«Βραχυκύκλωσε» το υγειονομικό σύστημα της Σουηδίας -Ξεμένει από προσωπικό, παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλον

Αντιμέτωπη με έλλειψη εργαζομένων στον τομέα της υγείας είναι η Σουηδία, καθώς ο αριθμός των παραιτήσεων αυξάνεται, μετά από μια δύσκολη χρονιά με την φροντίδα ασθενών με κορωνοϊό.

Η Σινέβα Ριμπέιρο, πρόεδρος της σουηδικής Ένωσης Επαγγελματιών Υγείας, λέει πως η κατάσταση είναι «τρομερή». Ακόμα και πριν από το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, τον Μάρτιο, υπήρχε «έλλειψη ειδικευμένων νοσοκόμων, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στις εντατικές» δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Bloomberg.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι ακόμη και χώρες με καθολικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης αγωνίζονται τώρα να συμβαδίσουν με την κρίση του κορωνοϊού. Αυτή την εβδομάδα, η πληρότητα των ΜΕΘ στην Στοκχόλμη έφτασε το 99%, προκαλώντας πανικό στην πόλη και ζητώντας εξωτερική βοήθεια.

Η Ριμπέιρο δήλωσε πως ήδη από τον Μάιο, τα μέλη της ένωσής της «προειδοποίησαν για μια αβάσιμη κατάσταση». Υπάρχουν λιγότερα διαθέσιμα άτομα τώρα με προσόντα από ό,τι υπήρχαν την άνοιξη, «γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την επέκταση της χωρητικότητας ΜΕΘ» τόνισε.

Οι επαγγελματίες της υγειονομικής περίθαλψης έχουν αναδειχθεί ως ήρωες της κρίσης του κορωνοϊού, προσελκύοντας συχνά τις επευφημίες από ευγνώμονες θεατές που περίμεναν έξω από τα νοσοκομεία για να τους χειροκροτήσουν μετά από μακρές και εξαντλητικές βάρδιες.

Όμως όλο και πιο συχνά, το προσωπικό είναι τόσο απελπισμένο για κάποιο ρεαλιστικό χρόνο που βλέπουν την παραίτηση ως την μόνη διέξοδο, είπε η Ριμπέιρο. Μια έρευνα από το τηλεοπτικό δίκτυο TV4, έδειξε ότι σε 13 από τις 21 περιοχές της Σουηδίας, οι παραιτήσεις στα επαγγέλματα υγειονομικής περίθαλψης έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας μάλιστα έως και τις 500 το μήνα.

Πηγή: iefimerida.gr –