Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδα / ΚόσμοςΝέο κόμμα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ

Νέο κόμμα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ

Ενα νέο κόμμα προστίθεται στο πολιτικό σκηνικό και επίσημα από τη Δευτέρα το απόγευμα, αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και με πολλά γνώριμα πρόσωπα των κινημάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του πολιτισμού αλλά και τέως βουλευτές και ευρωβουλευτές.

Για την ακρίβεια μιλάμε για ένα μετωπικό σχήμα με τον τίτλο Αριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου και Δράσης όπου αποτελεί το αποτέλεσμα διεργασιών ενός χρόνου πάνω σε επεξεργασία κοινών θέσεων για τα «επίκαιρα ζητήματα του λαού και της νεολαίας» όπως λέει στέλεχος της κίνησης που επίσημα θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα το απόγευμα με μεγάλη εκδήλωση στην Πλατεία Αυδή και ομιλητές τους πανεπιστημιακούς Κωστή Λαπαβίτσα, Γιάννη Κουζή, τη μηχανικό Γιώτα Σταθά και συντονίστρια την υγειονομικό Βιβή Πασχάλη. Στόχος είναι η δεξαμενή του αντιμνημονίου, το «Οχι» του δημοψηφίσματος, ένας άστεγος κόσμος πολιτικά που είτε αποχώρησε το 2015 από τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε για καιρό κινείτο σε οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και αναζητεί πολιτική έκφραση. Δεν θα είναι πάντως στενό reunion της Αριστερής Πλατφόρμας που έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω μνημονίου, κι ένα κομμάτι της συγκρότησε τη Λαϊκή Ενότητα. Θα είναι περισσότερες δυνάμεις και πρόσωπα, 200 ονόματα περίπου και με στόχο ένα αριστερό ριζοσπαστικό μέτωπο που θα κατέλθει και εκλογικά όταν στηθούν οι κάλπες και αξιοποιώντας δύο πράγματα: την απλή αναλογική και το κενό, αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, όπως λένε οι συμμετέχοντες.  

Εδώ έχει σημασία πως στην εκδήλωση θα χαιρετίσουν δέκα οργανώσεις της Αριστεράς, με κύρια δύναμη το Αριστερό Ρεύμα και τη ΛΑΕ που συμμετέχει και στηρίζει το νέο εγχείρημα. Ας δούμε όμως μερικά ονόματα που εγγράφονται στη νέα πρωτοβουλία. Πέραν του τέως βουλευτή Κώστα Λαπαβίτσα και του πανεπιστημιακού Γιάννη Κουζή, εδώ συναντάμε τον επίσης πανεπιστημιακό Δημήτρη Καλτσώνη. Τέως υπουργοί όπως ο Δημήτρης Στρατούλης και ο Κώστας Ησυχος. Ο τέως ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής. Οι τέως βουλευτές Στάθης Λεουτσάκος, Κώστας Δελημήτρος, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Ηλίας Ιωαννίδης και οι τέως βουλεύτριες Λίτσα Αμανατίδου, Μαρία Μπόλαρη και Ιωάννα Γαϊτάνη. Τα ιστορικά στελέχη της Αριστεράς, όπως ο αντιδικτατορικός αγωνιστής Θανάσης Σκαμνάκης αλλά και ο Κώστας Μάρκου και ο δικηγόρος Δημήτρης Σαραφιανός. Οι συνδικαλιστές Αλέκος Καλύβης, Γρηγόρης Καλομοίρης και Δέσποινα Σπανού ανάμεσα σε άλλους. Στελέχη από κινήματα για τους πλειστηριασμούς όπως η Τόνια Αικατερίνη, δημοσιογράφοι όπως ο Αντώνης Νταβανέλος και ο Αρης Χατζηστεφάνου.

Ξεχωρίζει επίσης από το κίνημα των αυτοδιοικητικών ο τέως δήμαρχος Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης αλλά και η περιφεριακή σύμβουλος Αττικής Μαριάννα Τσίχλη. Πρόσωπα του πολιτισμού όπως η Μάνια Παπαδημητρίου, ο Κυριάκος Κατζουράκης και η Κάτια Γέρου. Πολλά τέως στελέχη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ δίνουν το παρών αλλά και συμμετέχουν, στηρίζουν, ή παρακολουθούν οι οργανώσεις: Αναμέτρηση, ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, Αριστερό Ρεύμα, ΔΕΑ, Παρέμβαση, Συνάντηση, Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο και ο Συντονισμός Κομμουνιστικών Δυνάμεων. Το κείμενο επίσης υπογράφει ο εργαζόμενος σε τεχνική εταιρεία Αλέκος Χαλβατζής (γιος του ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ Σπύρου Χαλβατζή) ενώ στην εκδήλωση θα παραστεί – χωρίς να υπογράφει το κείμενο – η Νάντια Βαλαβάνη. «Τι χρειάζεται να κάνουμε; Η αγωνία είναι μεγαλύτερη λόγω και της εμπειρίας του πρόσφατου παρελθόντος, την τραγική κατάληξη της «αριστερής» κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ η οποία εξαέρωσε την ελπίδα στις Βρυξέλλες. Η αντιπολίτευση που ασκεί σήμερα, δείχνει ότι έχει προσχωρήσει αμετάκλητα στον κύκλο του συστήματος εξουσίας. Από την άλλη πλευρά ο στενός κομματισμός ή οι χαρισματικοί ηγέτες δεν μπορεί να δώσουν απαντήσεις στα ασφυκτικά ερωτήματα», αναφέρει η διακήρυξη της νέας κίνησης.

Ο Λαφαζάνης. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν συμμετέχει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης που ακολουθεί τον δικό του δρόμο μέσω του ιστότοπου της iskra, ενώ δεν υπάρχει διάλογος ή κάποια είδους διεργασία με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ή τον Γιάνη Βαρουφάκη.

RELATED ARTICLES