Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδα / ΚόσμοςΟυκρανία - Ρωσία: Στα σύνορα μιας επικείμενης σύρραξης - Το χρονικό του...

Ουκρανία – Ρωσία: Στα σύνορα μιας επικείμενης σύρραξης – Το χρονικό του αδιεξόδου

Οι εντάσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, η οποία έχει συγκεντρώσει στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων, έχουν προκαλέσει μια νέα σύγκρουση ανάμεσα σε Μόσχα και Ουάσινγκτον που θυμίζει εποχές Ψυχρού Πολέμου.

Η ένταση ξεκίνησε στις 10 Νεομβρίου όταν το ΝΑΤΟ προειδοποίησε τη Μόσχα για την “επιθετική της συμπεριφορά”, μετά τη μετακίνηση στρατευμάτων κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

ADVERTISING

Η προειδοποίηση ήρθε πέντε μήνες μετά τη διαμαρτυρία του Κιέβου ότι ο Πούτιν συγκεντρώνει στρατιώτες κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της και στη Κριμαία, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

Η βία στα ανατολικά της χώρας, τα οποία ελέγχονται από αυτονομιστές, έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγορεί από τη δική του μεριά τη Δύση, ότι “προμηθεύει σύγχρονα όπλα στο Κίεβο” και ότι διοργανώνει προκλητικές στρατιωτικές ασκήσεις.

Στις 28 Νοεμβρίου, η Ουκρανία ανέφερε πως η Ρωσία συγκέντρωσε σχεδόν 92.000 στρατιώτες για μια σχεδιαζόμενη επίθεση στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου.

Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες και τρεις μέρες αργότερα κατηγορεί το Κίεβο για δικές του στρατιωτικές κινήσεις στα σύνορα, απαιτώντας “νομικές εγγυήσεις” ότι δεν θα ενταχθεί ποτέ το ΝΑΤΟ στην όλη αντιπαράθεση.

Στις 7 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απειλεί τον Πούτιν με “οικονομικές κυρώσεις” εάν εισβάλει στην Ουκρανία, αλλά αποκλείει την αποστολή στρατευμάτων για να υποστηρίξει το Κίεβο. Ο Πούτιν απαιτεί και πάλι να σταματήσει η επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά.

Στις 16 Δεκεμβρίου, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ προειδοποιούν για “τεράστιες στρατηγικές συνέπειες εάν υπάρξει περαιτέρω επίθεση στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας”. Την επόμενη μέρα η Μόσχα απαντά με δικές τις αιτιάσεις για τον περιορισμό της επιρροής των ΗΠΑ στα πρώην σοβιετικά κράτη.

Στις 28 Δεκεμβρίου, η Ουάσιγκτον και η Μόσχα ανακοινώνουν την έναρξη συνομιλιών αποκλιμάκωσης και δύο ημέρες αργότερα ο Μπάιντεν προειδοποιεί τον Πούτιν ότι η πρόοδος των συνομιλιών εξαρτάται από την “αποκλιμάκωση” της αντιπαράθεσης στην Ουκρανία.

Στις 2 Ιανουαρίου 2022 ο Μπάιντεν διαβεβαιώνει την Ουκρανία ότι η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της θα “απαντήσουν αποφασιστικά” εάν η Ρωσία προχωρήσει σε εισβολή.

Τρεις ημέρες αργότερα, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell επισκέπτεται τις οχυρώσεις στα ανατολικά, καθώς υπόσχεται την πλήρη υποστήριξη του μπλοκ στην Ουκρανία.

Στις 8 Ιανουαρίου, ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου λέει ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συζητήσουν με τη Ρωσία για τα πυραυλικά συστήματα και τις στρατιωτικές ασκήσεις των δύο χωρών.

Στις 10 Ιανουαρίου, κορυφαίοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Ρωσίας ξεκινούν μια εβδομάδα τεταμένων συνομιλιών στη Γενεύη. Δύο ημέρες αργότερα, το ΝΑΤΟ και η Ρωσία διατύπωσαν έντονες διαφορές σχετικά με την Ουκρανία σε μια συνεδρίαση του συμβουλίου του ΝΑΤΟ και της πλευράς της Ρωσίας.

Στις 14 Ιανουαρίου μια μεγάλη κυβερνοεπίθεση χτυπά κυβερνητικούς στόχους στην Ουκρανία. Το Κίεβο λέει ότι η Ρωσία ενορχήστρωσε την επίθεση αυτή. Την ίδια μέρα, Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η Ρωσία επεξεργάζεται σχέδια προβοκάτσιας, για να δημιουργήσει πρόσχημα εισβολής. Το Κρεμλίνο αρνείται όλα τα παραπάνω.

Τη Δευτέρα, ρωσικά στρατεύματα αρχίζουν να φθάνουν στη Λευκορωσία για έκτακτες στρατιωτικές ασκήσεις, οι οποίες σύμφωνα με τη Μόσχα έχουν στόχο “να αποτρέψουν την εξωτερική επιθετικότητα”. Αμερικανοί αξιωματούχοι απαντούν πως τα στρατεύματα είναι υπέρ του δέοντος πολλά για μια απλή στρατιωτική άσκηση.  Την επόμενη μέρα η Ουάσινγκτον προειδοποιεί ότι “η Ρωσία θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να εξαπολύσει επίθεση στην Ουκρανία”.

Εν τω μεταξύ, η Μόσχα απαιτεί εξηγήσεις πριν από οποιεσδήποτε άλλες συνομιλίες, την παραμονή της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, στην Ουκρανία.

Την Τετάρτη η Ουάσιγκτον ανακοινώνει μια επιπλέον βοήθεια 200 εκατομμυρίων δολαρίων προς το Κίεβο καθώς αυξάνεται η απειλή εισβολής. Η Ουάσιγκτον δίνει το πράσινο φως στις χώρες της Βαλτικής να μεταφέρουν όπλα αμερικανικής κατασκευής στην Ουκρανία, την Πέμπτη.

Επίσης απειλεί τέσσερις εξέχοντες Ουκρανούς -συμπεριλαμβανομένων δύο βουλευτών- με κυρώσεις, με τη κατηγορία πως είναι “πιόνια” των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που εργάζονται για την αποσταθεροποίηση της χώρας.

Ο Μπάιντεν προειδοποιεί με αποφασιστική απάντηση σε περίπτωση εισβολής. Την Παρασκευή ο Μπλίνκεν προειδοποιεί τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για μια “ενιαία, άμεση και αποφασιστική απάντηση” του ΝΑΤΟ, σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει, καθώς αρχίζουν οι συνομιλίες στη Γενεύη. Ωστόσο, λέει ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναζητούν μια διπλωματική λύση.

Η συνάντηση ανάμεσα στον Σεργκέι Λαβρόφ και τον Άντονι Μπλίνκεν σε μέγαρο στις όχθες της λίμνης της Γενεύης είναι η τελευταία κίνηση σε μια έντονη διπλωματική προσπάθεια που άρχισε πριν από 11 ημέρες και πάλι στη Γενεύη από δύο υφυπουργούς τους.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συνομιλίες παρά τη μεγάλη διάσταση απόψεων που υπάρχει, ενώ έχουν διαφορετικούς στόχους για τα αποτελέσματα των συνομιλιών τους.

Η Μόσχα έχει ζητήσει νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ ότι η συμμαχία θα σταματήσει να επεκτείνεται και θα επιστρέψει στα σύνορά της του 1997.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα σήμαινε αυτό για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, οι οποίες εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ μετά το 1997, το υπουργείο δήλωσε πως η Ρωσία θέλει να αποσυρθούν από τις χώρες αυτές όλα τα ξένα στρατεύματα, όπλα και άλλος στρατιωτικός εξοπλισμός.

Δείτε πλάνα από τα ουκρανορωσικά σύνορα, παρακάτω.

Ουκρανικός στρατός κοντά στο Verkhnetoretske του Ντόνετσκ
Ουκρανικός στρατός κοντά στο Verkhnetoretske του Ντόνετσκ  AFP
Ουκρανικός στρατός κοντά στο Verkhnetoretske του Ντόνετσκ
Ουκρανικός στρατός κοντά στο Verkhnetoretske του Ντόνετσκ  AFP
Στη γραμμή οχύρωσης του Donbas
Στη γραμμή οχύρωσης του Donbas  ANADOLU AGENCY VIA AFP
Ουκρανικός στρατός κοντά στη πόλη του Zolote
Ουκρανικός στρατός κοντά στη πόλη του Zolote  ANADOLU AGENCY VIA AFP
Ουκρανικός στρατός κοντά στη πόλη του Zolote
Ουκρανικός στρατός κοντά στη πόλη του Zolote  ANADOLU AGENCY VIA AFP
Ουκρανικός στρατός κοντά στη πόλη του Zolote
Ουκρανικός στρατός κοντά στη πόλη του Zolote  ANADOLU AGENCY VIA AFP
Ουκρανικός στρατός κοντά στη πόλη του Zolote
Ουκρανικός στρατός κοντά στη πόλη του Zolote  ANADOLU AGENCY VIA AFP
Ουκρανικός στρατός κοντά στη πόλη του Zolote
Ουκρανικός στρατός κοντά στη πόλη του Zolote  ANADOLU AGENCY VIA AFP
Ουκρανικός στρατός κοντά στη πόλη του Zolote
Ουκρανικός στρατός κοντά στη πόλη του Zolote  ANADOLU AGENCY VIA AFP
Ουκρανικός στρατός κοντά στη πόλη του Zolote
Ουκρανικός στρατός κοντά στη πόλη του Zolote  ANADOLU AGENCY VIA AFP

Η ρωσική Βουλή θα συζητήσει ψήφισμα για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των ρωσόφωνων επαρχιών

Ο πρόεδρος της ρωσικής Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή) Βιατσεσλάφ Βολόντιν δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθούν διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων σχετικά με την πρωτοβουλία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) να υιοθετηθεί έκκληση προς τον πρόεδρο της Ρωσίας για να αναγνωριστούν οι αυτοαποκαλούμενες “Λαϊκές Δημοκρατίες” στο Ντονιέτσκ και το Λουγκάνσκ της Ανατολικής Ουκρανίας, όπως μεταδίδει το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ.

Οι δύο ρωσόφωνες επαρχίες στην Ανατολική Ουκρανία τελούν από το 2014 υπό αυτόνομες διοικήσεις, που δεν αποδέχονται την κυβέρνηση του Κιέβου. Η ουκρανική κυβέρνηση θεωρεί ότι οι επαρχίες αυτές βρίσκονται υπό την κατοχή αυτονομιστών και τρομοκρατών με την υποστήριξη του ρωσικού στρατού, ενώ η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε παρουσία στρατιωτικών της δυνάμεων. Σύμφωνα με τις αυτόνομες διοικήσεις των δύο επαρχιών, κατοικούν εκεί περί τα 3,6 εκατομμύρια πολίτες, εκ των οποίων 611.000 είχαν λάβει έως τον Ιούλιο του 2021 ταυτότητες του ρωσικού κράτους, μια διαδικασία, που συνεχίζεται, βάσει ειδικής ρύθμισης της ρωσικής κυβέρνησης για ταχεία αντιμετώπιση των σχετικών αιτημάτων.

Το σχέδιο ψηφίσματος στη ρωσική Κρατική Δούμα κατατέθηκε από τους κομμουνιστές βουλευτές υπό τον ηγέτη τους Γκενάντι Ζιουγκάνοφ στις 19 Ιανουαρίου. Το Κρεμλίνο δια του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ σχολίασε ότι θα αναμείνει την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας πριν τοποθετηθεί.

Πηγή: news247.gr

RELATED ARTICLES