Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕλλάδα / ΚόσμοςΕμβόλιο – Αίτημα της Moderna για τα παιδιά 6-11 ετών

Εμβόλιο – Αίτημα της Moderna για τα παιδιά 6-11 ετών

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ( ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα αποφασίσει σε περίπου δύο μήνες για το αίτημα που υπέβαλε η Moderna προκειμένου να εγκριθεί το εμβόλιό της κατά της Covid-19 σε παιδιά 6-11 ετών.

«Το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα προβλέπει την έκδοση απόφασης σε περίπου δύο μήνες, εκτός αν απαιτηθούν πρόσθετες πληροφορίες ή ανάλυση» ανέφερε ο ΕΜΑ.

Είχε προηγηθεί την Τρίτη η ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρείας ότι υπέβαλε αίτημα για παιδιατρικό εμβόλιο που περιέχει 50 αντί για 100 μικρογραμμάρια mRNA. Αντίστοιχο αίτημα είχε υποβληθεί στις ΗΠΑ έξι εβδομάδες νωρίτερα.

Ο EMA έχει εγκρίνει από τον Ιούλιο το εμβόλιο της Moderna κατά του κοροναϊού για τις ηλικίες 12-17 ετών, ωστόσο η Σουηδία και άλλες χώρες έχουν παγώσει τη χρήση του σε άτομα κάτω των 30 λόγου του κινδύνου σπάνιων καρδιακών παρενεργειών.

Στις ΗΠΑ, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε τον Οκτώβριο πως θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσει το εμβόλιο για τις ηλικίες 12-17, καθώς συνεχίζει την έρευνα για τον κίνδυνο μυοκαρδίτιδας, ή φλεγμονής στην καρδιά.

Η εταιρεία δεν έχει υποβάλει ακόμα αίτημα στις ΗΠΑ για τις ηλικίες 6-11.

Έγκριση του εμβολίου της για τις ηλικίες 5-11 αναμένεται να ζητήσει σε ΗΠΑ και Ευρώπη και η Pfizer.

Οι κλινικές δοκιμές των δύο εταιρειών έδειξαν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή στα παιδιά και προκαλούν επαρκή ανοσιακή απόκριση.

Πηγή: in.gr

RELATED ARTICLES