Χαμηλότερα ποσοστά κάλυψης απέναντι στον κορονοϊό έχουν οι εμβολιασμένοι με το εμβόλιο της Pfizer στο Ισραήλ μετά το άνοιγμα της αγοράς και την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα.
Όπως μετέδωσε το ενημερωτικό site Ynet, κάνοντας αναφορά σε στοιχεία του υπουργείου Υγείας, η υποχώρηση της προστασίας απέναντι σε σοβαρά περιστατικά και τις εισαγωγές σε νοσοκομεία είναι σημαντικά πιο ήπια. Το υπουργείο Υγείας δεν σχολίασε την είδηση.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι στο διάστημα από τις 2 Μαίου έως τις 5 Ιουνίου, το εμβόλιο είχε ποσοστό κάλυψης 94,3%. Από τις 6 Ιουνίου, πέντε ημέρες μετά την άρση των κυβερνητικών περιοριστικών μέτρων, μέχρι τις αρχές Ιουλίου, το ποσοστό αυτό υποχώρησε στο 64%. Μια παρόμοια υποχώρηση καταγράφεται στην προστασία απέναντι στα συμπτώματα του κορονοϊού.
Την ίδια στιγμή, η προστασία απέναντι στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τα σοβαρά περιστατικά παρέμεινε ισχυρή. Από τις 2 Μαίου έως τις 5 Ιουνίου, το ποσοστό κάλυψης στην αποφυγή εισαγωγής σε νοσοκομείο ήταν 98,2%, ποσοστό που υποχώρησε ελαφρώς στο 93% στο διάστημα από 6 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου. Παρόμοια υποχώρηση στο ποσοστό καταγράφηκε στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη σοβαρής ασθένειας ανάμεσα στους εμβολιασμένους.
Τα στοιχεία αυτά είναι ευθυγραμμισμένα με τα στοιχεία του υπουργείου που δείχνουν ότι πολλά από τα νέα κρούσματα είναι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί, ενώ ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών αυξάνεται πιο αργά. Την προηγούμενη Παρασκευή, το 59% των νέων κρουσμάτων ήταν εμβολιασμένοι, ενώ μέχρι την Κυριακή, υπήρχαν 35 σοβαρά περιστατικά κορονοϊού στο Ισραήλ, έναντι 21 που ήταν στις 19 Ιουνίου.
Η κυβέρνηση εξετάζει την επιστροφή κάποιων περιοριστικών μέτρων, ενώ έχει ήδη επαναφέρει την εντολή για μάσκες στο εσωτερικό δημόσιων χώρων. Αξιωματούχοι επίσης συζητούν το ενδεχόμενο να συστήσουν και Τρίτη δόση του εμβολίου.
Το Ισραήλ έχει εμβολιάσει πλήρως το 57% του γενικού πληθυσμού, περιλαμβανομένου του 88% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 50 ετών.
Πηγή: ot.gr