Η λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα οφείλει πάντα να κάνει την δική της ανάγνωση και για τις διεθνείς εξελίξεις και αυτό είναι απολύτως ορατό και στην σημερινή περίπτωση της Ρώσικης επέμβασης στην Ουκρανία.
Το τεράστιο κόστος που είδαν οι δήμοι τον τελευταίο χρόνο έως και 120% στις αυξήσεις ρεύματος, πετρελαίου και φυσικού αερίου, το οποίο έφερε μια απώλεια περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία τους, δεν ήταν τίποτα σε σχέση με αυτό που αναμένεται να δούμε τις επόμενες ημέρες.
Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν άλμα ημέρας, με το μπρεντ να φτάνει τα 103 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014. Αντίστοιχα η τιμή του φυσικού αερίου στην πλατφόρμα TTF της Ολλανδίας διαμορφώνεται στα 120,9 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 36,1% σε μία μέρα.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε στο 2,65%.
Όλα αυτά τα στοιχεία απλά σημαίνουν για τους δήμους αναμορφώσεις στους πορϋπολογισμούς τους, όπου ορισμένοι κωδικοί εξόδων θα πρέπει να αυξηθούν κατά 100 ή και 200%.
Εντωμεταξύ από την Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών της Ευρώπης βγήκαν μεν ανακοινώσεις για κυρώσεις στην Ρωσία δεν φαίνεται όμως να ασχολήθηκε με μηχανισμούς στήριξης των νοικοκυριών όπως πρότεινε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Το μόνο που έχουμε είναι η έκτακτη συνεδρίαση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων που συγκάλεσε για σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 08:30, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τη συμμετοχή της γενικής γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρας Σδούκου, του προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αθανάσιου Δαγούμα, του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση, του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΑΔΜΗΕ, Μ. Μανουσάκη, του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνου Ξιφαρά και εκπροσώπου του ΔΕΣΦΑ.
Εντωμεταξύ οι εξελίξεις των τιμών δημιουργούν μια νέα επιπλέον κατάσταση δυσλειτουργίας στους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος και ίσως μια νέα αναβολή και για την είσπραξη δημοτικών τελών.
Όμως η αύξηση των τιμών ενέργειας συμπαρασύρει και άλλες υποθέσεις όπως οι μεταφορά και η τιμή στα οικοδομικά υλικά που βάζει σε δοκιμασία και τα έργα που ήδη έχουν ξεκινήσει και υλοποιούνται, αλλάζοντας εντελώς τους προϋπολογισμούς. Τα έργα που έχουν πάρει μεγάλες εκπτώσεις θα συναντήσουν τεράστια προβλήματα και καθυστερήσεις.
Να σημειώσουμε ότι η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στον κόσμο παραγωγός πετρελαίου, πουλώντας κυρίως το αργό της σε ευρωπαϊκά διυλιστήρια, και είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, προσφέροντας περίπου το 35% της ποσότητας που προμηθεύεται.
Ολοι σήμερα μιλάνε για την επάρκεια όπου δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα καθώς είναι πολλές οι εναλλακτικές λύσεις για την προμήθεια ενέργειας, δεν μιλάνε όμως για την τιμή που θα εξασφαλιστεί αυτή η επάρκεια.
Αξιοσημείωτο είναι ότι πολύ σημαντικό στοιχείο για τα μελλοντικά οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η διαμόρφωση των καιρικών συνθηκών. Αν είμαστε τυχεροί θα έρθει γρήγορα η Ανοιξη. Αν όχι ο Μάρτιος ιστορικά δίνει παγωνιές.
Πηγή:myota.gr