Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότητα του Δήμου ΖωγράφουΛαϊκή Συσπείρωση Ζωγράφου - ΕΡΩΤΗΜΑ σχετικά με διακοπή εργασιών ανέγερσης...

Λαϊκή Συσπείρωση Ζωγράφου – ΕΡΩΤΗΜΑ σχετικά με διακοπή εργασιών ανέγερσης του νηπιαγωγείου επί της οδού Μακρυγιάννη

Προς Δήμαρχος Ζωγράφου Βασίλη Θώδα

Είναι γνωστό σε όλους το οξύ πρόβλημα σχολικής στέγης που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Ιδιαίτερα στα Νηπιαγωγεία το ζήτημα της έλλειψης κατάλληλων χώρων που προϋπήρχε, βγήκε με μεγαλύτερη ένταση στην επιφάνεια κατόπιν και της εφαρμογής του μέτρου της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής.

Ως γνωστόν τον Ιούλιο του 2020, στο τέλος της τριετούς μεταβατικής περιόδου για την υποχρεωτική εφαρμογή του θεσμού σε όλη τη χώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ με τροπολογία ανέστειλε για ένα ακόμη έτος την εφαρμογή του σε 5 δήμους της χώρας. Ανάμεσά στους Δήμους που δεν μπόρεσαν να τηρήσουν την προθεσμία ήταν  και ο Δήμος Ζωγράφου με αποτέλεσμα τα προνήπια την περασμένη σχολική χρονιά να απορροφηθούν στους παιδικούς σταθμούς, με ό, τι αυτό συνεπάγεται στην ανισοτιμία της παρεχόμενης εκπαίδευσης για τα παιδιά των συνδημοτών μας.

Τον Σεπτέμβριο του 2021 εφαρμόστηκε τελικά και στο Δήμο μας για πρώτη φορά το μέτρο, χωρίς στην πραγματικότητα να υπάρχουν οι προϋποθέσεις.  Αρκεί να αναφέρουμε ότι τα Νηπιαγωγεία στεγάζονται σε ισόγεια πολυκατοικιών, σε τσίγκινα κοντέινερ σε προαύλια και αίθουσες δημοτικών σχολείων ακόμη και γυμνασίου!

Είναι βαριές και διαχρονικές οι ευθύνες όλων των διοικήσεων που πέρασαν για το γεγονός ότι συνειδητά δεν εκπόνησαν ένα μακροχρόνιο σχέδιο εύρεσης και παραχώρησης κατάλληλων χώρων, αρμοδιότητα που απορρέει από το άρθρο 75 του Κώδικα των Δήμων και Κοινοτήτων και προβλέπει ακόμη και απαλλοτρίωση οικοπέδων, προκειμένου να χτιστούν σύγχρονα σχολικά συγκροτήματα και να τηρούνται ανθρώπινοι όροι φιλοξενίας των παιδιών μας, ιδιαίτερα σε αυτές τις ευαίσθητες ηλικίες.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες έρχεται να προστεθεί η διακοπή των εργασιών ανέγερσης του Νηπιαγωγείου επί της οδού Μακρυγιάννη από τον περασμένο Μάρτιο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου τον Δεκέμβριο του 2016 παραχωρήθηκε στην εταιρεία ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΕ (ΚΤΥΠ  ΑΕ)  η χρήση  του οικοπέδου  επί των οδών Ιοκάστης, Μακρυγιάννη, Γρ. Αυξεντίου και 28ης Οκτωβρίου για την κατασκευή του  διδακτηρίου  που θα στεγάσει  το  8ο -14ο Νηπιαγωγείο  της πόλης μας.

Διανύουμε δηλαδή το 6ο έτος!! από την παραχώρηση του οικοπέδου και είμαστε ακόμη στα μπετά, με ζητήματα ως προς την ομαλή συνέχιση των εργασιών.

 

Ερωτάσθε:

 

Το διδακτήριο, με ευθύνες ΚΤΥΠ και εργολάβου, δεν έχει ακόμη παραδοθεί στο δήμο μας και είναι άγνωστο τι μέλλει γενέσθαι. Τι παρεμβάσεις έχετε κάνει έως τώρα για να αντιμετωπίσετε αυτήν τη απαράδεκτη κατάσταση; Τι μέτρα προτίθεστε να πάρετε, προκειμένου να παραδοθεί επιτέλους το Νηπιαγωγείο και να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν.

RELATED ARTICLES