Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότητα του Δήμου ΖωγράφουΧΑΡΤΟΓΡΑΦΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ | Οι «μονομάχοι» των δημοτικών εκλογών μπαίνουν...

ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ | Οι «μονομάχοι» των δημοτικών εκλογών μπαίνουν σταδιακά στις θέσεις τους

Δύο χρόνια απέχουμε από τις δημοτικές εκλογές του 2019 και το πολιτικό σκηνικό στην πόλη μας παραμένει ασταθές και συγκεχυμένο με τους «μονομάχους» της κάθε πλευράς μόλις να ξεκινάνε να παίρνουν τις θέσεις τους. Η «Ε» ξεκινάει μία σειρά ρεπορτάζ με στόχο την παρουσίαση της κατάστασης που επικρατεί στην τοπική πολιτική σκηνή, μία χαρτογράφηση του κάθε πολιτικού χώρου, των προσώπων του, των ισχυρών παιχτών και των αουτσάιντερ με τα θετικά τους και τα αρνητικά τους.

Δύο πράγματα, κατά τη γνώμη μας, θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στις δημοτικές εκλογές του 2019.

Το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα γίνουν οι εκλογές και το χρονικό διάστημα που θα μεσολαβεί από τις εθνικές εκλογές.

 

Ο παράγοντας του εκλογικού νόμου

Μέχρι σήμερα, λοιπόν, παραμένει αναπάντητο ένα βασικό ερώτημα. Με ποιον εκλογικό νόμο θα διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές; Τα σενάρια και οι συζητήσεις έχουν φουντώσει γύρω από το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προκρίνει το σύστημα της απλής αναλογικής. Μάλιστα η ιστοσελίδα tovima.gr είχε εκτενές ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση αναμένεται να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση με την οποία στις δημοτικές εκλογές του 2019 θα ισχύσει η απλή αναλογική, ήτοι οι δύο πρώτοι υποψήφιοι θα περνούν μεν στο Β΄ γύρο των εκλογών, εφόσον κανείς δεν συγκεντρώσει το 50+1% των ψήφων όμως οι έδρες τους θα καθορίζονται από τον Α΄ γύρο και δεν θα αλλάζουν. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες μαζί με την απλή αναλογική θα εισαχθεί και διάταξη σύμφωνα με την οποία στις εκλογές θα κατέβουν δύο ψηφοδέλτια ένα με τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και ένα με τους υποψήφιους δημάρχους. Αν ισχύσει κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρξουν και ρυθμίσεις για την «κυβερνησιμότητα» των δήμων και των περιφερειών καθότι εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς την πιθανότητα ένας δήμαρχος να εκλεγεί αλλά να μην διαθέτει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Παράλληλα, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η νοοτροπία μας υπαγορεύει στους αντιπροσώπους μας να λειτουργούν παραταξιακά και όχι με βάση τη συνείδηση του καθενός. Επομένως, ένας δήμαρχος χωρίς πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο θα δυσκολευτεί ιδιαιτέρως να διοικήσει. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη όλα αυτά θα έχουν λήξει.

 

Ο παράγοντας των εθνικών εκλογών

Η χρονική στιγμή που θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές και το κεντρικό πολιτικό κλίμα θα επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το αντίστοιχο δημοτικό. Είναι σίγουρο ότι οι δημοτικές εκλογές και ειδικά σε μεγάλους δήμους θα πάρουν το χαρακτήρα του δημοψηφίσματος ή το χαρακτήρα της επιβεβαίωσης ή αποδοκιμασίας της Κυβέρνησης.

 

Οι ανεξάρτητοι

Ένας άλλος παράγοντας είναι η στάση που θα κρατήσουν οι μέχρι τώρα ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι. Άραγε θα γυρίσουν πίσω στην παράταξή τους, θα μείνουν ανεξάρτητοι μέχρι τέλους ή θα προχωρήσουν στη δημιουργία δικής τους παράταξη ?

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τη δεδομένη στιγμή! Σίγουρα πάντως θα επηρεάσουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα.

 

Από το επόμενο τεύχος θα σκιαγραφήσουμε έναν-έναν τους πολιτικούς χώρους της πόλης μας.

RELATED ARTICLES