Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδα / ΚόσμοςΆγαλμα στον Μπάιντεν θα στήσει το Κόσοβο

Άγαλμα στον Μπάιντεν θα στήσει το Κόσοβο

Στο Κόσοβο έχουν στηθεί ήδη αγάλματα του πρώην Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον και της Μάντλιν Ολμπράιτ, η οποία ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ το 1999, ενώ δρόμος στην Πρίστινα φέρει το όνομα του Τζορτζ Μπους.
Άγαλμα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα ανεγερθεί στο Κόσοβο και συγκεκριμένα στην πόλη Ουρόσεβατς, κοντά στην αμερικανική στρατιωτική βάση «Bondsteel», ενώ ήδη άρχισαν οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου.
Το κόστος του αγάλματος θα ανέλθει σε 600.000 ευρώ και αποτελεί προσφορά των κατοίκων του Ουρόσεβατς «σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την υποστήριξη των ΗΠΑ στην εδραίωση της ειρήνης και της ανεξαρτησίας του Κοσόβου», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του Δήμου της πόλης σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.
Οι ΗΠΑ θεωρούνται από τους Αλβανούς του Κοσόβου η μεγαλύτερη φίλη χώρα και οι Αμερικανοί πολιτικοί ηγέτες, εγγυητές και φύλακες της ανεξαρτησίας.
Ενδεικτικά, στο κέντρο της Πρίστινας από το 2009 δεσπόζει το επιβλητικό άγαλμα του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ύψους έξι μέτρων, ενώ κεντρική λεωφόρος της πρωτεύουσας του Κοσόβου φέρει το όνομά του.
Το 2019, στην επέτειο 20 ετών από την είσοδο των νατοϊκών δυνάμεων στο Κόσοβο, έγιναν στην Πρίστινα και τα αποκαλυπτήρια προτομής της Μάντλιν Ολμπράιτ, η οποία ως ΥΠΕΞ των ΗΠΑ το 1999 πρωταγωνίστησε στην εκστρατεία για τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας.
Λεωφόρος στην Πρίστινα φέρει το όνομα του πρώην Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους και μία οδός το όνομα του στρατιωτικού διοικητή του ΝΑΤΟ το 1999, στρατηγού Γουέσλι Κλαρκ.
Πηγή:sputniknews.gr
RELATED ARTICLES