Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΔημοτικά Νέα του ΖωγράφουΟ Ζωγραφιώτης Λάζαρος Κυρίτσης στην εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων του μνημείου του ΚΚΕ...

Ο Ζωγραφιώτης Λάζαρος Κυρίτσης στην εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων του μνημείου του ΚΚΕ στη Μακρόνησο

Εκδήλωση στη Μακρόνησο, ως ελάχιστο φόρο τιμής προς όσους εξορίστηκαν, βασανίστηκαν ή άφησαν τη ζωή τους στο μαρτυρικό νησί, διοργάνωσε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Μάρκος Γεωργιλάκης.

Πέντε ανθρώπινες μορφές, σκιές που ξεπροβάλλουν από τη γη της Μακρονήσου.

«Με το έργο αυτό θέλησα να εκφράσω αυτό που ένιωθα γι` αυτούς τους ανθρώπους, αυτές τις ευγενικές μορφές που η θυσία τούς καθαγίασε και τους έκανε σύμβολα», είπε ο Μάρκος Γεωργιλάκης.

Στην εκδήλωση, που διοργάνωσε το ΚΚΕ, τηρώντας πιστά όλα τα μέτρα προστασίας, εκατοντάδες άνθρωποι, νέοι και μεγαλύτεροι, αλλά και αγωνιστές που έζησαν στο μακρονήσι της εξορίας, απέτισαν φόρο τιμής.

«Κάθε φορά που πατάμε αυτόν τον βράχο νοιώθουμε χρέος, τιμή και ευθύνη. Απέναντι σε όσους μαρτύρησαν πάνω στο Μακρονήσι. Σε όσους έζησαν στο πετσί τους την επιστημονική, οργανωμένη βία της αστικής τάξης με έναν και μοναδικό σκοπό: να υποταχτούν, να δηλώσουν μετάνοια, να αποκηρύξουν το ΚΚΕ και τις ιδέες τους», ανέφερε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Ό,τι βλαπτικό για το λαό, να το παραμερίσει και να μπει μπροστά η νεολαία, να πάρει τη σκυτάλη και να παλέψει», είπε ο Λάζαρος Κυρίτσης, αγωνιστής του ΕΛΑΣ που έζησε τρία χρόνια στη γη της Μακρονήσου, 101 ετών σήμερα.

Πηγή : ert.gr

 

RELATED ARTICLES