Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕλλάδα / ΚόσμοςΣηκώνουν πυργίσκους με φρουρές γύρω από τη Σαγκάη

Σηκώνουν πυργίσκους με φρουρές γύρω από τη Σαγκάη

Σε κλειστό στρατόπεδο συγκέντρωσης μετατρέπεται η Σαγκάη, με εγκλωβισμένους περισσότερους από 25 εκατ. μόνιμους κατοίκους και εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες. Η απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης του Πεκίνου να ελέγξει πάση θυσία την πανδημία έχει ως αποτέλεσμα τη μετατροπή της μεγαλύτερης πόλης της Κίνας σε μια περίκλειστη περιφέρεια με τους ανθρώπους κλεισμένους μέσα στα διαμερίσματά τους, στα δωμάτια των ξενοδοχείων τους ή σε εγκαταστάσεις όπου στοιβάζονται καθημερινά χιλιάδες πολίτες που βρίσκονται θετικοί στον κορωνοϊό.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με τοπικό ΜΜΕ της Σαγκάης, το Expat Focus, στα εξωτερικά σύνορα της πόλης κατασκευάστηκαν πυργίσκοι με φυλάκια εξοπλισμένα με ισχυρούς προβολείς που μετατρέπουν τη νύχτα σε ημέρα.

Oι ισχυροί προβολείς περιστρέφονται δεξιά κι αριστερά για να εντοπίζουν πολίτες που επιχειρούν να αποδράσουν από την πόλη-φυλακή. Μόλις αυτό συμβεί, ο φρουρός στον πυργίσκο ειδοποιεί τις αστυνομικές αρχές για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.

Σε ένα δεύτερο βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, βίαια επεισόδια καταγράφονται μεταξύ πολιτών και αστυνομικών που φορούν τις γνωστές λευκές στολές προστασίας… Σύμφωνα με τη λεζάντα του βίντεο, πρόκειται για κατοίκους της Σαγκάης οι οποίοι διαμαρτύρονται για την επίταξη κατοικιών και τη μετατροπή τους σε χώρους φιλοξενίας ατόμων που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Σύντομα τα πνεύματα οξύνονται και οι διαμαρτυρόμενοι πιάνονται στα χέρια με τους αστυνομικούς. Ακολουθούν συλλήψεις. Οι αστυνομικοί υιοθετούν ακραίες συμπεριφορές

Η μικρή ιστορία του Σουν Τζιαν

 

Ο Σουν Τζιαν, ένας 37χρονος μεταπτυχιακός φοιτητής στην κινεζική πόλη Γιαντάι, έκανε για μήνες μόνος του εκστρατεία κατά των μέτρων που επέβαλε το πανεπιστήμιο για την πρόληψη της COVID-19, εκφράζοντας μεταξύ άλλων έντονη κριτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στις 27 Μαρτίου όταν ο Σουν μπήκε στον χώρο του πανεπιστημίου κρατώντας ένα πλακάτ με μήνυμα που ζητούσε την άρση του «lockdown στο Λουντόνγκ».

Η αστυνομία τον συνέλαβε και την 1η Απριλίου το πανεπιστήμιο Λουντόνγκ τον απέβαλε, σύμφωνα με επιστολή του πανεπιστημίου που δημοσίευσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Οι Κινέζοι πολίτες σε μεγάλο βαθμό στηρίζουν την πολιτική περί «μηδενικής ανοχής» της COVID που είχε ως αποτέλεσμα να κρατηθεί υπό έλεγχο ο κορωνοϊός για δύο χρόνια από τότε που πρωτοεμφανίστηκε στην πόλη Ουχάν, της κεντρικής Κίνας, στα τέλη του 2019 και εξαπλώθηκε με ταχείς ρυθμούς σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, η στήριξη αυτή φαίνεται να υποχωρεί, καθώς το ιδιαίτερα μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον εξαπλώνεται στην Κίνα, προκαλώντας περιοριστικά μέτρα που οδήγησαν σε ελλείψεις τροφίμων, διαχωρισμό οικογενειών, χαμένους μισθούς και οικονομικά δεινά.

Οι αντιδράσεις του φοιτητή Σουν Τζιαν αποτυπώνουν την αυξανόμενη απογοήτευση και δυσαρέσκεια, σε μια κοινωνία που γενικά σέβεται τις αρχές, απέναντι σε μια στρατηγική για την COVID που τίθεται εν αμφιβόλω από την παραλλαγή Όμικρον.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι αντιδράσεις έχουν γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με βίντεο στα οποία φαίνονται πολίτες να συγκρούονται με εργαζομένους των υγειονομικών υπηρεσιών και να ουρλιάζουν με οργή από τα παράθυρα των διαμερισμάτων τους.

Τα περιθώρια για διαφωνίες έχουν στενέψει, καθώς η Κίνα έχει γίνει περισσότερο αυταρχική υπό τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και η οργή για τους περιορισμούς της COVID έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στις Αρχές, που καλούν τους πολίτες να κάνουν θυσίες για το ευρύτερο καλό.

Ο Σουν δήλωσε ότι το πανεπιστήμιό του προχώρησε σε τηλεκπαίδευση και απαγόρευσε στους φοιτητές να φεύγουν από το πανεπιστήμιο καθώς και να παραλαμβάνουν πακέτα ή τρόφιμα από διανομείς. Ο ίδιος απέρριψε τους περιορισμούς ως μη απαραίτητους, δεδομένου του χαμηλού ποσοστού θανάτων, όπως υποστηρίζει, που συνδέονται με την παραλλαγή Όμικρον.

«Τα προβλήματα που προκάλεσε ο ιός δεν μπορούν να συγκριθούν με την αναταραχή από κάποια από τα μέτρα κατά της COVID που ελήφθησαν από τη σχολή μας», δήλωσε ο Σουν στο Reuters τηλεφωνικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι λογαριασμοί του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν μπλοκαριστεί.

Δυσαρέσκεια

Οι συλλήψεις και οι κρατήσεις ατόμων για παραβίαση των κανόνων που σχετίζονται με την COVID αυξήθηκαν τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας σε ανακοινώσεις της αστυνομίας, αναρτήσεις από κρατικές υπηρεσίες και αναφορές κρατικών μέσων ενημέρωσης από όλη την Κίνα στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo.

Από την έρευνα προέκυψαν 59 επιβεβαιωμένες υποθέσεις της αστυνομίας και 26 συλλήψεις για παραβίαση κανόνων της COVID τον Ιανουάριο και λιγότερες τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, τον Μάρτιο στο Weibo αναφέρθηκαν πάνω 600 υποθέσεις της αστυνομίας και 150 επιβεβαιωμένες συλλήψεις, σύμφωνα με την έρευνα του Reuters.

Είναι πιθανόν τα στοιχεία αυτά να αντιστοιχούν σε ένα μέρος μόνο των πραγματικών περιστατικών, καθώς δεν αναφέρονται όλα τα περιστατικά σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ούτε ανακοινώνονται από τις Αρχές.

Σύμφωνα με υπηρεσίες δημόσιας ασφαλείας, εντάθηκε η καταστολή των παραβιάσεων των μέτρων για την COVID τον Μάρτιο, με πόλεις και κομητείες να εκδίδουν 80 ειδοποιητήρια στους λογαριασμούς τους στη Weibo, συγκριτικά με 7 τον Ιανουάριο και 10 τον Φεβρουάριο.

Οι περισσότερες παραβιάσεις αφορούν πολίτες που προσπαθούν να παρακάμψουν κανόνες όπως το να αναφέρουν τις μετακινήσεις τους σε ειδική εφαρμογή, να παραποιούν τα αποτελέσματα των τεστ για κορωνοϊό και να βγαίνουν κρυφά από τις γειτονιές τους στις οποίες έχει επιβληθεί lockdown. Αύξηση καταγράφεται και στις επιθέσεις κατά εργαζομένων των υγειονομικών υπηρεσιών. Η αστυνομία ανέφερε επίσης συλλήψεις πολιτών που «εκφράζουν δυσαρέσκεια» και χρησιμοποιούν «ακατάλληλη γλώσσα» αναφορικά με την πανδημία.

Καθώς η δυσαρέσκεια διογκώνεται, οι Αρχές προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση, συχνά λογοκρίνοντας τις διαδικτυακές καταγγελίες. Στις 5 Απριλίου, τα βίντεο από μια διαδήλωση κατά των lockdowns στην Λανγκφάνγκ, μια πόλη κοντά στο Πεκίνο, αφαιρέθηκαν γρήγορα από τη Weibo. Την περασμένη εβδομάδα η Σαγκάη ανακοίνωσε μέτρα καταστολής ενάντια σε «φήμες», απειλώντας να κλείσει ομάδες συζήτησης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που κάνουν παραβάσεις. Ωστόσο, οι αντιδράσεις από την κοινή γνώμη μπορεί να έχουν αποτελέσματα.

Τον περασμένο μήνα οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Σιτζουάν, στην πόλη Τσενγκντού, ανάγκασαν ύστερα από έντονες διαμαρτυρίες  τις αρχές του πανεπιστημίου να άρουν το lockdown στον χώρο του ιδρύματος, όπως επισημαίνει η South China Morning Post.

Πηγή: zougla.gr

RELATED ARTICLES