Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότητα του Δήμου ΖωγράφουΛαϊκή Συσπείρωση Ζωγράφου - Καταγγελία για σχέδιο ιδιωτικοποίησης αποκομιδής απορριμμάτων

Λαϊκή Συσπείρωση Ζωγράφου – Καταγγελία για σχέδιο ιδιωτικοποίησης αποκομιδής απορριμμάτων

Νέα βάρη στους δημότες και ιδιωτικοποιήσεων συνέχεια…

Η δημοτική αρχή Θώδα (ΝΔ) πιστή στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυβέρνησης και περιφέρειας έφερε προς έγκριση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής το Επικαιροποιημένο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Δήμου Ζωγράφου. Το νέο Σχέδιο «πατάει» στο προηγούμενο που είχε εγκριθεί από την διοίκηση της κ. Καφατσάκη (ΣΥΡΙΖΑ) στο οποίο η  Λαϊκή Συσπείρωση είχε ασκήσει κριτική και είχε καταψηφίσει. Στην ίδια ρότα βαθαίνει την ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής απορριμμάτων και ταυτόχρονα προβλέπει νέα τέλη στους δημότες με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάγκη για ανακύκλωση.

Πιο συγκεκριμένα στο νέο Σχέδιο επιβεβαιώνονται οι φόβοι και οι ανησυχίες που είχαμε εκφράσει στο αρχικό καθώς είχαν τεθεί, από τον ΕΣΔΝΑ για το 2020 ποσοτικοί αλλά και ποιοτικοί στόχοι (π.χ. χωριστή συλλογή 4 επιμέρους ρευμάτων συν 5ο ρεύμα για ένα μέρος των βιοαποβλήτων) οι ίδιοι με αυτούς που θέτει η κοινοτική οδηγία του 2008 απόλυτα ανέφικτοι για τη χώρα. Αρκεί να αναφέρουμε ότι οι ίδιοι στόχοι ισχύουν για αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες της ΕΕ με προσπάθειες και εμπειρία δεκαετιών στη διαχείριση των αποβλήτων. Επιπλέον η επιλογή μεθόδων και τεχνολογίας διαχείρισης των απορριμμάτων γίνεται με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος και όχι τη διευρυμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Προκύπτουν έτσι παχυλά συμβόλαια πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή και λειτουργία εργοστασίων διαχείρισης των αποβλήτων, με αποκλειστικούς κερδισμένους τους μονοπωλιακούς ομίλους που θα τα υλοποιήσουν.

Είναι σαφές ότι τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ), με κύρια επιδίωξη να φορτωθεί στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας το μεγαλύτερο μέρος του κόστους κατασκευής των νέων έργων επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των αποβλήτων, μαζί και το αυξημένο λειτουργικό τους κόστος.

ΑΛΛΑΓΗ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ

Ανάμεσα στα υπόλοιπα το ΤΣΔΑ χρησιμοποιείται και ως πολιορκητικός κριός για την ανατροπή των θεσμοθετημένων χρήσεων γης και μέσα στον αστικό ιστό, που ασφυκτιά από έλλειψη ελεύθερων χώρων και δημόσιων κτηριακών υποδομών, εν προκειμένω στο δήμος μας προωθεί αλλαγές στην χρήση γης με την οριστική αδειοδότηση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, ο οποίος βρίσκεται στις παρυφές του Υμηττού.

 ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ = ΜΕΙΩΣΗ  ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ = ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μια από τις πιο σημαντικές αρνητικές εξελίξεις είναι ότι ο τομέας της καθαριότητας κατακερματίζεται, βήμα βήμα με αποτέλεσμα κάθε φορά να εκχωρείται σε ιδιώτες, να εμπορευματοποιείται. Για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση γίνονται μεθοδευμένες κινήσεις τόσο από την κεντρική διοίκηση όσο και από την τοπική, γιατί δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς η σταδιακή απογύμνωση της υπηρεσίας καθαριότητας  του Δήμου και η σταδιακή εκχώρηση των υπηρεσιών σε ιδιώτες. Η αρχή έγινε με την παραχώρηση της συλλογής των ογκωδών απορριμμάτων σε ιδιώτη ενώ πλέον η κατάσταση στο προσωπικό της υπηρεσίας καθαριότητας διαμορφώνεται εξαιρετικά δύσκολη με την άμεση συνταξιοδότηση 7 υπαλλήλων, την ίδια ώρα που δεν προβλέπεται καμία πρόσληψη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει τα εργατικά ατυχήματα στην συγκεκριμένη υπηρεσία λόγω της υψηλής εντατικοποίησης στο υπάρχον προσωπικό. Σε αυτό το φόντο θεσμοθετείται ο κατακερματισμός της αποκομιδής καθώς με πρόσχημα την έλλειψη προσωπικού δίνονται μια μια η υπηρεσίες σε ιδιώτες. Άλλωστε με την τελευταία νομοθετική παρέμβαση της ΝΔ καταργήθηκε η άδεια αποκομιδής απορριμμάτων  ένα ακόμα εμπόδιο που αίρεται ώστε οι ιδιώτες να μπουν για τα καλά στο «παιχνίδι».

Η διαχείριση των απορριμμάτων όπως προβλέπεται στο ΤΣΔΑ και η ανακύκλωση με τον τρόπο που υλοποιείται για τον δημότη αυτό σημαίνει νέα τέλη, σημαίνει ανταποδοτικότητα, νέα επιβάρυνση για την τσέπη της λαϊκής οικογένειας. Γιατί και στους καφέ κάδους δύναται να μπει τέλος στον δημότη. Μιλάμε στην ουσία για αποθέωση της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει», μόνο που υπάρχει μια επιλεκτική ευαισθησία στο αν πάντα πληρώνει ο ρυπαίνων, όπου πάντα πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα, και όχι οι μεγάλες βιομηχανίες που παράγουν και τα περισσότερα απόβλητα.

Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Δεν μας προξενεί εντύπωση η στάση της παράταξης της κ Καφατσάκη, που επέλεξε να μη τοποθετηθεί προτάσσοντας το ζήτημα της λάθος διαδικασίας και ψήφισε παρών. Είναι στρατηγικά σύμφωνοι με την παράταξη που διοικεί το δήμο, συμφωνεί με τις επιταγές της ΕΕ, άλλωστε έφερε το πρώτο ΤΣΔΑ το οποίο διαπνέεται από την ίδια φιλοσοφία. Στην ίδια γραμμή και η δεύτερη παράταξη της ΝΔ, του κυρίου Αγγελόπουλου που υπερψήφισε χωρίς καν να τοποθετηθεί.

Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ

Ως Λαϊκή Συσπείρωση Ζωγράφου η θέση μας είναι υπέρ της  ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, με την ευθύνη δημόσιου φορέα με τις ανάλογες κρατικές επενδύσεις για ένα τέτοια σχέδιο.

Τέλος όπως επισημάναμε και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, η επιλογή της δημοτικής αρχής να φέρει προς έγκριση ένα τόσο σοβαρό θέμα μέσα στο κατακαλόκαιρο και χωρίς να δίνεται ο απαραίτητος χρόνος στους δημοτικούς συμβούλους να το μελετήσουν, την εκθέτει. Οφείλει, όπως τουλάχιστον δεσμεύτηκε το θέμα να συζητηθεί επαρκώς στο δημοτικό συμβούλιο ώστε η κάθε παράταξη να πάρει θέση.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ 28. 7.2021

RELATED ARTICLES