Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδα / ΚόσμοςΒαριά πρόστιμα για.. καφάσια και πλαστικές καρέκλες - Τέλος το σίγουρο πάρκινγκ

Βαριά πρόστιμα για.. καφάσια και πλαστικές καρέκλες – Τέλος το σίγουρο πάρκινγκ

400 ευρώ για όσους «πιάνουν» μια θέση πάρκινγκ με οποιοδήποτε τρόπο

Γρίφος για δυνατούς λύτες το παρκάρισμα ακόμη και ενός μικρού αυτοκίνητου στα μεγάλα αστικά κέντρα. Με τα ιδιωτικά πάρκινγκ να είναι μια «υπόθεση για λίγους», ολοένα και περισσότεροι οδηγοί αναγκάζονται σε πολλές βόλτες σε γύρω στενά, προκειμένου να κυνηγήσουν την τύχη τους και να βρουν μια θέση στάθμευσης για το αυτοκίνητό τους.

Δυστυχώς, άλλος τρόπος δεν υπάρχει, αφού η μηνιαία εκμίσθωση μιας θέσης στάθμευσης είναι μια επιλογή που αφορά πολύ λίγο κόσμο που έχει την οικονομική δυνατότητα να επιβαρυνθεί με επιπλέον χρέη.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι λοιπόν που σκέφτονται πρωτότυπους τρόπους για να διασφαλίσουν ότι μετά το σχόλασμα της δουλειάς δεν θα αναγκαστούν να σπαταλήσουν ακόμα και μια ώρα για να καταφέρουν να σταθμεύσουν το αυτοκίνητό τους.

Έτσι, πολλοί καταφεύγουν σε μια παραδοσιακή τακτική τοποθετώντας καφάσια και τις πλαστικές καρέκλες ώστε να δεσμεύσουν έναν μέρος του δρόμου προκειμένου να «πιάσουν» μια θέση parking.

Όπως όμως έδειξε και η δημοσίευση του newsauto.gr,  ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας προβλέπει πρόστιμο 400 ευρώ για όσους καταλαμβάνουν με διάφορους τρόπους τις διαθέσιμες θέσεις πάρκινγκ και η Τροχαία είναι υποχρεωμένη να μεταβεί στο χώρο όπου την καλούν και να επιβάλλει το πρόστιμο.

Η νομοθεσία του ΚΟΚ

Το άρθρο 48 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας προβλέπει πως η κατάληψη τμήματος οδού και πεζόδρομου που περιλαμβάνει:

Η προσωρινή ή διαρκής κατάληψη τμήματος του οδοστρώματος με εγκαταστάσεις ή εμπόδια απαγορεύεται, ιδιαίτερα αν με αυτά παρεμποδίζεται η κυκλοφορία, η επιτρεπόμενη στάση ή στάθμευση οχημάτων ή περιορίζεται η ορατότητα αυτών που χρησιμοποιούν τις οδούς.

Κατ’ εξαίρεση της διάταξης της προηγούμενης παραγράφου, μπορεί να επιτραπεί σε έκτακτες περιπτώσεις ή ζώνες μικρής κυκλοφορίας εντός κατοικημένων περιοχών, αν υπάρχει αρκετός χώρος γι’ αυτά, η κατάληψή τμήματος οδού με προσωρινές εγκαταστάσεις ή εμπόδια ύστερα από άδεια των Δημοτικών ή Κοινοτικών Αρχών μετά γνώμη των αρμόδιων Αστυνομικών Αρχών.

Αυτοί που ανεγείρουν οικοδομές μέσα σε κατοικημένες περιοχές ή εκτελούν άλλα έργα και καταλαμβάνουν ολόκληρο το πεζοδρόμιο μπροστά από την οικοδομή ή το έργο, υποχρεούνται να κατασκευάσουν πρόσθετο πεζοδρόμιο ή να πάρουν άλλα κατάλληλα μέτρα για την ασφαλή διέλευση των πεζών. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Εργων καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της διάταξης αυτής.

Όταν επιτρέπεται, όπως πιο πάνω, η κατάληψή τμήματος οδού πρέπει αυτά να επισημαίνεται υποχρεωτικά από αυτόν που το κατέλαβε κατά τις διατάξεις του άρθρου 9 του παρόντος Κώδικα.

Η κατάληψη επιφάνειας πεζόδρομου για οποιαδήποτε άλλη χρήση εκτός γι’ αυτήν που έχει κατασκευαστεί, απαγορεύεται, εφόσον παρεμποδίζεται η κυκλοφορία των πεζών, ως και η είσοδος – έξοδος οχημάτων άμεσης ανάγκης ή εξυπηρέτησης των παροδίων.

Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις του άρθρου αυτού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 400 ευρώ

RELATED ARTICLES