Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδα / ΚόσμοςΕνεργειακή κρίση – Μέχρι και την άνοιξη του 2023 εκτιμάται πως θα...

Ενεργειακή κρίση – Μέχρι και την άνοιξη του 2023 εκτιμάται πως θα διατηρηθούν οι πιέσεις στον κλάδο

Μικρό καλάθι θα πρέπει να κρατάμε έναντι της υποχώρησης που εμφανίζουν τις τελευταίες ημέρες οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη με τους αναλυτές να προειδοποιούν πως η τρέχουσα ενεργειακή κρίση ήρθε για να… μείνει διαρκώντας αρκετά χρόνια ακόμη!

Δεν πρόκειται να ξεπεραστεί το 2022

Αυτό αποδεικνύεται, σύμφωνα με τους αναλυτές από το γεγονός πως οι τιμές spot, την τελευταία εβδομάδα, υποχωρούν πολύ περισσότερο σε σχέση με τα μεταγενέστερα συμβόλαια.

Κι αυτό διότι η αποσυμπίεση που παρατηρείται στην ευρωπαϊκή αγορά τις τελευταίες ημέρες λόγω των προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ (ή ακόμη και την Αυστραλία εκτιμάται πως θα επιφέρει μόλις βραχυπρόθεσμη ανακούφιση στον κλάδο. Κοινώς οι τιμές θα μείνουν συνολικά σε υψηλά επίπεδα, όχι μόνο την ερχόμενη χρονιά, αλλά πιθανότατα μέχρι και την άνοιξη του 2023!

«Το πρόβλημα φυσικού αερίου που αντιμετωπίζει η Ευρώπη δεν πρόκειται να ξεπεραστεί την επόμενη χρονιά. Γεωπολιτικά θέματα και η αντιπαλότητα με τη Ρωσία, ειδικά με αφορμή το ζήτημα του αγωγού Nord Stream 2 θα ενισχύσει την πρόθεση της Ρωσίας να περιορίσει τις ροές προς την Ευρώπη μέσα στο πρώτο μισό του έτους, αλλά πιθανότατα και για πολύ περισσότερο» ανέφερε σε έκθεση του ο Άντριου Χιλ, επικεφαλής θεμάτων φυσικού αερίου στο Bloomberg NEF.

Οι τιμές spot φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει σχεδόν κατά 40% μέσα στην τελευταία εβδομάδα, αν και οι απώλειες στα μεταγενέστερα συμβόλαια κινούνται γύρω στο 30%.

Στο 400% η αύξηση της τιμής το 2021

Χαρακτηριστικά η τιμή φυσικού αερίου του επόμενου μήνα στην Ολλανδία (TTF), που θεωρείται δείκτης αναφοράς για την Ευρώπη, έχει υποχωρήσει έως και στα 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που είναι το χαμηλότερο σημείο της από τις αρχές Δεκεμβρίου, όμως και πάλι παραμένει σε υπερδιπλάσια επίπεδα σε σχέση με τις αρχές της χρονιάς.

Συνολικά το άλμα του φυσικού αερίου από την είσοδο του 2021 πλησιάζει το 400%!

Εξάλλου, η Ρωσία είναι βέβαιο ότι θα διατηρήσει την ίδια τακτική πίεσης, όπως φάνηκε από το γεγονός πως τις τελευταίες ημέρες κρατά μόνιμα αντίστροφες τις ροές στο αγωγό Yamal-Europe.

Το Κρεμλίνο αλλά και ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσωπικά έχει τονίσει επανειλημμένως πως η λύση για την Ευρώπη βρίσκεται στην έναρξη της λειτουργίας του Nord Stream 2 και όσο αυτή καθυστερεί, θα κρατά ζωντανή την πίεση προς τις ευρωπαϊκές αγορές.

Πηγή: ot.gr

RELATED ARTICLES