Παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Δημητρίου «Από την Helen Keller στην Καλλιόπη Καρανικόλα-Συμβολή στην ιστορία της εκπαίδευσης των Τυφλοκωφών στην Ελλάδα»

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του σχολικού συγκροτήματος 5ου & 6ου δημοτικού πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Δημητρίου «Από την Helen Keller στην Καλλιόπη Καρανικόλα-Συμβολή στην ιστορία της εκπαίδευσης των Τυφλοκωφών στην Ελλάδα». Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων των δύο δημοτικών σχολείων.

Η αυλαία άνοιξε με την μουσική εμφάνιση του συνόλου «ΟΝΕΙΡΕΜΑΤΑ». Οι Μαρία Πόθου, Μαριαλένα Θεοφανίδη και Καλλιώ Μαρτυρίδου, εκπαιδευόμενες στο Κέντρο Ημέρας του Πανελλήνιου Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Aτόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες “Aμυμώνη”, ερμήνευσαν άψογα αγαπημένα λαϊκά άσματα. Στο πιάνο τις συνόδευε η Πελίνα Ευαγγέλου (Ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Συλλόγου Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών, Υπεύθυνη του Τομέα Μουσικοθεραπείας στο Ωδείο Φ. Νάκας, Μουσικοθεραπεύτρια στην Αμυμώνη).

 

Τα κορίτσια με την εκπληκτική ερμηνεία τους και την δύναμη ψυχής που τις διακατέχει απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκόμενων.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου με συντονιστή τον κ. Καππή Γεώργιο, Δ/ντη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ζωγράφου. Με θερμά λόγια μίλησαν, καλεσμένοι, για τον συγγραφέα και το έργο καθώς και την ανάγκη η Ελληνική πολιτεία να μεριμνήσει περαιτέρω ώστε η κοινωνία που ζούμε να είναι μία κοινωνία για όλους. Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν η Πελίνα Ευαγγέλου και η Διαμάντω Μάτσα, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Τυφλοκωφών-Γονέων, Κηδεμόνων Τυφλοκωφών Παιδιών και Φίλων αυτών «ΤΟ ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ». Το βιβλίο παρουσίασαν: ο Ευάγγελος Αυγουλάς, Δικηγόρος, Προέδρος του «ΟΙΚΟΥ ΝΑΥΤΟΥ» και Γραμματέας της Επιτροπής Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, η κ. Νάντια Μαντέλλου, Δασκάλα με Μεταπτυχιακό Ειδικής Αγωγής-Λογοθεραπείας-Συμβουλευτικής και η κα Βίκυ Γιαννούλη, φιλόλογος, με εκπαίδευση στην ελληνική νοηματική γλώσσα & στην γραφή braille. Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε ο Αναστασόπουλος Νίκος, Ηθοποιός, Επιμορφωτής Θεατρικής Ειδικής Αγωγής / τ.Υπεύθυνος – Συντονιστής Προγράμματος Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμΕΑ Δ. Ζωγράφου.

Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και η δήμαρχος Ζωγράφου Τίνα Καφατσάκη που απηύθυνε χαιρετισμό. Φανερά συγκινημένος από την θερμή αντίδραση του κοινού μίλησε για το έργο του αλλά και τις πρωταγωνίστριες του βιβλίου του ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και δάσκαλος Νίκος Δημητρίου. Ξεκινώντας ευχαρίστησε όλους εκείνους που τον βοήθησαν στο να γίνει το βιβλίο αυτό πραγματικότητα. Συνοδοιπόρος του στην έρευνα για το βιβλίο του στάθηκε η συνάδελφός του Μπέτυ Λωτσάκου που δυστυχώς έφυγε πρόωρα από τη ζωή, είπε φανερά συγκινημένος ο κ. Δημητρίου. Μίλησε για την ιδέα του βιβλίου αυτού, την επίπονη έρευνα που χρειάστηκε και τη χαρά μόλις αυτό έγινε πραγματικότητα.

Λίγα λόγια για τις δύο ηρωίδες του βιβλίου:

Η Helen Keller, ήταν Αμερικανίδα συγγραφέας, λέκτορας και ακτιβίστρια. Ήταν το πρώτο άτομο με κώφωση και τύφλωση που αποφοίτησε από πανεπιστήμιο το 1914. Υπήρξε υπέρμαχος του δικαιώματος της γυναικείας ψήφου, των εργατικών δικαιωμάτων και πολλών προοδευτικών κινημάτων. Η ιστορία της ζωής της ήταν μοναδική. Η ίδια χαρακτηρίστηκε ως το μεγαλύτερο θαύμα θέλησης του 20ου αιώνα και η ζωή της γυρίστηκε ταινία με τίτλο: The miracle worker (Τα χρόνια στο σκοτάδι). Το πέρασμά της από την Ελλάδα το 1946, και η αλληλογραφία της μετά την επίσκεψή της περιγράφονται στο βιβλίο.

Η Καλλιόπη Καρανικόλα, ήταν το πρόσωπο που με τους αγώνες της, ιδρύθηκε ο Σύλλογος Τυφλοκωφών στην Ελλάδα, και το πρώτο Σχολείο Τυφλοκωφών, με πρώτο δάσκαλο τον συγγραφέα του βιβλίου, κ. Νικόλαο Δημητρίου.

Νίκος Δημητρίου

Τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου πουλώντας αντίτυπα του βιβλίου

Οι πρόεδροι των Συλλόγων Γονέων του 5ου δημοτικού Χρήστος Παπαγεωργίου (δεξιά) και του 6ου Βασίλης Καραγιάννης (αριστερά)

 

Η Τίνα Καφατσάκη απευθύνοντας χαιρετισμό

Νίκος Αναστασόπουλος
Βίκυ Γιαννούλη

Ο συγγραφέας Νίκος Δημητρίου μιλώντας για το έργο του
Το πάνελ της παρουσίασης από αριστερά Βίκυ Γιαννούλη, Νάντια Μαντέλου, Γιώργος Καππής, Νίκος Δημητρίου, Νίκος Αναστασόπουλος
Διακρίνεται ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Ζωγράφου «Καζαντζάκης» Νίκος Νταουντάκης