ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΖΩΓΡΑΦΟΥ – Παλεύοντας για μία θέση στον ήλιο – Πάνω από 250 παιδιά εκτός δομών

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Για μία θέση στον ήλιο παλεύουν εκατοντάδες οικογένειες, οι οποίες είδαν με λύπη και απογοήτευση τα παιδάκια τους να μένουν εκτός των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου Ζωγράφου. Φέτος κατατέθηκαν πάνω από 900 αιτήσεις σε αντίθεση με πέρσι. Την ίδια στιγμή με βάση το ΠΔ 99/2017 (ΦΕΚ Α’ 141/28.9.2017), που καθορίζει τις προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών προέκυψαν στο Δήμο Ζωγράφου 630 θέσεις πάνω από 100 λιγότερες από πέρσι που είχαν μπει συνολικά περί τα 800 παιδιά. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να εμφανίζονται εκτός δομών περί τα 269 παιδιά, αριθμός απαράδεκτα υψηλός, παρά το γεγονός ότι φέτος για πρώτη φορά εφαρμόστηκε και στο Δήμο το σύστημα των ηλεκτρονικών αιτήσεων το οποίο χαρακτηρίστηκε θετικό από την πλειοψηφία των συμμετεχόντων τόσο από άποψη ευκολίας όσο και από πλευράς αξιοκρατίας. Επιπλέον, περί τις 250 μητέρες με πλήρη φάκελο στο ΕΣΠΑ δεν κατάφεραν να πάρουν το πολυπόθητο voucher για είσοδο σε δημόσια ή ιδιωτική δομή.

Να τονίσουμε πως ανάμεσα στα παιδιά που έμειναν εκτός πολλά είναι εκείνα που ανήκουν στην κατηγορία των επανεγγραφών, ήτοι φιλοξενούνταν ήδη σε κάποια δομή για ένα ή και παραπάνω χρόνια και τώρα κινδυνεύουν να μείνουν εκτός. Η απογοήτευση δεν θα αργήσει να γίνει αγανάκτηση, όπως μας λένε πολλοί γονείς, καθότι δεν είναι δυνατόν εν έτει 2018 να μένουν εκτός δομών τόσα παιδιά και εκατοντάδες οικογένειες να βλέπουν να προστίθεται ένα ακόμη πρόβλημα στο ήδη τεράστιο φορτίο που σηκώνουν. Παράλληλα, χαρακτηρίζουν ως “ακάλυπτες” επιταγές τις υποσχέσεις της Διοίκησης ότι θα γίνει το παν ώστε κανένα παιδί να μην μείνει εκτός δομών. Να θυμήσουμε στο σημείο αυτό ότι η ίδια η δήμαρχος σε συνέντευξή της το καλοκαίρι σε τοπική εφημερίδα είχε τονίσει ότι επιδίωξή της ήταν φέτος να πάρει όλα τα παιδιά με την προϋπόθεση ότι θα εγκριθούν προσλήψεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που πρέπει να είναι στις θέσεις του το Σεπτέμβρη. Κάτι τέτοιο μπορεί να μην έχει συμβεί αλλά θα πρέπει να απαντήσει πως από την είσοδο όλων των παιδιών φτάσαμε στα 269 εκτός.

Από την πλευρά του ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων για τους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Ζωγράφου προγραμματίζει να πραγματοποιήσει παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο της 30ης Αυγούστου απευθύνοντας κάλεσμα στους γονείς να συμμετάσχουν. Το ραντεβού έχει οριστεί για τις 20:00 στο πάρκο πίσω από το δημαρχείο. Εν όψει της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί ο Σύλλογος Γονέων εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

ΒΡΕΦΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ

ΚΑΙ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

e-mail: syllogosgoneonpsz@gmail.com

blog: http://syllogosgoneonpsz.weebly.com

facebook: Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών Ζωγράφου

ΠΡΟΣ:

1. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου

2. Δήμαρχο κ. Τίνα Καφατσάκη

3. Δημοτικές Παρατάξεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα βρεφονηπιακών σταθμών Δήμου Ζωγράφου 2018-2019, 269 παιδιά μένουν εκτός παιδικών σταθμών για φέτος. Επιπροσθέτως, πλέον των 250 μητέρων του Δήμου μας, που κατέθεσαν πλήρη φάκελο δικαιολογητικών για ένταξη στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, δεν κατάφεραν τελικώς να πάρουν το πολυπόθητο voucher. Παρά τις δεσμεύσεις περί του αντιθέτου από την πλευρά της δημοτικής αρχής η σχολική χρονιά ξεκινά με εκατοντάδες παιδιά εκτός των παιδικών σταθμών, με σοβαρότατες ελλείψεις σε προσωπικό, με ζητήματα ασφάλειας των κτιρίων που στεγάζονται οι δομές και για τις οποίες ως Σύλλογος έχουμε επισημάνει εγγράφως και περιμένουμε ακόμα το σχετικό πόρισμα. Επίσης εδώ και δυο χρόνια η εξαγγελία της Δημοτικής Αρχής για δημιουργία σύγχρονου παιδικού σταθμού 200 θέσεων στην Ηρώων Πολυτεχνείου παραμένει στα χαρτιά!

Όλοι γνωρίζουν ότι οι παιδικοί σταθμοί λειτουργούν στο όριο χάρις στο φιλότιμο των εργαζομένων και ο Σύλλογος μας είναι στο πλάι τους.

Με βάση τα αποτελέσματα και με ευθύνες του Κράτους και του Δήμου θα διαταραχθεί βάναυσα η οικογενειακή ζωή εκατοντάδων νοικοκυριών, προκαλώντας οξύ κοινωνικό πρόβλημα.

Είναι σαφές ότι η προσχολική αγωγή οφείλει να είναι απόλυτη προτεραιότητα της Δημοτικής αρχής καθότι παίζει ζωτικό ρόλο στην εξέλιξη της προσωπικότητας και της ψυχής των παιδιών μας.

Φέτος το πρόβλημα του αποκλεισμού βρεφών και νηπίων από το θεμελιώδες δικαίωμα της προσχολικής αγωγής, βγήκε στην επιφάνεια χάρις στην εφαρμογή του ΠΔ 99/2017 (ΦΕΚ Α’ 141/28.9.2017), που καθορίζει τις προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών. Ειδικότερα, η προσαρμογή των ήδη λειτουργούντων δομών στις νέες διατάξεις έχει ως συνέπεια να μειώνεται η χωρητικότητα τους!

Στην πραγματικότητα ένα νομοθέτημα που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, συνθλίβεται στη μέγγενη του συνολικού υφιστάμενου αντιλαϊκού πλαισίου και της αδιαφορίας της Δημοτικής Αρχής. Η εφαρμογή του οδηγεί στη συρρίκνωση του δικτύου των δημοτικών δομών και καταντάει όχημα για την παραπέρα υποτίμηση και έμμεση εμπορευματοποίηση της προσχολικής αγωγής.

Θεωρούμε ότι η σωστή και ολοκληρωμένη προσχολική αγωγή είναι θεμελιώδης ανάγκη όλων των παιδιών, απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους. Για το λόγο αυτό είναι ευθύνη του Κράτους να παρέχει καθολική πρόσβαση σε αυτήν χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Διεκδικούμε:

ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ, ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ

ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

  • Κανένα παιδί εκτός των παιδικών σταθμών.

  • Να επανεγγραφούν όλα τα παιδιά και να γίνει ανακατανομή των ήδη αποδεκτών παιδιών σε διαφορετικές δομές εφόσον όλοι γνωρίζουμε την σημασία της προσαρμογής των νηπίων και τις όποιες συνέπειες στην τρυφερή αυτή ηλικία.

  • Να προσληφθεί το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό παιδαγωγών και ειδικοτήτων που θα στηρίξουν το έργο τους.

  • Να διατεθούν κονδύλια για την ανέγερση των αναγκαίων κτιριακών υποδομών για παιδικούς σταθμούς.

  • Με βάση τον νέο κανονισμό λειτουργίας των παιδικών σταθμών, να διατεθεί έκτακτο κονδύλι προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες κτιριακές παρεμβάσεις, να εναρμονίσουν τη λειτουργία τους με τους όρους και τις προϋποθέσεις όπως ορίζονται από τον εν λόγω κανονισμό.

  • Να εξασφαλιστεί-να διεκδικηθεί επαρκής κρατική χρηματοδότηση για την ομαλή λειτουργία των δομών και την κατάργηση των τροφείων.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή, ιεραρχώντας τη σοβαρότητα του ζητήματος να πάρει τα αναγκαία μέτρα για την ικανοποίησή τους, ενώ καλούμε και τις υπόλοιπες Δημοτικές Παρατάξεις να πάρουν θέση. Θα θέλαμε, τέλος να ξεκαθαρίσουμε πως, ενώ πιστεύουμε στη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την εξεύρεση λύσεων, εντούτοις δεν πρόκειται να παραιτηθούμε από την ικανοποίηση των αιτημάτων μας έτσι ώστε κανένας γονέας να μην βρεθεί στην τραγική θέση να απαντήσει στην ερώτηση του παιδιού του “γιατί δεν πάω σχολείο;”

Η προσυγκέντρωση του συλλόγου θα γίνει στις 20:00 την Πέμπτη 30/8 στο παρκάκι πίσω από το Δημαρχείο.

Με εκτίμηση,

Για το ΔΣ του Συλλόγου

Η πρόεδρος                                                                           Η γενική γραμματέας

Θεοδώρα Λεοντοπούλου – Μάνθου                                     Ειρήνη Κασσανδρινού