Το Youfly.com σας παρουσιάζει όλες τις -μέχρι στιγμής- θεατρικές παραστάσεις του χειμώνα 2021 – 2022. Ένα πολύ ισχυρό θεατρικό μενού, γίνεται η απάντηση του Πολιτισμού στον Κορονοϊό, ο οποίος έπληξε τόσο το θέατρο την περασμένη χρονιά. Αλφαβητικά και ανά θέατρο της Αθήνας, όλες οι Θεατρικές παραστάσεις που θα δούμε την σεζόν 2021 – 2022.
Το θέατρο επανέρχεται δυναμικά και γίνονται πολύ… ελκυστικά μαγειρέματα για τη χειμερινή σεζόν 2021-2022 που έρχεται και επίσημα τον Οκτώβριο με νέες και φιλόδοξες παραγωγές που σίγουρα θα μας εντυπωσιάσουν. Πάμε όμως να δούμε όλα όσα ετοιμάζονται στις θεατρικές σκηνές της Αθήνας.
ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΑ
«Θεός της σφαγής» της Γιασμίνα Ρεζά
- Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου
Πρωταγωνιστούν:
Μυρτώ Αλικάκη, Κώστας Κάππας, Δημήτρης Αλεξανδρής και Ευσταθία Τσαπαρέλη
Λίγα λόγια για το έργο:
Δυο εντεκάχρονα αγόρια τσακώνονται στο πάρκο. Το ένα καταλήγει με δυο σπασμένα δόντια και μια ορθοδοντική επέμβαση. Οι γονείς των παιδιών συναντώνται στο διαμέρισμα της οικογένειας του «θύματος» για να λύσουν το όλο θέμα με τον ευκολότερο δυνατό τρόπο. Τέσσερις διαφορετικοί αλλά συνηθισμένοι χαρακτήρες. Ένας μεγαλοδικηγόρος με την ανεξάρτητη επαγγελματικά σύζυγό του και ένας έμπορος κιγκαλερίας με την ακτιβίστρια και φιλότεχνη σύζυγό του. Βρίσκονται σε ένα αστικό σαλόνι για να επιλύσουν ειρηνικά τον καυγά των παιδιών τους, όμως η ατμόσφαιρα της ανίας και η διεκπεραιωτική διάθεση των ζευγαριών είναι φανερή από τα πρώτα κιόλας λεπτά της συνάντησης.
Η ανταλλαγή επιφανειακών φιλοφρονήσεων, ο διάλογος για την τέχνη καλύπτουν την αμηχανία της πρώτης γνωριμίας. Αν και αρχικά τα πράγματα είναι άκρως πολιτισμένα, σταδιακά η συνάντηση ξεφεύγει από τον έλεγχο και η ένταση ανάμεσα στις δύο οικογένειες αρχίζει να μεγαλώνει, μέχρι που εκρήγνυται. Η αρχικά ευγενική συζήτηση σύντομα μετατρέπεται σε προφορικό πόλεμο με αποτέλεσμα και οι τέσσερις γονείς να αποκαλύψουν τον πραγματικό τους εαυτό. Οι κωμικές σκηνές αλληλοεξευτελισμού κρύβουν την τραγικότητα των ανθρώπινων σχέσεων και την αδυναμία ειλικρινούς και ουσιαστικής επικοινωνίας.
ΘΕΑΤΡΟ ΑΚΡΟΠΟΛ
«Ο Κουρέας της Σεβίλλης» του Μπομαρσέ
- Σκηνοθεσία- Χορογραφίες: Σοφία Σπυράτου
Πρωταγωνιστούν:
Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Φάνης Μουρατίδης, Γιώργος Συμεωνίδης, Ρένος Ρώτας, Νίκη Βακάλη, Μάριος Πετκίδης, Ιωάννης Κοντέλης
Χορέυουν: Φωτεινή Αλεξοπούλου, Στράτος Γιαπτσέ, Βασιλική Μακρή, Φαίδρα Νταϊόγλου, Γιάννης Σμέρος, Κωστής Τσιαμάγκας, Adolfo Vega
Μουσικοί: Μιλτιάδης Παπαστάμου, Μαρίνος Γαλατσινός, Φοίβος Ζήτης, Αλέξανδρος Κασάρτζης
Λίγα λόγια για το έργο:
Το 1775 στις παρυφές της Γαλλικής επανάστασης ο Καρόν ντε Μπομαρσέ εμπνεόμενος από το διαφωτισμό και τα κηρύγματα του Βολταίρου, του Ρουσσώ κι επηρεασμένος εκτός των άλλων από τον Μολιέρο και τον Μαριβώ γράφει τον περίφημο «ΚΟΥΡΕΑ ΤΗΣ ΣΕΒΙΛΛΗΣ» που ανεβαίνει στο θέατρο με πρωτοφανή επιτυχία και στη συνέχεια μεταμορφώνεται από τον Τζοακίνο Ροσίνι σε μια από τις πιο διάσημες όπερες παγκοσμίως.
Ο περίφημος Φίγκαρο εμφανίζεται για πρώτη φορά στη θεατρική πινακοθήκη ως ένας μυθικός χαρακτήρας τυχοδιώκτη πονηρού καταφερτζή αλλά και ονειροπόλου ο οποίος ήταν προάγγελος μιας επανάστασης που έμελλε να αλλάξει τον κόσμο.
Στην ιστορία του έργου μπαίνει ανάμεσα στη διαμάχη του γέρο Ντοτόρε Μπαρτόλο και του νεότερού του κόμη Αλμαβίβα που μάχονται για το ποιος θα καταφέρει να παντρευτεί την πανέμορφη Ροζίνα. Παρά τις μάταιες προφυλάξεις του Μπαρτόλο ο Φίγκαρο με τα πανέξυπνα τεχνάσματά του καταφέρνει να κερδίσει ο αριστοκράτης κόμης Αλμαβίβα την πανέμορφη Ροζίνα κι ως εκ τούτου στο τέλος να νικήσει ο έρωτας.
Αξιοσημείωτο είναι το πετυχημένο ανέβασμα του έργου από το Εθνικό θέατρο από το 1948 έως το 1950 σε μετάφραση Δημήτρη Ροντήρη και σκηνοθεσία Κλ. Κλώνη όπου το ρόλο του Φίγκαρο υποδύθηκε ο νεαρός τότε Δημήτρης Χορν ,της Ροζίνας η Έλλη Λαμπέτη , του κόμη Αλμαβίβα ο Ανδρέας Φιλιππίδης και του γιατρού Μπαρτόλο ο Χριστόφορος Νέζερ.
ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ
«Η Γίδα ή Ποια είναι η Σύλβια;» του Έντουαρντ Άλμπι
- Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης
Πρωταγωνιστούν:
Νίκος Κουρής, Λουκία Μιχαλοπούλου, Γιάννης Δρακόπουλος, Μιχαήλ Ταμπακάκης και ο Σίμος Κακάλας.
Λίγα λόγια για το έργο:
Ο Μάρτιν, ένας επαγγελματικά άκρως επιτυχημένος οικογενειάρχης, χωρίς να πάψει να αγαπάει την γυναίκα του, ερωτεύεται την Σύλβια, η οποία «τυχαίνει» –όπως λέει ο ίδιος- να είναι… γίδα! Ο δημοσιογράφος και καλύτερός του φίλος Ρος το «καρφώνει» στην σύζυγο και στον γιο του, με αποτέλεσμα η μία ακραία αντίδραση να φέρει την άλλη, μέχρι το συναρπαστικό φινάλε!
ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΙΚΗ
«Oκτώ Γυναίκες κατηγορούνται» του Ρομπέρ Τομά
- Διασκευή- Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας
Πρωταγωνιστούν:
Ναταλία Δραγούμη, Ταμίλα Κουλίεβα, Κάτια Γκουλιώνη, Μαρίνα Ψάλτη, Γεωργία Καλλέργη, Βερόνικα Αργέντζη, Άννα Κωνσταντίνου και Έφη Σακελλαρίου
Λίγα λόγια για το έργο:
Μια μητέρα, δυο κόρες, μια γιαγιά, μια θεία, μια οικονόμος, μια καμαριέρα και μια απρόσκλητη επισκέπτρια. 8 γυναίκες κι ένας άντρας που δεν εμφανίζεται ποτέ. Και ξαφνικά ένας φόνος! Η αναζήτηση του δολοφόνου γίνεται ο καταλύτης στις σχέσεις των γυναικών. Μια μέρα είναι αρκετή για να έρθουν στην επιφάνεια καλά κρυμμένα μυστικά. Και όπως συμβαίνει πάντα και στη πραγματική ζωή, οι αποκαλύψεις βάζουν σε δοκιμασία σχέσεις και χαρακτήρες. Ένα έργο που συγκεντρώνει όλα τα είδη του θεάτρου. Αστυνομικό, θρίλερ, ψυχολογικό δράμα, σουρεαλιστική κωμωδία. Σε μια γοητευτική παράσταση για τον κόσμο των γυναικών, μ’ έναν άντρα στο βάθος του κάδρου.
ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΦΑ
«Θέλω να σου κρατάω το χέρι» του Τάσου Ιορδανίδη
- Σκηνοθεσία: Θάλεια Ματίκα
Πρωταγωνιστούν:
Θάλεια Ματίκα και Τάσος Ιορδανίδης
Λίγα λόγια για το έργο:
Τρυφερότητα και εγγύτητα, ακόμη και υπό όρους, κόντρα στην αποστασιοποίηση, λοιπόν. Μέσα στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου ημιδιαμονής. Λουσμένο στο κόκκινο φως (της «αμαρτίας»;). Καθότι «παντρεμένοι κι οι δυο» ζουν την ερωτική ιστορία τους.
Ένα “παράνομο” ζευγάρι σε ένα ξενοδοχείο ημιδιαμονής. Οι γάμοι τους βρίσκονται σε κρίση. Είναι και οι δύο γονείς. Έχουν και οι δύο τα δίκια τους. Έχουν κάνει και οι δύο λάθη. Αυτό που ψάχνουν είναι η συντροφικότητα. Κάποιον να τους κρατάει το χέρι.
«Η ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν Πιστό» του Λούις Σεπούλβεδα
- Σκηνοθεσία – Μουσική σύνθεση: Κώστας Γάκης
- Διασκευή: Κώστας Γάκης, Νατάσα – Φαίη Κοσμίδου
Πρωταγωνιστούν:
Ηλέκτρα Αρσενίδου, Τζωρτζίνα Βαρδουλάκη, Γιάννης Βασιλώττος και στο ρόλο του Σκύλου ο Κώστας Γάκης.
Λίγα λόγια το έργο:
Ένα θεατρικό έργο που η καρδιά του χτυπάει δυνατά για τα αρχαία δάση του πλανήτη και για τις φυλές που ζούν ακόμα σε αυτά τα δάση σε αρμονία με τη Μάνα Γη κι όσα απλόχερα μας δίνει όσο και να τη κακομεταχειριζόμαστε.
Ένα έργο – φόρος τιμής στον αδικοχαμένο στη μάχη με τον κορωνοϊό αγωνιστή συγγραφέα Λούις Σεπούλβεδα και σε κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο.
Ένα έργο τραγικά επίκαιρο μετά τις πρόσφατες τεράστιες φωτιές στον Αμαζόνιο αλλά και με τον τρόπο που η κυβέρνηση της Βραζιλίας μεταχειρίζεται τους αυτόχθονες του Αμαζονίου.
Η παράσταση μας μεταφέρει στη φυλή των Mapuche, των «Ανθρώπων της Γης», των ιθαγενών της Νότιας Χιλής που εκδιώχθηκαν βίαια από τις εστίες τους από τις μεγάλες εταιρείες υλοτομίας που καταστρέφουν τους τελευταίους πνεύμονες του πλανήτη και σβήνουν βίαια τη μνήμη και την αρχαία γνώση των φυλών του κόσμου.
Στη θεατρική διασκευή του έργου λοιπόν μια φυλή «Ανθρώπων της Γης» καταλαμβάνει τη σκηνή του θεάτρου Άλφα/Ληναίος-Φωτίου με τα πολυφωνικά της τραγούδια, την έντονη τελετουργική σωματικότητα, τους μύθους και τους θρύλους αλλά και την αγωνιώδη κραυγή του δίκαιου αγώνα τους.
Tο στοιχείο της βίας, του διωγμού, του άδικου ξεριζωμού, του σπαραγμού εναλλάσσεται με τις ποιότητες των Mapuche που μας κάνουν ακόμα να χαμογελάμε: ευγνωμοσύνη, γενναιοδωρία, αγάπη για τη γη, αλληλεγγύη, οργανική σχέση με τη μνήμη και την αρχαία κληρονομιά.
ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΕΣΙΣ
«Μια ιστορία αγάπης ανάμεσα σε δυο γυναίκες» του Alexis Michalik
- Σκηνοθεσία: Σίμος Κακάλας
Πρωταγωνιστούν:
Ευδοκία Ρουμελιώτη, Βίκυ Βολιώτη, Σίμος Κακάλας, Κατερίνα Λυπηρίδου και η Στεφανία Ζώρα
Λίγα λόγια για το έργο:
Η Κάτια και η Ζουστίν ζουν ένα παράφορο έρωτα. Η Ζουστίν όμως θέλει να αποκτήσει παιδί. Αποφασίζουν λοιπόν να κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση. Η Κάτια ναι μεν μένει έγκυος αλλά η Ζουστίν εξαφανίζεται λίγες μέρες πριν γεννηθεί το μωρό. Δώδεκα χρόνια αργότερα η Κάτια μαθαίνει ότι πρόκειται να πεθάνει και όλα ανατρέπονται ξανά…
ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟΘΗΚΗ
«Good People» του David Lindsay-Abaire
- Μετάφραση – Σκηνοθεσία : Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους
Πρωταγωνιστούν:
Τάσος Γιαννόπουλος, Παύλος Λουτσίδης, Aurora Marion, Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Ζωή Ρηγοπούλου και η Σωσώ Χατζημανώλη.
Λίγα λόγια για το έργο:
Lower End. Νότια Βοστώνη. Μία συνοικία της εργατικής τάξης. Η Μάργκι Γουόλς, προσπαθεί να βγάλει τον επιούσιο σαν ταμίας στο μαγαζί «’Ο, τι πάρεις ένα δολάριο» αλλά απολύεται γιατί μονίμως αργεί να χτυπήσει κάρτα. Ο λόγος είναι η κόρη της που επειδή έχει μια κάποιου είδους πνευματική καθυστέρηση, απορροφά μεγάλο μέρος του χρόνου της. Η σπιτονοικοκυρά της την απειλεί επίσης με έξωση. Το Bingo, το προσφιλές παιχνίδι της γειτονιάς, θα μπορούσε να ήταν μια λύση για εύκολο χρήμα – αν το κέρδιζε ασφαλώς. Η άλλη λύση, λένε οι φίλες της, είναι να πάει να βρει τον Μάικ, τον εφηβικό της έρωτα, που είναι πλέον μεγαλογιατρός και ζει στο ακριβά προάστια με τη γυναίκα του. Να τον βρει και να του ζητήσει δουλειά!
Και η Μάργκι Γουόλς, το κάνει. Και από εδώ και πέρα –σε όλη αυτή τη διαδρομή της από το φτωχό προάστιο που ζει προς την πλούσια γειτονιά – θα έρθει αντιμέτωπη με τα ουσιαστικά ερωτήματα που αφορούν συμπεριφορές, στάση ζωής και αποφάσεις που παίρνει κάποιος. Αποφάσεις που τον προσδιόρισαν. Που καθόρισαν το «μετά» και την εξέλιξή του. Αποφάσεις που πάρθηκαν λόγω κοινωνικής θέσης και πιθανόν λόγω αδυναμίας. Αποφάσεις που αντανακλούν το πώς αντιλαμβάνεται κάποιος τον κόσμο, τον εαυτό του και γιατί όχι το πώς τον βλέπουν οι άλλοι. Αποφάσεις που βασίζονται στην καλοσύνη; Και πού βρίσκεται η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε όλα αυτά;
ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΓΩ
«Υποχώρηση από τη Μόσχα» του Γουίλλιαμ Νίκολσον
- Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κοέν
Πρωταγωνιστούν:
Αιμιλία Υψηλάντη, Φίλιππος Σοφιανός και ο Θύμιος Κούκιος.
Λίγα λόγια για το έργο:
Ένας άντρας. Μια γυναίκα. Στη μέση ηλικία. Εκείνη, η Άλις, δυναμική κι εξουσιαστική. Εκείνος, ο δάσκαλος Έντουαρντ, ασφυκτιά μέσα στη σχέση τους. Ανάμεσά τους, ο γιος τους στο ρόλο του ισορροπιστή.
Η ανατροπή και η σύγκρουση στη σχέση θα έρθει από έναν νέο έρωτα. Αποτελεί η ηλικία εμπόδιο για να φτιάξει πάλι κάποιος τη ζωή του; Για τη μοναξιά του άλλου ευθύνεται αυτός που αποχωρεί από τη σχέση;
Ερωτήματα που αντιμετωπίζουν και τα δυο φύλα, από το ξεκίνημα έως το τέλος της κοινής τους ζωής.
ΘΕΑΤΡΟ ΒΕΑΚΗ
«Κάποτε στον Βόσπορο» του Άκη Δήμου
- Συγγραφέας: Άκης Δήμου
- Σκηνοθεσία – χορογραφίες: Σοφία Σπυράτου
Πρωταγωνιστούν:
Αντώνης Καφετζόπουλος, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Θεοφανία Παπαθωμά, Θανάσης Πατριαρχέας, Δημήτρης Πιατάς, Ευαγγελία Μουμούρη, Ελένη Καρακάση, Παρθένα Χοροζίδου, Νεφέλη Κουλούρη, Ντίνος Σπυρόπουλος, Χλόη Μάντζαρη
Τραγουδάει ο Γιάννης Διονυσίου και χορεύουν οι Αντιγόνη Χρόνη, Νάνσυ Κατσαρού, Αλέξανδρος Κεϊβανάη, Γιούργκεν Κυριάκης
Λίγα λόγια για το έργο:
Οι ήρωες του έργου έρχονται αντιμέτωποι με το παρελθόν και το παρόν τους, κάτω από τις απειλές του τουρκικού κράτους, που θα οδηγήσουν τελικά στα τραγικά γεγονότα της 1955 και τον αφανισμό των Ελλήνων της Πόλης.
Οικογενειακά δράματα και πολιτικά παιχνίδια, μυστικά και ψέματα, αντιπαλότητες και χωρισμοί, έρωτες και φιλοδοξίες, γέλια και δάκρυα, στο φόντο μιας από τις τραγικότερες σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας που, σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, οφείλουμε να γνωρίζουμε και να θυμόμαστε.
ΘΕΑΤΡΟ ΒΕΜΠΟ
«Η Κυρία Επιθεώρηση» του Στέλιου Παπαδόπουλου και του Μάκη Δελαπόρτα
- Κείμενα: Στέλιος Παπαδόπουλος, Μάκης Δελαπόρτας
- Σκηνοθεσία: Μάκης Δελαπόρτας
Πρωταγωνιστούν:
Γιάννης Ζουγανέλης, Ελένη Καστάνη, Ζέτα Δούκα, Νίνα Λοτσάρη, Παναγιώτης Πετράκης και η Πηνελόπη Αναστασοπούλου .
Αφηγητής ο Μάκης Δελαπόρτας
Σε ρόλο – έκπληξη, ο μοναδικός Κώστας Μακεδόνας.
Λίγα λόγια για το έργο:
Από τα «Παναθήναια» της Μαρίκας Κοτοπούλη μέχρι την Ελλάδα του σήμερα. Aπό την πανδημία του 1919 μέχρι τoν κορωνοιό των ημερών μας. Aπό το ελληνοτουρκικό σύμφωνο φιλίας του 1929, μέχρι και τις σημερινές σοβαρές διαφορές μας με τη γείτονα χώρα. H «Κυρία επιθεώρηση» παρουσιάζει όλα εκείνα τα θέματα που απασχόλησαν και εξακολουθούν να απασχολούν τον Έλληνα του τότε και του σήμερα, με τον πιο σατυρικό και ξεκαρδιστικό τρόπο.
ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Προδοσία» του Χάρολντ Πίντερ
- Μετάφραση: Μανώλης Δούνιας
- Σκηνοθεσία: Αιμίλιος Χειλάκης
Πρωταγωνιστούν:
Λάκης Λαζόπουλος, Αθηνά Μαξίμου και ο Αιμίλιος Χειλάκης
Λίγα λόγια για το έργο:
Η «Προδοσία» είναι η ιστορία τριών ανθρώπων που προδίδουν και προδίδονται. Προδίδουν τους συντρόφους τους, τον γάμο τους, τη φιλία τους, τον εαυτό τους, τα ιδανικά τους και τα πιστεύω τους. Ο βραβευμένος με Νόμπελ Χάρολντ Πίντερ εστιάζει στο πως ο χρόνος αλλάζει την αντίληψή μας για το παρελθόν, επιλέγοντας να αφηγηθεί την ιστορία αντίστροφα, αρχίζοντας από το τέλος της ερωτικής σχέσης και τελειώνοντας με την αρχή της. Aφηγείται την ιστορία ενός ερωτικού τριγώνου μεταξύ της Εμμα, του συζύγου της Ρόμπερτ και του Τζέρι που είναι ο καλύτερος φίλος του Ρόμπερτ.
Καθώς το νήμα της ιστορίας ξετυλίγεται χρονολογικά αντίστροφα, το έργο ξεκινάει με την τελευταία συνάντηση των δυο πρώην παράνομων εραστών και σταδιακά γινόμαστε μάρτυρες όλου του χρονικού τις σχέσης τους: την αποκάλυψη της σχέσης από τον σύζυγο, της αντιπαράθεσης των δυο πρώην φίλων και του πρώτου παράνομου φιλιού που ξεκίνησε τον αέναο κύκλο της προδοσίας.
Στην διάρκεια εννέα σκηνών, μέσα από τις εξομολογήσεις τους αλλά κυρίως από τις σιωπές τους, τρεις άνθρωποι αναλογίζονται πόση αξία έχει η αλήθεια όταν αυτή απειλεί την εύθραυστη καθημερινή ισορροπία τους.
Αξίζει κανείς να παλέψει για να διατηρήσει τις αυταπάτες του προκειμένου να μπορέσει να ζήσει; Και ποια τελικά είναι η βαρύτητα της προδοσίας όταν όλοι έχουν προδώσει και προδοθεί.
ΓΥΑΛΙΝΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
«Συνοικία το όνειρο»
- Διασκευή-Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης
Πρωταγωνιστούν:
Μάνος Βακούσης, Γιωργής Τσαμπουράκης, Μαρία Φιλίππου, Χαρά- Μάτα Γιαννάτου, Διονύσης Βούλτσος, Δημήτρης Καραμπέτσης, Αγάπη Μανουρά, Γεράσιμος Σοφιανός, Κατερίνα Σπάρταλη, και στον ρόλο του τρελού ο Κώστας Φλωκατούλας.
Σημαντικό ρόλο στην παράσταση, όπως και στην ταινία άλλωστε, έχουν τα αξέχαστα τραγούδια και η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, που ερμηνεύει ζωντανά ο Ζαχαρίας Καρούνης, με την σύμπραξη του Ανδρέα Μπουτσικάκη στο πιάνο και των Κοσμά Κοκόλη και Αλέκου Γλυκιώτη στο μπουζούκι. Συμμετέχει η Σοφία Μιχαηλίδη.
Λίγα λόγια για το έργο:
Το έργο είναι βαθιά ανθρώπινο και ρεαλιστικό και αγκαλιάζει με αγάπη τα τραγικά πρόσωπα που συμμετέχουν. O ορισμός της κοινότητας, της αλληλεγγύης, της συγχώρεσης, είναι τα στοιχεία που καθορίζουν την πορεία των χαρακτήρων, που άλλοτε με δραματικό και άλλοτε με χιουμοριστικό τρόπο, αγωνίζονται για μια χαραμάδα φως σε μια καλύτερη ζωή, σε ένα καλύτερο μέλλον.
«Δεν πληρώνω Δεν πληρώνω»
- Διασκευή – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς
Πρωταγωνιστούν: Μπέσσυ Μάλφα, Γιώργος Σουξές – Κατερίνα Τσάβαλου – Τόνυ Δημητρίου – Θοδωρής Ρωμανίδης.
Λίγα λόγια για το έργο:
Μια συνηθισμένη ημέρα, σε μια συνηθισμένη γειτονιά σε ένα συνηθισμένο σούπερ μάρκετ, συνηθισμένες νοικοκυρές εκφράζουν έντονα τη δυσαρέσκειά τους για την υπερβολική αύξηση των τιμών. Ο τραγελαφικός καυγάς με τον διευθυντή του σούπερ μάρκετ τις οδηγεί να αδειάσουν τα ράφια και να πληρώσουν κατά βούληση, με απλά λόγια… να μην πληρώσουν τίποτα!
Με το σύνθημα «Δεν πληρώνω – Δεν πληρώνω», οι δρόμοι του Μιλάνο γεμίζουν «εγκυμονούσες» γυναίκες οι οποίες κρύβουν κάτω από τα ρούχα τους τις γεμάτες με προϊόντα σακούλες που κουβαλάνε από το σούπερ μάρκετ. Ανάμεσα στο τσούρμο των γυναικών και η Αντωνία η οποία επιστρέφοντας σπίτι της φορτωμένη ψώνια οδηγείται σε μια σειρά από κωμικές καταστάσεις προκειμένου να ξεγελάσει ως μια σύγχρονη Λυσιστράτη την Αστυνομία αλλά και τον νομοταγή σύζυγό της Τζιοβάνι.
«Cavewoman» της Έμμα Πίρσον
Η Κατερίνα Ζαρίφη στο ρόλο της Cavewoman στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο.
- Μετάφραση-απόδοση: Αντώνης Γαλέος
- Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς
Λίγα λόγια για τον μονόλογο:
Το Cavewoman είναι ένας απολαυστικός μονόλογος με στοιχεία stand-up comedy ο οποίος με καταιγιστικό χιούμορ, αδυσώπητες ατάκες αλλά συνάμα τρυφερότητα και μελαγχολία σαρκάζει τα κουσούρια και τις ιδιαιτερότητες στη συνύπαρξη αντρών και γυναικών και μας υπενθυμίζει ότι πολλές φορές όσα μας ξεχωρίζουν από το άλλο φύλο είναι τελικά κι εκείνα που μας συμπληρώνουν!
Πώς γίνεται ένας άντρας και μία γυναίκα, δύο εντελώς διαφορετικά όντα, να επιβιώνουν μαζί στο ίδιο σύμπαν, στο ίδιο ηλιακό σύστημα, στον ίδιο πλανήτη, στο ίδιο ημισφαίριο, στην ίδια χώρα, στην ίδια γειτονιά, στο ίδιο σπίτι και να μοιράζονται ΤΟ ΙΔΙΟ μπάνιο;
Δέκα χρόνια γάμου, δύο παιδιά, δουλειά, νοικοκυριό, ένα σκυλί, το σώμα της που αλλάζει, το σώμα του που αλλάζει, οι διαρκώς αποτυχημένες δίαιτες, το σεξ στον έγγαμο βίο. Αυτά κι άλλα πολλά από τα μεγάλα-μικρά προβλήματα μιας συνηθισμένης καθημερινότητας έρχεται να μας εξομολογηθεί η ηρωίδα του έργου και να καταθέσει επί σκηνής τη δική της σαρωτική εκδοχή για τη θεότρελη και ταυτόχρονα αδιάκοπη εις τους αιώνες πάλη των δυο φύλων στην οποία όμως ταυτόχρονα εμπεριέχεται το μεγαλείο της αγάπης.
ΘΕΑΤΡΟ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ
«Οι Μάγισσες του Σάλεμ» του Άρθουρ Μίλερ
- Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης
Πρωταγωνιστούν:
Νικήτας Τσακίρογλου, Άκης Σακελλαρίου, Ιωάννα Παππά, Ρένια Λουιζίδου, Γιάννης Καλατζόπουλος, Γεράσιμος Σκαφίδας, Θωμάς Γκαγκάς, Κατερίνα Νικολοπούλου, Ισιδώρα Δωροπούλου, Μαρία Μοσχούρη, Ηρώ Πεκτέση, Αντουανέτα Παπαδοπούλου και η Ομορεγκιέ Νεάνθη.
Λίγα λόγια για το έργο:
Το 1692 στο Σάλεμ η Άμπιγκεϊλ, ερωτεύεται παράφορα έναν μεγαλύτερό της παντρεμένο άνδρα, τον Τζον Πρόκτορ. Εκείνος όμως την απορρίπτει και διαλέγει να μείνει στο πλάι της συζύγου του. Έτσι, εκείνη μαζί με άλλες κοπέλες του χωριού του κάνουν μάγια για να τον φέρουν πίσω. Οι κάτοικοι του Σάλεμ τις ανακαλύπτουν και οι γυναίκες κινδυνεύουν να θανατωθούν ως μάγισσες. Η Άμπιγκεϊλ κατηγορεί την σύζυγο του αγαπημένου της ως υποκινήτρια των μεταφυσικών πράξεων, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μία δίκη με καταστροφικές συνέπειες για όλους.
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
«Το Μινόρε της Αυγής»
- Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς
Πρωταγωνιστούν:
Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Άρης Αντωνόπουλος, Κώστας Κοράκης, Χριστίνα Μαξούρη, Γιάννης Μαστρογιάννης, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Αντώνης Ξηντάρης, Θοδωρής Ξηντάρης, Κατερίνα Παπανδρέου, Κυριάκος Σαλής, Σταύρος Σβήγκος, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Όλγα Σκιαδαρέση και η Μαρία Τσιμά.
Λίγα λόγια για το έργο:
ένας νεαρός ρεμπέτης, που έρχεται από τη Σύρο στην Αθήνα, αναζητώντας την τύχη του. Γίνεται μέλος μιας ρεμπέτικης κομπανίας και ακολουθεί συναρπαστική διαδρομή γεμάτη έρωτες, επιτυχίες, αλλά και πολλές απογοητεύσεις, μέχρι που κερδίζει την κοινωνική και καλλιτεχνική καταξίωσή του.
Από τον Φλεβάρη του 2022 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά θα παρουσιαστεί η παράσταση ”Amadeus” σε σκηνοθεσία του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου και με πρωταγωνιστές τους Νίκο Ψαρρά και Γιάννης Νιάρος.
ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Κεντρική Σκηνή Τσίλλερ
«Φουέντε Οβεχούνα» του Λόπε δε Βέγα, σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου
Τον Φεβρουάριο του 2022 ο Γιάννης Χουβαρδάς θα σκηνοθετήσει το ”Πονηρό Πνεύμα” του Νόελ Κάουαρντ. Στην παράσταση θα πρωταγωνιστήσουν οι: Αργύρης Ξάφης, Αμαλία Μουτούση, Αννα Μάσχα και Αλκηστις Πουλοπούλου. Μαζί τους και η Κατερίνα Λέχου
Σκηνή Νίκος Κούρκουλος
«Λεωφορείο ο Πόθος» του Τένεσι Ουίλιαμς
- Σκηνοθεσία – Μετάφραση: Θανάσης Σαράντος
Πρωταγωνιστούν οι: Νάνσυ Μπούκλη, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Αποστόλης Τότσικας, Ιερόνυμος Καλετσάνος, Πηνελόπη Μαρκοπούλου και η Ίντρα Κέιν. Από τον Ιανουάριο στην ίδια σκηνή θα δούμε τον Ματωμένο Γάμο
Σκηνή Μαρίκα Κοντοπούλη
«Αιολική γη» του Ηλία Βενέζη
Πρωταγωνιστούν: Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Ευγενία Δημητροπούλου, Μάξιμος Μουμούρης, Μιχάλης Συριόπουλος, Έμιλυ Κολιανδρή, Κωνσταντίνο Γαβαλά και την Αλίκη Αλεξανδράκη με τον Θοδωρή Κατσαφάδο. Την σκηνοθεσία θα αναλάβει ο Τάκης Τζαμαργιάς.
Σκηνή Ελένη Παπαδάκη – ΡΕΞ
«Φάρμα των ζώων» του Τζορτζ Όργουελ
σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη ενώ στην συνέχεια θα ακολουθήσει τον Φεβρουάριο του 2022 ο «Τρωίλος και Χρυσηίδα» σε σκηνοθεσία της Μαρίας Πανουργιά.
Αναμένονται και επίσημες ανακοινώσεις για όλες τις παραστάσεις που θα δούμε φέτος σε όλες τις σκηνές του Εθνικού Θεάτρου. Μείνετε συντονισμένοι!
ΘΕΑΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
«Κι από Σμύρνη Σαλονίκη» της Μιμής Ντενίση
- Κείμενο – Σκηνοθεσία: Μιμή Ντενίση
ΘΕΑΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟΝ
«Killer Joe» του Tracy Letts
- Σκηνοθεσία: Γιάννης Στάνκογλου
Πρωταγωνιστούν:
Γιάννης Στάνκογλου, Μαρκέλα Γιαννάτου, Κώστας Νικούλι, Νάταλι Σουίφτ και Κωνσταντίνος Σειραδάκης.
Λίγα λόγια για το έργο:
Όταν ο Κρις που είναι έμπορος ναρκωτικών ανακαλύπτει πως η μητέρα του έκλεψε το απόθεμα των ναρκωτικών που είχε αναλάβει να πουλήσει για λογαριασμό μιας συμμορίας, πρέπει να βρει ένα άμεσο τρόπο να σώσει τη ζωή του από τους προμηθευτές που τον κυνηγούν. Μέσα στην τρέλα του ζητάει τη βοήθεια του πληρωμένου δολοφόνου “Killer Joe”, προκειμένου να δολοφονήσει τη μητέρα του και να εισπράξει την ασφάλεια ζωής της. Ο Τζο του ζητάει εγγύηση κι επειδή εκείνος δεν έχει, παίρνει την ελκυστική του αδελφή ως ενέχυρο.
ΘΕΑΤΡΟ ΖΙΝΑ
Η «Παγίδα» του Ρομπέρ Τομά
- Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας
Πρωταγωνιστούν:
Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Τάκης Παπαματθαίου, Έφη Μουρίκη, Μαρία Αντουλινάκη και ο Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος. Συμμετέχει ο Γιώργος Κωνσταντίνου.
Λίγα λόγια για το έργο:
Ο Ρομπέρ Τομά δημιουργεί ένα μοναδικό σκηνικό παιχνίδι συγκινήσεων και ανατροπών, που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού από την πρώτη ως την τελευταία στιγμή του έργου.
Άνθρωπος του θέατρου, ηθοποιός κι ο ίδιος, στήνει μια σκηνική μηχανή, παίζοντας με το “είναι” και το “φαίνεσθαι”, την αλήθεια και το ψέμα, τη λογική και τη φαντασία. Υφαίνει, σαν μια ευφάνταστη αράχνη, κωμικές και απρόβλεπτες καταστάσεις με έντονο το στοιχείο του μυστήριου. Με άλλα λόγια, δημιουργεί ένα ψυχολογικό δράμα που σε κάνει να γελάς και μια κωμωδία, που συχνά, σε συγκινεί μέχρι δακρύων.
Όπως την χαρακτήρισε, ο μέγας θαυμαστής της, Άλφρεντ Χίτσκοκ, «Η Παγίδα» είναι ένα πρωτότυπο μίγμα από βιτριόλι και μαρμελάδα, που κάνει το συγγραφέα της να μοιάζει γιος της Αγκάθα Κρίστι απ’ τη μια και του Κάρλο Γκολντόνι από την άλλη! Σε αυτή την τόσο γοητευτική και παράδοξη ισορροπία μεταξύ δυο θεατρικών κόσμων, στέκει και ο σημερινός σκηνοθετικός στόχος του ανεβάσματος. Θέλει να αναδείξει το τόσο διαφορετικό ύφος και τις μεθόδους, που κάνουν το έργο αξιαγάπητο και αξεπέραστο στο χρόνο. Ο Τομά θέλει το κοινό απόλυτα συμμέτοχο στη σκηνική του δημιουργία. Παρασύρει την πλατεία σε μια μοναδική μονομαχία και θέλει να συμμετέχει διαρκώς στον αγώνα για τη λύση του αινίγματος, που της βάζει.
ΘΕΑΤΡΟ ΗΒΗ
«Όποιος θέλει να χωρίσει… να σηκώσει το χέρι του!»
Του Γιώργου Καπουτζίδη 3ος χρόνος επιτυχίας
- Σκηνοθεσία: Γιώργος Καπουτζίδης
Πρωταγωνιστούν με σειρά εμφάνισης:
Αλεξάνδρα Ταβουλάρη, Μαριλού Κατσαφάδου, Ανθή Σαββάκη, Γιώργος Σαββίδης, Γιάννης Κουκουράκης, Πάνος Νάτσης, Απόστολος Ψαρρός και η Κατιάνα Μπαλανίκα
Λίγα λόγια για το έργο:
Ένας ανομολόγητος έρωτας που κρατάει είκοσι χρόνια. Ένας γάμος που διαλύεται από μία απιστία. Κι ένας άλλος που αναβάλλεται επ’ αόριστον, αλλά κανείς δεν τολμά να το πει στον γαμπρό .Ένας πρώην, ένας νυν, αναρίθμητα ραντεβού μέσω ίντερνετ κι ένα σπίτι που όσο περνά η ώρα… πλημμυρίζει. Κυριολεκτικά. Και πριν βουλιάξουν οριστικά, θα πρέπει να πούνε την αλήθεια. Όλοι σε όλους.
ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΤΙΑ ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ
«Το καινούργιο σπίτι» των Ρέππα – Παπαθανασίου
Θεατρικός μονόλογος με την Κάτια Δανδουλάκη
Συντελεστές παράστασης:
- Σκηνοθεσία – Συγγραφή: Μιχάλης Ρέππας – Θανάσης Παπαθανασίου
ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΜΠΕΤΗ
«Σεσουάρ για Δολοφόνους» των Μπρους Τζόρνταν και Μέριλιν Άμπραμς
- Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης
- Παραγωγή: Τάσος Παπανδρέου
Πρωταγωνιστούν:
Δημήτρης Μακαλιάς, Ζήσης Ρούμπος, Δανάη Μιχαλάκη,Τζένη Θεωνά, Γιάννης Απέργης και ο Χάρης Χιώτης
Λίγα λόγια για το έργο:
Βρισκόμαστε στο κομμωτήριο του Τόνυ. Η βοηθός του είναι η Σόφη και στο κομμωτήριο εμφανίζονται η αριστοκράτισα κυρία Άντα Χατζηπατέρα , ο ζεν πρεμιε αλλά και μικροαπατεώνας Λεωνίδας Πέτροβας και ο – εν πρώτης όψεως βαφέας – undercover αστυνομικός Σταύρος Σταυράκος με τον βοηθό του Παναγιώτη . Η υπόθεση αφορά το διαμέρισμα που βρίσκεται πάνω από το κομμωτήριο στο οποίο μένει μια μεγάλη σολίστ που ενοχλεί τους πάντες διότι παίζει πιάνο δυνατά. Κατά τη διάρκεια της παράστασης δολοφονείται. Όλοι οι χαρακτήρες του έργου πλην των 2 αστυνομικών είναι ύποπτοι και είχαν και το κίνητρο καθώς και την ευκαιρία να σκοτώσουν την γυναίκα.
ΘΕΑΤΡΟ ΜΙΚΡΟ ΧΟΡΝ
«Αξύριστα Πιγούνια» του Γιάννη Τσίρου
- Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης
Πρωταγωνιστούν:
Γιώργος Πυρπασόπουλος, Ηλίας Βαλάσης, Στέλιος Δημόπουλος και η Μαρία Νεφέλη Δούκα.
Λίγα λόγια για το έργο:
Τρεις άντρες, υπάλληλοι ενός νοσοκομείου, εργάζονται καθημερινά στην υπηρεσία τους στην υπόγεια πτέρυγα. Από τους πάνω ορόφους δέχονται και στη συνέχεια ταξινομούν, φροντίζουν και φυλάνε προσωρινά ανθρώπους που δεν κατάφεραν να επιζήσουν. Ακολουθούν μια ρουτίνα με τυπικές διαδικασίες. Απόψε όμως «έρχεται» μια γυναίκα να ταράξει τη νεκρή τους πραγματικότητα. Τα μυστικά, οι αποκαλύψεις και οι συγκρούσεις θα φέρουν στο φως τις αδυναμίες και τα ταπεινά τους ένστικτα. Ακολουθεί το έγκλημα, η εκδίκηση, η ενοχή και όταν φτάσει το πρωί δε θα είναι τίποτα ίδιο.
ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΥΣΟΥΡΗ
«Ο κήπος με τις αλήθειες» του Άντριου Μπόβελ
Συντελεστές παράστασης:
- Διασκευή- Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής
Πρωταγωνιστούν:
Σταμάτης Φασουλής και Μίρκα Παπακωσταντίνου στους κεντρικούς ρόλους.
Παίζουν: Ιωάννης Αθανασόπουλος, Ματίνα Νικολάου, η Βίκυ Διαμαντοπούλου και ο Παναγιώτης Γαβρέλας.
Λίγα λόγια για το έργο:
Το έργο εκτυλίσσεται στον κήπο μιας οικογένειας που τα προβλήματα τους, έχουν τα ίδια, γνώριμα χαρακτηριστικά με αυτά μιας ελληνικής οικογένειας. Η οικογένεια Πράις, μπορεί να ζει στην μακρινή Αυστραλία, όμως γίνεται μια οικουμενική οικογένεια, στην οποία κάθε θεατής ανακαλύπτει στους χαρακτήρες και τις καταστάσεις στοιχεία οικεία και σημεία ταύτισης. Το έργο του Άντριου Μπόβελ συνδυάζει το ακραίο κωμικό με τη βαθιά μελαγχολία, ενώ ταυτόχρονα οι πολύ κωμικές σκηνές διαδέχονται τις τρυφερές στιγμές.
ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΟΣ ΑΚΑΔΗΜΟΣ
«Η Ποντικοπαγίδα» της Αγκάθα Κρίστι 2ος χρόνος
- Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Κίρκη Καραλή
Πρωταγωνιστούν:
Βαλέρια Κουρούπη, Μιχάλης Λεβεντογιάννης,Τζένη Μπότση, Ράνια Οικονομίδου, Νίκος Πολυδερόπουλος, Σήφης Πολυζωίδης, Στάθης Σταμουλακάτος και ο Χάρης Τζωρτζάκης.
Λίγα λόγια για το έργο:
Η υπόθεση του έργου εκτυλίσσεται σε μια απομονωμένη πανσιόν μιας
επαρχίας, την ώρα που το χιόνι πέφτει πυκνό. Οκτώ ήρωες, που όλοι τους κρύβουν ένα μυστικό, βρίσκονται αντιμέτωποι με σκληρές αλήθειες και επικίνδυνα ψέματα. Ο φόβος τους κυκλώνει και ένας δολοφόνος βρίσκεται ανάμεσά τους.
Μια ιστορία εκδίκησης με αιφνιδιαστικές ανατροπές, έξυπνα τεχνάσματα και μια ποντικοπαγίδα που περιμένει το επόμενο θύμα της.
Στη νέα προσαρμογή του έργου, σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία Κίρκης Καραλή, μια ομάδα οκτώ πρωταγωνιστών μεταφέρεται κάπου στις αρχές της δεκαετίας του ’90, προτού μπουν τα κινητά τηλέφωνα στις ζωές μας, σε μια πανσιόν της ελληνικής επαρχίας.
«Οι Άθικτοι» των Olivier Nakache & Éric Toledano
- Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης
Πρωταγωνιστούν:
Αντώνης Καρυστινός, Σπύρος Χατζηαγγελάκης, Σταύρος Καλλιγάς, Τζωρτζίνα Λιώση, Χρύσα Μιχαλοπούλου και ο Μιχάλης Ψαλίδας
Λίγα λόγια για το έργο:
Δύο διαφορετικοί κόσμοι συναντιούνται και, παρά τις διαφορές τους, οι πρωταγωνιστές μοιράζονται μια αληθινή φιλία, γεμάτη χιούμορ, αστείες στιγμές, αλλά και γνήσια συγκίνηση!
ΝΕΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ
«H Μηχανή του Τούρινγκ» του Benoit Soles
- Σκηνοθεσία-Διασκευή: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος
- Ερμηνεύει: Ορφέας Αυγουστίδης
- Εταιρία Παραγωγής| Prime Entertainment Gr
Λίγα λόγια για το έργο:
Ένα έργο για την ζωή του Άλαν Τούρινγκ, της ιδιοφυίας που έσπασε τον κώδικα των Ναζί, αλλά τιμωρήθηκε για την διαφορετικότητά του. Πρόκειται για την απίστευτη αληθινή ιστορία του Βρετανού μαθηματικού Αλαν Τούρινγκ. Κάτι που άλλαξε την Ιστορία όταν κατάφερε να σπάσει τον μυστικό κώδικα των Γερμανών κατά τη διάρκεια του Β᾽ Παγκοσμίου Πολέμου. Στη συνέχεια καταδικάστηκε για την ομοφυλοφιλία του και αυτοκτόνησε.
ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΛΛΑΣ
«To Τρίτο Στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή, 2ος χρόνος επιτυχίας
- Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
- Διασκευή: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Νίκος Μανουσάκης
- Παραγωγή: Θεατρικές Σκηνές
Πρωταγωνιστούν : Μαρία Καβογιάννη, Μαρία Κίτσου
Μαζί τους:
Κώστας Ανταλόπουλος, Ειρήνη Βαλατσού, Μελίνα Βαμπούλα, Ντάνη Γιαννακοπούλου,
Άρτεμις Γρύμπλα, Δημήτρης Καραβιώτης,
Τάσος Λέκκας, Ορνέλα Λούτη, Γιώργος Μακρής, Δημήτρης Μανδρινός,
Στάθης Μαντζώρος, Φοίβος Μαρκιανός, Καλλιρρόη Μυριαγκού, Ελευθερία Παγκάλου,
Αλεξάνδρα Παντελάκη, Ελίζα Σκολίδη, Μενέλαος Χαζαράκης και ο Γιώργος Ψυχογιός.
Λίγα λόγια για το έργο:
Το μυθιστόρημα–σταθμός του Κώστα Ταχτσή ανεβαίνει ξανά στη σκηνή 60 χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση, αυτή τη φορά με την ματιά του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη. Πρόκειται για τη μεγαλήτερη παραγωγή που γεννήθηκε μέσα στη πανδημία, πρόλαβε να παρουσιαστεί μόνο για 13 sold out παραστάσεις και ταξίδεψε διαδικτυακά μέσω online streaming σε 23,000 σπίτια, σε 52 χώρες.
«Master Class» του Terrence McNally, 4ος χρόνος επιτυχίας
- Σκηνοθεσία: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος
Πρωταγωνιστούν:
Μαρία Ναυπλιώτου, Εύα Γαλογαύρου, Λητώ Μεσσήνη, Γιώργος Φλωράτος, Πέτρος Μπούρας και ο Δημήτριος Ψύλλος.
Με μια άλλη Μαρία στον κεντρικό ρόλο, την επιβλητική κι αισθαντική Μαρία Ναυπλιώτου, που ενσαρκώνει, και η ίδια στην ακμή και την ωριμότητά της, τη μεγάλη ντίβα, μέσα στο σύγχρονο υποκριτικό πνεύμα, σ’ ένα διάλογο γενεών με το αρχέτυπο πρότυπο της μεγάλης καλλιτέχνιδας. Η νέα μετάφραση του έργου είναι του ποιητή Στρατή Πασχάλη, που θέλησε να μείνει πιστός τόσο στο ύφος όσο και στο γράμμα του πρωτότυπου κειμένου, διασώζοντας το νεύρο, την ενέργεια, το καυστικό χιούμορ και το πάθος του. Τη σκηνοθεσία του «Master Class» υπογράφει ο καταξιωμένος ηθοποιός και σκηνοθέτης της νεώτερης γενιάς Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος.
NOISES OFF του Michael Frayn
- Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
Πρωταγωνιστούν:
Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Σμαράγδα Καρύδη, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Γιώργος Χρυσοστόμου, Στεφάνια Γουλιώτη, Λένα Παπαληγούρα
Η ιστορία του «Noises Off» (έχει ανέβει στην Ελλάδα με τίτλο “Το Σώσε”), αν μπορεί κανείς να την ονομάσει ιστορία, φέρνει επί σκηνής τα ευτράπελα και τα παρασκήνια ενός περιοδεύοντος θιάσου «δεύτερης κατηγορίας», που ανεβάζει μια σεξοκωμωδία με τίτλο «Nothing On». Η αυλαία ανοίγει στην πρόβα των κοστουμιών, ένα βράδυ πριν την πρεμιέρα τους και ενώ τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. Στη δεύτερη πράξη του έργου, βλέπουμε πια τον θίασο εν δράση, ένα μήνα μετά την πρεμιέρα και ενώ ερμηνεύει το «Nothing On»… αλλά από μια ιδιαίτερη οπτική, αυτή των παρασκηνίων. Η τρίτη πράξη μας ταξιδεύει λίγο πιο μετά στην διαδρομή του ιδιόρρυθμου αυτού θιάσου, όταν όλα έχουν γίνει πια… μια υπέροχη καταστροφή!
ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 131
«Η γυναίκα με τα μαύρα» του Στίβεν Μαλάτρατ
- Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης
Πρωταγωνιστούν:
Τάσος Χαλκιάς και Κωσταντίνος Ασπιώτης
Λίγα λόγια για το έργο:
Ο συμβολαιογράφος Άρθουρ Κιπς ταξιδεύει από το βικτοριανό Λονδίνο σε μια απομονωμένη εξοχική έπαυλη για να τακτοποιήσει μια υπόθεση κληρονομιάς. Η ζωή του, όμως, θα αλλάξει απροσδόκητα όταν το σπίτι αρχίζει να του αποκαλύπτει τα σκοτεινά μυστικά του και την μυστηριώδη παρουσία μιας γυναικείας φιγούρας, ντυμένης στα μαύρα, της οποίας η κάθε εμφάνιση σημαίνει θάνατο.
ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΟΒΑ
«Παλαιστές» του Στρατή Καρρά
- Συγγραφέας: Στρατής Καρράς
- Σκηνοθεσία: Παντελής Παπαδόπουλος
Πρωταγωνιστούν:
Σωτήρης Τσόγκας, Μαίρη Ραζή, Κώστας Δαρλασής, Ιωάννα Μαλακατέ, Αντώνης Ζιώγα και η Ελένη Κερολάρη.
Λίγα λόγια για το έργο:
Ο Στρατής Καρράς με τους “Παλαιστές” του ανασηκώνει το παραβάν και μας αφήνει μόνους και αβοήθητους να κρυφοκοιτάξουμε στα άδυτα των μηχανισμών της εξουσίας, ίσως και στα άδυτα του εαυτού μας. “Οι Παλαιστές” γελοιοποιούν τον εφιάλτη της εξουσίας και μας προκαλούν. «Δεν είναι αυτό που νομίζετε. Μη νομίζετε αυτό που δεν είναι». Είναι αλήθεια δύσκολο να τραβήξει κανείς τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον εξουσιαστή και στον εξουσιαζόμενο, στον άρχοντα και στον αρχόμενο. Αλλά και οδυνηρό γιατί ίσως αναγκαστεί να τεμαχίσει τον εαυτό του και να… υπογράψει την θανατική του καταδίκη, όταν αναγνωρίσει στο πρόσωπό του το θύτη και το θύμα ταυτόχρονα, τον “απατεώνα” και το “κορόιδο”, τον καταπιεστή και τον καταπιεζόμενο… “Καλησπέρα πατριώτες”… Ποιός άραγε θα τολμήσει ποτέ να σκοτώσει την ελπίδα για να εξοντώσει την εξουσία;
ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ
«Φαίδρα» της Μαρίνα Τσβετάγιεβα
- Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς
Πρωταγωνιστούν:
Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Στεφανία Γουλιώτη, Αλεξία Καλτσίκη, Νίκος Μάνεσης και ο Μιχάλης Σαράντης.
Λίγα λόγια για το έργο:
Γραμμένη από την ίδια την ποιήτρια πρωτίστως για να διαβάζεται –και όχι για να παίζεται επί σκηνής– η «Φαίδρα» έχει πλέον καθιερωθεί στο διεθνές δραματολόγιο. Οι ιδιαιτερότητες που αναγνωρίστηκαν στο έργο το 1927 (ασυνήθιστος χειρισμός του μύθου, ιδιοσυγκρασιακή ποιητική γλώσσα και στίξη) αποτελούν σήμερα αποδείξεις του καινοτόμου ποιητικού οράματος της Τσβετάγιεβα, το οποίο επηρέασε ανεξίτηλα τη ρωσική και την παγκόσμια ποίηση.
ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΕΙΑ
«This is not Romeo & Juliet» 2ος χρόνος
- Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Αργύρης Πανταζάρας
Πρωταγωνιστούν:
Αργύρης Πανταζάρας και Σίσσυ Τουμάση
Λίγα λόγια για το έργο:
Δύο αιώνια έφηβοι ερωτεύονται σε ένα πάρτι μεταμφιεσμένων.
Ονειρεύονται, δραπετεύουν από τη ζωή, και συνομιλούν με τον θάνατο!
Σε έκσταση, υπό την επήρεια του έρωτα.
Εισβάλουν στο θέατρο.
Έχουν για φυλαχτό το έργο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα»
και είναι «βαριά οπλισμένοι» με όλα τα καταδικασμένα ζευγάρια του Σαίξπηρ.
Ζευγάρια που έρχονται αντιμέτωπα με τον έρωτα, τον όρκο, την απόρριψη, και τον θάνατο.
Δυο παιδιά που ήθελαν να χτίσουν τον δικό τους κόσμο και να δραπετεύσουν από αυτόν!
Δυο πρωταγωνιστές χωρίς τα δικά τους λόγια.
Δυο πρωταγωνιστές χωρίς το δικό τους έργο!
Μια «πρόβα τζενεράλε» για τους ερωτευμένους!
«Αρίστος» του Θωμά Κοροβίνη
- Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπαγεωργίου
Πρωταγωνιστούν:
Φιλαρέτη Κομνηνού, Γιάννης Λεάκος και ο Ιωάννης Αθανασόπουλος.
Λίγα λόγια για το έργο:
Εννέα χαρακτήρες που συνδέονται με τον Αριστείδη Παγκρατίδη, μέσα από τις χειμαρρώδεις, υποβλητικές εξομολογήσεις τους, μιλώντας διαφορετικές γλώσσες, ανάλογα με τα βιώματα, τον χαρακτήρα και τον ρόλο τους, συνθέτουν το προφίλ του Αρίστου.
Ο φίλος από την Τούμπα, η παραδουλεύτρα γειτόνισσα της μάνας του, ένας αχθοφόρος του λιμανιού, ο παρακρατικός δοσίλογος περιπτεράς, ένας χωροφύλακας δημοκρατικών φρονημάτων, ένας συντηρητικός αστός της παραλίας, το αφεντικό του σε ένα λαϊκό πανηγύρι, η τραβεστί Λολό και μία λαϊκή τραγουδίστρια – οι δύο έρωτες του, ερμηνευμένοι επί σκηνής από τρεις ηθοποιούς. Οι ερμηνευτές ζωντανεύουν μια ιστορία που μεταφέρει τους θεατές στις αλάνες της Θεσσαλονίκης, στις σκοτεινές πλευρές του λιμανιού, στα υπαίθρια πανηγύρια και στα μπουζουξίδικα της παλιάς Θεσσαλονίκης, σε ένα σκηνικό χρόνο που φτάνει μέχρι το 1960 όταν γίνεται είκοσι χρονών ο βασικός ήρωας, στον οποίο όλοι αναφέρονται, που είναι ο Αριστείδης Παγκρατίδης, ο φερόμενος ως «Δράκος του Σέϊχ σου», τον οποίο ο τύπος του 1963 τον αποκαλούσε «νεαρό ανώμαλο».
ΘΕΑΤΡΟ ΡΙΑΛΤΟ
«HAIR» The Musical
- Απόδοση – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μαλισσόβας
Πρωταγωνιστούν:
Μαίρη Συνατσάκη, Ίαν Στρατής, Ιάσονας Μανδηλάς, Κατερίνα Σούσουλα, Κόνυ Μεταξά, Τάσος Ξιαρχό,, Στέφανος Μουαγκιέ, Νικόλας Ραπτάκης, Έλενα Κορωναίου, Έλενα Βακάλη, Ευγενία Λιάκου, Πάνος Μαλικούρτης, Ανδρέας Κουρέτας, Αντώνης Βλάχος, Γιώργος Γαζής, Ηλίας Σαμαρτζής.
Λίγα λόγια για το έργο:
Το HAIR μας συστήνει τη «φυλή», μια ομάδα πολιτικά ενεργών χίπις της «Εποχής του Υδροχόου» που ζουν μια μποέμικη ζωή στη Νέα Υόρκη και αγωνίζονται ενάντια στη στρατολόγηση στον πόλεμο του Βιετνάμ. Ο Claude, ο καλός φίλος του Berger, η συγκάτοικός τους Sheila και οι φίλοι τους αγωνίζονται να εξισορροπήσουν τις νέες τους ζωές, τους έρωτές τους και τη σεξουαλική επανάσταση με την εξέγερσή τους ενάντια στον πόλεμο, την συντηρητική κοινωνία και τους γονείς τους.
Τελικά, ο Claude πρέπει να αποφασίσει αν θα αντισταθεί όπως έκαναν οι φίλοι του ή να υποκύψει στις πιέσεις των γονιών του (και της συντηρητικής Αμερικής) να υπηρετήσει στο Βιετνάμ, να συμβιβαστεί εγκαταλείποντας τις φιλειρηνικές του ιδέες και να διακινδυνεύσει τη ζωή του.
ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧNΟΧΩΡΟΣ CARTEL
«Άνθρωποι και Ποντίκια» του Τζον Στάινμπεκ
- Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Βασίλης Μπισμπίκης
- Μετάφραση- Ελεύθερη απόδοση: Σοφία Αδαμίδου
Πρωταγωνιστούν:
Βασίλης Μπισμπίκης, Δημήτρης Δρόσος, Μαίρη Μηνά, Στέλιος Τυριακίδης, Μάνος Καζαμίας, Γιώργος Σιδέρης, Γιανμάζ Ερντάλ, Λευτέρης Αγουρίδας, Αγγέλα Πατσέλη, Μάρα Ζαλόνη και η Ερατώ Αγγουράκη.
Λίγα λόγια για το έργο:
Το Of Mice and Men ήταν η πρώτη προσπάθεια του Στάινμπεκ να γράψει με τη μορφή μυθιστορήματος-παιχνιδιού. Ήθελε να γράψει ένα μυθιστόρημα που θα μπορούσε να παιχτεί στο θέατρο, ή ένα θεατρικό έργο που θα μπορούσε να διαβαστεί σα μυθιστόρημα.
Ο Στάινμπεκ είχε αρχικά τον τίτλο «Κάτι που συνέβη» επειδή κανείς δεν μπορεί να κατηγορηθεί για την τραγωδία που ξετυλίγεται στην ιστορία. Ωστόσο, άλλαξε τον τίτλο αφού διάβασε το ποίημα του Ρόμπερτ Μπερνς «Τα καλύτερα σχέδια ποντικιών και ανδρών/Συχνά πηγαίνουν στραβά» και μιλάει για τη λύπη που αισθάνεται ο αφηγητής για το ότι κατέστρεψε το σπίτι ενός ποντικιού ενώ όργωνε το χωράφι του.
Ο Τζον Στάινμπεκ αφηγείται τις εμπειρίες των George Milton και Lennie Small, δύο μεταναστών εργαζομένων σ΄ ένα ράντζο, οι οποίοι μετακινούνται από τόπο σε τόπο, στην Καλιφόρνια, αναζητώντας νέες ευκαιρίες εργασίας κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Άρης» της Σοφίας Αδαμίδου
- Σκηνοθεσία: Βασίλης Μπισμπίκης
- Στον ρόλο του Άρη ο Τάσος Σωτηράκης
Λίγα λόγια για το έργο:
Το έργο «Αρης» βασίζεται στη ζωή και τους αγώνες του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ, του Άρη Βελουχιώτη, που ταυτίστηκε με τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα ενάντια στη γερμανοϊταλική κατοχή. Με τη ζωή και τη δράση του, με τις ηρωικές πράξεις του, έγραψε διδακτικές – και πλούσιες σε περιεχόμενο – σελίδες στην ιστορία του λαϊκού μας κινήματος.
Πρωί 16 Ιουνίου 1945, σταματάει η καρδιά του Πρωτοκαπετάνιου της Αντίστασης. Έδωσε ο ίδιος τέλος στη ζωή του. Ο Άρης πέθανε εκεί πάνω στα βουνά, που τόσο αγαπούσε και ήταν η ζωή του. Το νεκρό σώμα του, δε βρέθηκε ποτέ. Ούτε το κομμένο κεφάλι του, αυτό που εκτέθηκε σε δημόσια θέα από τους διώκτες του, στους φανοστάτες της κεντρικής πλατείας των Τρικάλων. Είχε την εντιμότητα τη μοναδική: Του αγωνιστή και του παλικαριού, να πεθάνει.
Η 11η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (Απρίλιος 1945) διέγραψε τον Αρη και τον αποκήρυξε, χωρίς να δώσει την απόφαση στη δημοσιότητα.
Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ το 2011 αποφάσισε την επίσημη πολιτική αποκατάσταση του Άρη Βελουχιώτη, θεωρώντας ότι είχε δίκιο ως προς την εκτίμηση που έκανε για τη Συμφωνία της Βάρκιζας, ενώ τον Ιούνιο του 2018 αποφάσισε την ολόπλευρη (και κομματική) αποκατάσταση του.
Ο Αρης, το «ΠΑΙΔΙ της Λιάκουρας, σπαθί του Γερανοβουνιού κι αητός της Γκιώνας», αυτός που δεν «ήξερε μαθές από χαρτιά και μπερδεμένα λόγια», αυτός που «με το σπαθί του γύρναγε του κόσμου τις σελίδες και διάβαζε ολόισια την καρδιά χωρίς πολλά τερτίπια μ’ ένα ΝΑΙ, μ’ ένα ΟΧΙ», χρόνια φυλαγμένος στις καρδιές μας, στη σκέψη και στις συζητήσεις μας, «έρχεται» μ’ ένα φανάρι αναμμένο, καλεσμένος μιας ανάγκης. Της ανάγκης του «θέλω», της ανάγκης του «μπορώ», της ανάγκης του «εμείς».
«Κόκκινα φανάρια» του Αλέκου Γαλανού
- Σκηνοθεσία: Βασίλης Μπισμπίκης
Πρωταγωνιστούν:
Βασίλης Μπισμπίκης και Μπέττυ Βακαλίδου
Λίγα λόγια για το έργο:
Μια από τις πιο εμβληματικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου βασισμένη πάνω στο ομώνυμο θεατρικό του Νίκου Γαλανού έρχεται στο θέατρο Cartel. Το έργο αφηγείται την ζωή εφτά γυναικών που εργάζονται σε έναν οίκο ανοχής στην κακόφημη Τρούμπα του Πειραιά στις αρχές της δεκαετίας του 60′ που την περίοδο εκείνη ήταν γεμάτη από οίκους ανοχής, καμπαρέ και μπαρ. Ο Βασίλης Γεωργιάδης σκιαγραφεί με μοναδικό τρόπο τα ήθη των ανθρώπων της πιάτσας της εποχής, αλλά και των πελατών των συγκεκριμένων στεκιών, με έναν τρόπο τόσο λεπτό που παρά το θέμα της ταινίας είναι μεν ρεαλιστικός μα δεν γίνεται ποτέ χυδαίος. Η ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας.
ΘΕΑΤΡΟ ΧΥΤΗΡΙΟ
«Λιωμένο Βούτυρο» του Σάκη Σερέφα
- Σκηνοθεσία: Ένκε Φεζολλάρι
Πρωταγωνιστούν Βάσια Παναγοπούλου, Σωτήρης Καλυβάτσης, Ιάσονας Παπαματθαίου, Βάνα Πεφάνη και Μαίρη Σταυρακέλη.
Λίγα λόγια για το έργο:
Το 1960, μια κρύα νύχτα του χειμώνα, κάποιος δολοφονεί την αρραβωνιαστικιά του μέσα στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου. Στο σήμερα, ένας συγγραφέας προσπαθεί να ανασυστήσει αυτή την αληθινή ιστορία, συναντιέται με τους επιζώντες μάρτυρες της υπόθεσης και με τον δράστη και καταγράφει τη μαρτυρία τους, ακροβατώντας ανάμεσα στο τραγικό και το κωμικό.
ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟΥ
«Ορλάντο» της Βιρτζίνια Γουλφ
- Σκηνοθεσία: Νίκος Καμτσής
Πρωταγωνιστούν:
Αγγελική Παρδαλίδου, Λαμπρινή Θάνου, Γιάννης Ζέρβας, Πασχάλης Μερμηγκάκης, Μάνος Γερωνυμάκης, Αθηνά Χατζηαθανασίου, Έλενα Καστανά και ο Νίκος Καμτσής.
Λίγα λόγια για το έργο:
Η σκηνή θα δηλώνει ένα θέατρο. Η συζήτηση και η συνθήκη που γίνεται πάνω στη σκηνή, η δράση και ό,τι διαπραγματευόμαστε, γίνεται μεταξύ του Ορλάντο κι ενός θιασάρχη, που θα παίζω εγώ. Ο Ορλάντο, όντας λογοτέχνης του έχει πάει ένα έργο να το ανεβάσει, αλλά επειδή παιδί του ρομαντισμού έχει γράψει κάτι πράγματα τόσο ρομαντικά, τόσο υπερβατικά, που το θέατρο του θιασάρχη δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτά. Τότε, βρίσκεται κι αυτός σε διλήμματα που πρέπει να λύσει.
Εκεί, εμφανίζονται ηθοποιοί κι έρχονται οπτασίες για να κατευοδώσουν τη μεταμόρφωση του Ορλάντο από άνδρα σε γυναίκα. Μάλιστα, υπάρχει κι ένα άλλος Ορλάντο – γιατί χρησιμοποιούμε και νέες τεχνολογίες – που είναι μεταξύ του ίδιου του Ορλάντο και της Βιρτζίνια Γουλφ, που διαπραγματεύεται δραματουργικά την παράσταση με τον θιασάρχη-σκηνοθέτη.
ΘΕΑΤΡΟ ΧΩΡΑ
«Μαρίκα» του Πέτρου Ζούλια
- Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας
Πρωταγωνιστούν :
Νένα Μεντή, Νεφέλη Κουρή, Γιώργος Δεπάστας, Μάκης Πατέλης, Μαριάννα Μαντζουράνη, Μαριάννα Τουντασάκη, Γιώργος Λόξας και ο Γιάννης Σίντος.
Λίγα λόγια για το έργο
Η ΜΑΡΙΚΑ είναι μια παράσταση εμπνευσμένη από τη μυθιστορηματική ζωή και το έργο της Μαρίκας Κοτοπούλη, μιας γυναίκας, που κατάφερε να αφήσει ανεξίτηλα το στίγμα της στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Όχι μόνο ως μια σπάνια καλλιτέχνιδα αλλά και ως μια πολύ ισχυρή προσωπικότητα που συμμετείχε τόσο στο πολιτικό, όσο στο πνευματικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της εποχής της. Μια εποχής μακρινής, αλλά με πολλά κοινά με την σημερινή εποχή.
Η Μαρίκα Κοτοπούλη, ενώ γεννήθηκε μέσα σε μεγάλη φτώχεια, κατάφερε να αποκτήσει μεγάλη δόξα και πλούτη. Η ζωή της χαρακτηρίστηκε από ακραία πάθη, τρελούς έρωτες και θανάτους, που σημάδεψαν την εθνική μας ταυτότητα. Ενώ βρέθηκε στην περίοδο τριών πολέμων, εκείνη βρέθηκε αλώβητη. Η Μαρίκα ήθελε και ήξερε να ζει τη ζωή της απόλυτα και αντισυμβατικά.
Το κείμενο του Πέτρου Ζούλια βασίζεται σε βαθιά έρευνα που έκανε πάνω σε κείμενα, βιβλία, συνεντεύξεις και διηγήσεις γύρω από τη ζωή της Μαρίκας Κοτοπούλη, τα οποία δημιουργούν μια σκηνική αφήγηση που ακροβατεί μεταξύ κωμωδίας και δράματος.
ΘΕΑΤΡΟ ALHAMBRA ART THEATER
«Ανθισμένες Μανόλιες» του Ρόμπερτ Χάρλινγκ
- Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Κυριακού
Πρωταγωνιστούν:
Άννα Αδριανού, Ηρώ Μουκίου, Βάσω Γουλιελμάκη, Κατερίνα Μπιλάλη, Κρίστη Παπαδοπούλου και η Εύη Δαέλη.
Λίγα λόγια για το έργο:
Οι «Ανθισμένες μανόλιες» είναι ένα βαθιά κοινωνικό έργο που αντιμετωπίζει δραστικά τη μοναξιά της σύγχρονης γυναίκας. Ένα στέρεο έργο, καλογραμμένο, με εξαιρετικούς χαρακτήρες. Όλοι οι ρόλοι στο έργο είναι πρωταγωνιστικοί. Και κινούνται μέσα σε χρόνο οικειότητας και κλίμα καθημερινότητας, έτσι που το κομμωτήριο γίνεται μια μικρή και κλειστή κοινωνία.
Σε μια κωμόπολη του αμερικανικού Νότου, το κομμωτήριο έχει γίνει στέκι για έξι γυναίκες της διπλανής πόρτας. Εκεί μοιράζονται τις χαρές και λύπες τους. Λένε τα μυστικά τους και ανταλλάσσουν συμβουλές. Όταν μία από αυτές παρουσιάζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, οι υπόλοιπες πέντε της συμπαρίστανται με τον πιο τρυφερό τρόπο. Το πρόβλημα της μιας γίνεται πρόβλημα και της άλλης. Και έτσι γίνεται η ένωση. Αναγνωρίζουν η μια το πρόβλημα της άλλης.
«Σπεράντζα» του Άγγελου Πυριόχου
Από τον Ιανουάριο στο θέατρο Alhambra
Θεατρικός Moνόλογος με την Τάνια Τρύπη
Λίγα λόγια για το έργο:
Η Σπεράντζα Βρανά ήταν μια εκρηκτική προσωπικότητα και όσον αφορά την καριέρα της και όσον αφορά τη ζωή της. Όσον αφορά την καριέρα της λίγο πολύ αυτά είναι γνωστά γι’ αυτούς που ξέρουν από θέατρο αλλά και σε αυτούς που την έχουν δει, στο, έστω, λίγο που έκανε στο σινεμά. Ήταν πάντα η εκρηκτική γυναίκα που μπορούσε να γίνει από σύμβολο του σεξ έως πόρνη και από «επικίνδυνη» έως αγαθιάρα σεξοβόμβα. Αλλά και η ζωή της Σπεράντζα Βρανά έτσι όπως μας την παρουσίασε ακομπλεξάριστα στο βιβλίο της «Τολμώ» δεν πήγαινε πίσω. Μια ζωή που ξεκίνησε όχι με τον πιο αισιόδοξο τρόπο για να φτάσει στην κορυφή πάνω στη σκηνή και μπροστά στις κάμερες του σινεμά και της τηλεόραση.
ΘΕΑΤΡΟ ELIART
«Ο Απρόσκλητος Επισκέπτης» της Άγκαθα Κρίστι
- Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος
- Σκηνοθεσία – μουσική επιμέλεια: Γιώργος Φρατζεσκάκης
Πρωταγωνιστούν:
Οδυσσέας Σταμούλης,Ιλιάς Λαμπρίδου, Μυριέλλα Κουρεντή, Γιώργος Φρατζεσκάκης, Αννέτα Παπαθανασίου, Σαράντος Γεωγλερής, Κώστας Ζέκος και ο Στάθης Λαγκαδάς.
Λίγα λόγια για το έργο:
Στην πυκνή ομίχλη της Νότιας Ουαλίας, ο Μάικλ Σταρκβέντερ χάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και πέφτει σ’ ένα χαντάκι. Βρίσκεται στη μέση του πουθενά και στην προσπάθειά του να βρει βοήθεια, μπαίνει σε μια απομονωμένη έπαυλη. Στην ξεκλείδωτη μπαλκονόπορτα, τον περιμένει μια έκπληξη: Ένας άντρας είναι νεκρός.
Λίγο πιο πέρα, μ’ ένα περίστροφο στο χέρι, μια όμορφη γυναίκα. Η Λόρα Γουόρικ. Η γυναίκα που παραδέχεται πως δολοφόνησε το σύζυγό της. Ο Μάικλ γοητευμένος από τη νεαρή χήρα, αποφασίζει να τη βοηθήσει, επιχειρώντας να κατασκευάσουν από κοινού ένα ακλόνητο άλλοθι. Μήπως όμως δεν είναι αυτή τελικά η δολοφόνος; Και αν όχι, γιατί καλύπτει τα ίχνη του ενόχου; Ένα σπίτι γεμάτο πιθανούς υπόπτους. Θα καταφέρει, άραγε, ο απρόσκλητος επισκέπτης να βρει τον δολοφόνο προτού να είναι πολύ αργά;
ΘΕΑΤΡΟ FAUST
«Η Κολεξιόν» του Χάρολντ Πίντερ
- Σκηνοθεσία: Τάσος Πυργιέρης
- Μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου-Παγκουρέλη
Πρωταγωνιστούν:
Παναγιώτα Βιτετζάκη, Χρήστος Καπενής, Θάνος Λέκκας και ο Χρήστος Σταθούσης.
Λίγα λόγια για το έργο:
Τέσσερις ήρωες, τρεις άνδρες και μία γυναίκα, μένουν σε περιοχές της καλής κοινωνίας του Λονδίνου και ανήκουν στον χώρο της μόδας. Η ισορροπία της ζωής τους διαταράσσεται ξαφνικά από τις υποψίες μιας ερωτικής απιστίας. Θα αναγκαστούν να αναζητήσουν το τι πραγματικά συνέβη, αν και η ‘αλήθεια’ είναι πολύ δύσκολο να εξακριβωθεί. Όπως άλλωστε συμβαίνει στα περισσότερα έργα του Πίντερ, η ‘αλήθεια’ διατηρεί τον υποκειμενικό της χαρακτήρα και χρησιμοποιείται από τα πρόσωπα του έργου ανάλογα με το πώς πιστεύουν ότι εξυπηρετούνται κάθε στιγμή οι ανάγκες τους.
Αυτές είναι μέχρι στιγμής οι Θεατρικές παραστάσεις που έχουν ανακοινωθεί επίσημα για τον χειμώνα και την νέα θεατρική σεζόν 2021 – 2022.
Πηγή: Youfly