Τίνα Καφατσάκη: Από την επαναστατική γυμναστική, στο συμβιβασμό και, τέλος, στη παρακμή.

Ζωγραφιώτικη Άποψη

Η Δήμαρχος της πόλης μας ξεκίνησε το πολιτικό της σχολείο από την Κομμουνιστική Νεολαία. Με πορεία σταθερή αλλά με βήμα γοργόν, γοητευμένη από την αβάστακτη γοητεία της Μπουρζουαζίας, μετατοπίστηκε από τη κομμουνιστική, στην ανανεωτική αριστερά φθάνοντας το 2005, με προσωπική παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου, να διεκδικήσει, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, τον Δήμο Ζωγράφου.

Μετά την εκλογική της ήττα από τον Γιάννη Καζάκο, και αφού τα στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ πνέανε τα μένεα εναντίον της, αποφάσισε να αράξει στο σίγουρο πολιτικό της χώρο. Σε αυτό συντέλεσε, βέβαια, και ότι το 2009 το πάλε ποτέ δυνατό ΠΑΣΟΚ αποφάσισε το άρμα του στου Ζωγράφου να το οδηγήσει ένα κομματικό στέλεχος της περιοχής. Έτσι ο Κώστας Καλλίρης με την στήριξη της Νομαρχιακής και των Τοπικών Οργανώσεων βρέθηκε επικεφαλής της κεντρώας παράταξης στις δημοτικές εκλογές του Ζωγράφου και, μετά το νικηφόρο αποτέλεσμα, Δήμαρχος. Η Καφατσάκη «αναγκάστηκε» τότε να στηρίξει στον 2ο γύρο τον Καλλίρη μιας και υπήρχαν χρωστούμενα από το 2006, όπου ο ίδιος είχε κατέβει υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλός μαζί της.

Στης δημοτικές εκλογές του 2014 και με ΣΥΡΙΖΑ εν δυνάμει Κυβέρνηση (36,4% στο Δήμο Ζωγράφου λίγους μήνες μετά τις Δημοτικές Εκλογές) η Τίνα Καφατσάκη, επίσημη υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ  έλαβε στον 1ο γύρο και με το ζόρι μόλις 21% – και στον 2ο γύρο με τον αέρα του ΣΥΡΙΖΑ  (και τα χρωστούμενα του Καλλίρη) βγήκε Δήμαρχος. Αυτά για να θυμόμαστε και λίγο την ιστορία.

Όσα χρόνια ήταν στην αντιπολίτευση «μάχονταν» για τα παιδιά που λιποθυμούν από την πείνα στα σχολεία, τα νοικοκυριά που δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα τους, την Πόλη που δεν είναι καθαρή, τα παιδιά που μένουν έξω από τους παιδικούς σταθμούς  και πολλά άλλα αριστερά βαρύγδουπα σλόγκαν υποσχόμενη τα πάντα σε όλους. Προτείνοντας λύσεις μαγικές και εύκολες.

Ειδικά για το θέμα των παιδικών σταθμών ΜΟΛΙΣ πριν 2 μήνες σε συνέντευξή της είχε πει ότι πέρυσι είχαν μείνει εκτός δομών 35 βρέφη  και ότι φέτος θα επιδιώξει να μην μείνει κανένα  παιδί εκτός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.

Από τον Σεπτέμβριο του 2014 όπου και ανέλαβε τα καθήκοντα της, ακολουθώντας πλήρως τη μετάλλαξη του Αρχηγού της Αλέξη Τσίπρα, μετατράπηκε σε απλή διαχειρίστρια της καθημερινότητας -και αυτό με τρόπο μίζερο και ιδεοληπτικό- αλλά και εκπρόσωπος της περιφέρειας και του Κράτους της πρώτης φοράς Αριστεράς στη περιοχή.

Θεωρητικά και στα λόγια, όπως δήλωσε σε συνέντευξη της στην εφημερίδα ΑΥΓΗ λίγο καιρό μετά την εκλογή της «..οι Δήμαρχοι δεν πρέπει να υποτάσσονται στης Κυβερνητικές επιλογές».  Στην πράξη όμως η Τίνα Καφατσάκη αναδείχτηκε η πιο πιστή Δήμαρχος της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η κατά τα άλλα «μαχητική» Τίνα που πρωτοστατούσε στης Λαϊκές εκδηλώσεις, στις μαζώξεις και στα κινήματα «Κανένα σπίτι στα χέρια Τραπεζίτη»,  «ΟΧΙ στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας», «ΟΧΙ στην κατάσχεση τραπεζικού λογαριασμού για μικροοφειλές» , «ΟΧΙ στην διασπάθιση του δημοσίου χρήματος σε φιέστες και αέρα κοπανιστό», «ΟΧΙ στην οικογένεια Ζωγράφου», όταν σήμερα της τα θυμίζουν λέει ΑΠΕΤΑΞΑΜΗΝ και μάλιστα τρεις φορές!

Σε τοπικό μάλιστα επίπεδο και στο θέμα της Βίλας Ζωγράφου υπήρξε ο απόλυτος σουρεαλισμός.

Η Καφατσάκη ήταν αυτή που αντιδρούσε και μάλιστα λυσσαλέα τόσο στην αγορά της Βίλας όσο και στην αποδοχή, υπό όρους, της δωρεάς του μισού κτήματος από την οικογένεια Ζωγράφου στο Δήμο. Όταν ο πρώην Δήμαρχος Καλλίρης έφερε πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο για αποδοχή της δωρεάς για το υπόλοιπο 50%, η ίδια λειτούργησε κατά τέτοιο τρόπο πιέζοντας τον με το λάβαρο της διαφάνειας και της κάθαρσης προκειμένου αυτή να μην γίνει ποτέ αποδεκτή.

Σήμερα, όχι μόνο κάνει αποδεκτή την δωρεά αλλά πραγματοποιεί και ευχαριστήρια φιέστα προς την οικογένεια Ζωγράφου. Θα βάλει λέει και ευχαριστήρια ταμπέλα προς την οικογένεια μέσα στο κτήμα. Αυτούς λοιπόν που τους καταριότανε όσο ήταν στην αντιπολίτευση σήμερα έρχεται και τους φιλάει το χέρι.

Θυμίζει λίγο τον Τσίπρα, ο οποίος έλεγε τα μύρια για τους Αμερικάνους και τώρα «γλύφει» τον Τραμπ, έπινε νερό στο όνομα του Πούτιν και τώρα είναι στα μαχαίρια, καταριότανε την Μέρκελ και τώρα αποτελεί το μεγαλύτερο σύμμαχο της στην Ε.Ε..

Είναι σίγουρο ότι οι πολίτες αυτής της Πόλης θα περιμένουν με μεγάλη αγωνία το Συριζο προεκλογικό-απολογιστικό της πρόγραμμά της  και θα το συγκρίνουν με το προεκλογικό της πρόγραμμα του 2014.

Η Δήμαρχος Καφατσάκη ΔΕΝ έχει πλέον καμία δικαιολογία για την  φθορά και απαξίωση που έχει υποστεί η  Πόλη μας.

ΔΕΝ μπορεί να χρησιμοποιήσει την δικαιολογία ότι η Περιφέρεια την σαμποτάρει μιας και η κυρία Δούρου είναι προσωπική της φίλη και συντρόφισσα.

ΔΕΝ μπορεί να χρησιμοποιήσει  την δικαιολογία ότι η κεντρική κυβέρνηση έχει αντιλαϊκή πολιτική

ΔΕΝ μπορεί να χρησιμοποιήσει την δικαιολογία ότι η Κυβέρνηση απαξιώνει την τοπική αυτοδιοίκηση.

Διότι πολύ απλά είναι και η ίδια στέλεχος του κόμματος που αυτή τη στιγμή κυβερνά.

 

Και όταν ένας Δήμαρχος έχει σύμμαχο σε όλη την θητεία του τόσο την Περιφέρεια όσο και την Κυβέρνηση και το μόνο που κάνει καλά είναι Φιέστες και μουσικά Φεστιβάλ (και μάλιστα από τα λεφτά του τακτικού προϋπολογισμού του Δήμου και των λοιπών φορέων του) τότε μάλλον έχει αποτύχει οικτρά.

Η Τίνα Καφατσάκη θα έχει, στις δημοτικές εκλογές, την ίδια τύχη με αυτή του Αλέξη Τσίπρα στις Εθνικές. Την πολιτική αποστρατεία.

Αμφότεροι, δεν θα λείψουν σε κανέναν.

Γράφει ο Δημήτρης Δεληγιαννίδης

Μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής (Β2 Αθηνών) της Νέας Δημοκρατίας