«Τίτλοι τέλους» για τον Μάριο Ντράγκι. Ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν κατάφερε να πετύχει το αποτέλεσμα που είχε θέσει ως στόχο τις τελευταίες πέντε ημέρες. Η κυβερνητική πλειοψηφία που τον στήριξε επί έναν χρόνο και πέντε μήνες κατακερματίστηκε. Κατά τη χθεσινή παρέμβασή του στη Γερουσία της Ρώμης, ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός ζήτησε ένα νέο «σύμφωνο εμπιστοσύνης» για να μπορέσει η κυβερνητική συμμαχία να συνεχίσει την πορεία της για περίπου ένα εξάμηνο.
Στις αρχικές αμφισβητήσεις, όμως, των Πέντε Αστέρων προστέθηκαν και εκείνες της Λέγκας και της Φόρτσα Ιτάλια, των κομμάτων της Κεντροδεξιάς. Επέμειναν σε δύο κύρια σημεία: «όχι» σε νέα συμμαχία με τους πεντάστερους και ανάγκη κυβερνητικού ανασχηματισμού. Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν έκανε δεκτά τα αιτήματα και απάντησε στο κίνημα που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο ότι έχει ήδη δώσει τις πρέπουσες εξηγήσεις σε ό,τι αφορά την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.
Τελικά, ο «πρώην σούπερ Μάριο» ζήτησε να τεθεί στους γερουσιαστές το ερώτημα αν επιθυμούν να συνεχίσει η κυβέρνηση τη δράση της, χωρίς καμία αλλαγή τού μέχρι τώρα σχήματος. Η Λέγκα τα Πέντε Αστέρια και Φόρτσα Ιτάλια αποφάσισαν να μην πάρουν μέρος στην ψηφοφορία. Ο Ιταλός οικονομολόγος και πρωθυπουργός θεώρησε ότι η όλη αυτή εξέλιξη αποτέλεσε, ουσιαστικά, σοβαρή έλλειψη σεβασμού στο πρόσωπό του και επέστρεψε στο Κυρινάλιο, το προεδρικό μέγαρο, για να οριστικοποιήσει την παραίτησή του.
Είναι σαφές ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές αποτελούν, πλέον, μονόδρομο και σύμφωνα με τους περισσότερους πολιτικούς παρατηρητές μπορεί να πραγματοποιηθούν την πρώτη ή τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου. Ο πιο απογοητευμένος από την πτώση της κυβέρνησης είναι ο γραμματέας του ιταλικού κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα, ο οποίος αναφέρθηκε σε «ασύλληπτους βυζαντινισμούς» και μια «πραγματικά αποκαρδιωτική εξέλιξη». Πανηγυρίζει, αντιθέτως, η άκρα Δεξιά των Αδελφών της Ιταλίας, η οποία εδώ και μήνες ζητούσε, σχεδόν καθημερινά, άμεση προσφυγή στις κάλπες. Είναι το μόνο μεγάλο κόμμα που είχε μείνει στην αντιπολίτευση, και στα περισσότερα γκάλοπ, στη φάση αυτή, αγγίζει το 24% της πρόθεσης ψήφου.
Με τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων αυτών μπορεί να καταλάβει κανείς για ποιο λόγο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ματαρέλα, προσπάθησε με κάθε τρόπο να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές. Βάσει του όλου πολιτικού κλίματος, η Κεντροδεξιά και η Δεξιά έχουν σαφές προβάδισμα, με το 48% της πρόθεσης ψήφου, ενώ η Κεντροαριστερά και τα Πέντε Αστέρια δεν ξεπερνούν το 30%.
Στην Ιταλία, όμως, μπορούν να συμβούν σχεδόν τα πάντα. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι πολύ δύσκολο να συνεργαστεί με την άκρα Δεξιά και μετά τις εκλογές δεν αποκλείεται να δημιουργηθεί και πάλι ευρεία πολιτική συμμαχία, η οποία να ξεκινά από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και να φτάνει ίσαμε τη Λέγκα του Σαλβίνι. Διότι ο Ματαρέλα θέλει, πρώτα απ’ όλα, να «θωρακίσει» το σχέδιο ανάκαμψης της χώρας του, να αποφύγει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού και να μπορέσουν να δοθούν σαφείς απαντήσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και του ενεργειακού.
Μένει να διαπιστωθεί, μέσα στο όλο αυτό κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας, πώς θα μπορέσει να καταρτιστεί ο νέος κρατικός προϋπολογισμός. Αν θα πρέπει να ψηφιστεί με μια προσωρινή κυβέρνηση πριν από τις εκλογές, ή αν θα εγκριθεί σε χρόνο ρεκόρ από τη νέα κυβερνητική συμμαχία.
Πηγή: https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/352838_i-italia-olotahos-se-proores-kalpes