξή του κατεβάζοντας νέο ψηφοδέλτιο στέρησε τη δυνατότητα αυτή από την μέχρι πρότινος παράταξή του. Τέλος, η δράση της μέχρι τώρα αντιπροέδρου του ΔΣ και πρώτη σε σταυρούς Εύη Γεωργίου αναγνωρίστηκε από το εκλεκτορικό σώμα που ανέδειξε την παράταξη της οποίας ηγούνταν ΑΚΓ πρώτη δύναμη παρά το ψηφοδέλτιο του κ. Μπουνάκου.

 

Το νέο προεδρείο

Εν τέλει το ΔΣ της Ένωσης συγκροτήθηκε σε σώμα νε την πρώτη παράταξη ήτοι την Ανεξάρτητη Κίνηση Γονέων να αναλαμβάνει τις κύριες θέσεις ευθύνης και συγκεκριμένα πρόεδρος η Εύη Γεωργίου, γενική γραμματέας η Κατερίνα Κυριάκου και ταμίας ο Χρήστος Παπαγεωργίου. Αντιπρόεδρος έγινε ο τ. πρόεδρος Γιάννης Μπουνάκος και ειδικός γραμματέας ο Γιάννης Ζευγολατάκος. Οι κκ. Σπύρος Ζούμπος και Γιώργος Βαρελάς παρέμειναν ως απλά μέλη.

Να σημειώσουμε πως ήδη η νέα διοίκηση της Ένωσης έχει ξεκινήσει σειρά επαφών με όλα τα σχολεία δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης μας, ενώ αναμένεται συνάντηση και με το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων των Παιδικών Σταθμών.

Ζητήσαμε από τις τρεις παρατάξεις να μας κάνουν μία δήλωση αναφορικά με το αποτέλεσμα των εκλογών και τη σύνθεση του νέου προεδρείου. Σας παραθέτουμε τις δηλώσεις της ΑΚΓ και της ΑΕ καθότι η ΣΓ του κ. Μπουνάκου δεν μας απέστειλε.

 

Ανεξάρτητη Κίνηση Γονέων

Στις εκλογές της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δήμου Ζωγράφου η Ανεξάρτητη Κίνηση Γονέων, συνεχίζοντας στο σκεπτικό που υπαγόρευσε την ίδρυσή της, προέταξε τη λογική της σύνθεσης και της κοινής δράσης όλων των γονέων απέναντι σε νοοτροπίες δογματισμών, αποκλεισμών και εξυπηρέτησης προσωπικών μικροφιλοδοξιών. Στις εκλογές αυτές με οδηγό την ειλικρινή διάθεση και την εμπειρία και αφού  εντοπίσαμε, διορθώσαμε και αφήσαμε τις αστοχίες πίσω μας,  στοχεύσαμε με αποφασιστικότητα στην επόμενη μέρα της Ένωσης Γονέων. Σε μία Γενική Συνέλευση κατώτερη των προσδοκιών μας και στην οποία κυριάρχησαν τακτικισμοί, αποποιήσεις ευθυνών, προσπάθεια ανάδειξης ανύπαρκτων τοπικιστικών ιδιαιτεροτήτων εντός του Δήμου καθώς και συντονισμένη μονομερής επίθεση εναντίον της Κίνησής μας, εμείς συμμετείχαμε με κατάθεση ξεκάθαρου ενωτικού περιγράμματος δράσης και συγκεκριμένων προτάσεων και στόχων. Φυσικά δεν είμαστε καθόλου ευχαριστημένοι ούτε από το γεγονός ότι οι εκλογές σημαδεύτηκαν από προσωποκεντρικές μεθοδεύσεις ορισμένων, ούτε από τις παθογένειες που αναδείχτηκαν κατά την ίδια την εκλογική διαδικασία.

Στις εκλογές η Ανεξάρτητη Κίνηση Γονέων αναδείχτηκε και πάλι πρώτη δύναμη. Ερμηνεύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα ως μήνυμα για ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των εκλεγμένων παρατάξεων και υλοποιώντας την εκφρασμένη ενωτική μας προαίρεση, προτείναμε το νέο ΔΣ να συγκροτηθεί με αρχές την αντιπροσωπευτικότητα όλων των παρατάξεων και την αναλογικότητα εκλογής τους. Η πρότασή μας αυτή δεν έγινε δεκτή από όλες τις παρατάξεις, παρόλαυτά ελπίζουμε να υπερισχύσει η ουσία της συνεργασίας και όχι ο φόβος της συνυπευθυνότητας. Με ευθύνη της παράταξής μας προχωρήσαμε στη συγκρότηση του ΔΣ με αταλάντευτη την πρόθεση μας να ολοκληρώσουμε την αλλαγή σελίδας στην Ένωση, αρχίζοντας άμεσα την υλοποίηση των προτάσεών μας, με σταθερά ενωτικό και συμμετοχικό προσανατολισμό.

 

Αγωνιστική Ενότητα Γονέων

Η πολύ ενθαρρυντική απήχηση του καλέσματος της “ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΓΟΝΕΩΝ” κατά την πρόσφατη εκλογική διαδικασία της Ένωσης Γονέων που εκφράστηκε από το ικανοποιητικό, δεδομένων των συνθηκών και της πόλωσης που άλλοι δημιούργησαν και καλλιέργησαν, ποσοστό που έλαβε και την εκλογή δύο μελών στο νέο Δ.Σ. της Ένωσης, ανέδειξε τη σιωπηλή ακόμη πλειοψηφία των γονιών που ακούνε, σκέπτονται και δεν φοβούνται να γίνουν “δυσάρεστοι”, διεκδικώντας το αυτονόητο : Το καλύτερο για τα παιδιά τους, που δεν μπορεί να θυσιάζεται διαρκώς με μνημονιακά προσχήματα, μαζί με τα τελευταία ψήγματα του όποιου “κοινωνικού κράτους”, των δημοκρατικών κατακτήσεων και της διαχρονικά βαλλόμενης δημόσιας παιδείας.

            Δεν παραβλέπουμε φυσικά, το έντονο παρασκήνιο, την πανταχόθεν προωθούμενη αποπολιτικοποίηση (λες και τα προβλήματα δεν έχουν υπαίτιες πολιτικές…), ακόμη και τις νοσηρές καταστάσεις ψηφοθηρίας και άκριτου και τοπικιστικού “μοιράσματος κουκιών” που εκφράστηκαν, ίσως και πλειοψηφικά, κατά τις πρόσφατες εκλογές, κρατάμε όμως ως πρόκριμα, την μαζικά εκπεφρασμένη διάθεση του σώματος για την επανάκτηση της χαμένης – με ευθύνη άλλων, και προς διετίας και προσφάτως – ενότητας, σε διαδικασίες και ουσία.

            Από την πλευρά μας, την ενότητα και τη σύμπνοια σε ο,τιδήποτε καλό και δημιουργικό για το γονεικό κίνημα, τις αποδεικνύουμε καθημερινά στην πράξη και όχι με το μοίρασμα καρεκλών, γιατί τα προβλήματα της παιδείας και στο δήμο μας, είναι και πολλά και μεγάλα – και δεν μπορούν να περιμένουν, ούτε να εγκλωβιστούν σε λογικές παρασκηνίου και παραίτησης.

            Θα είμαστε λοιπόν δίπλα στη νέα διοίκηση της Ένωσης Γονέων, η οποία πρέπει επιτέλους να αναδείξει έργο και να αφήσει το ξεκάθαρο στίγμα της, έμπρακτοι αρωγοί σε κάθε τι δημιουργικό και προοδευτικό και ενάντιοι σε ο,τιδήποτε αντιδραστικό.

RELATED ARTICLES