Σύλλογος Διδασκόντων 6ου Γυμνασίου Ζωγράφου: Δεν δεχόμαστε τη ζωντανή αναμετάδοση μαθήματος

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 6ου Γυμνασίου Ζωγράφου σε συνεδρίασή του ομόφωνα αποφάσισε να μη δεχτεί τη ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος μέσα από τις σχολικές τάξεις

Δεν είναι μόνο η έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής, δεν είναι μόνο η παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των εκπαιδευτικών, και πολύ περισσότερο η έκθεση προσωπικών δεδομένων των ανήλικων μαθητών/τριων και η αποθήκευση και ενδεχομένως κακόβουλη επεξεργασία αυτού του υλικού που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Είναι κυρίως λόγοι παιδαγωγικοί και ηθικοί.

Το μάθημα στην τάξη είναι η παιδαγωγική σχέση που αναπτύσσεται και είναι η βάση για την απόκτηση γνώσεων. Προϋποθέτει τη συμμετοχή του μαθητή και σε αυτήν αποσκοπεί. Και αυτό με τη ζωντανή αναμετάδοση θα καταστραφεί.

Από τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών του σχολείου στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και ιδιαίτερα στη σύγχρονη διδασκαλία, όπου ενώ διαπιστώθηκε ότι ο καθένας εξωσχολικός παράγοντας μπορούσε να παρακολουθήσει και να κριτικάρει το μάθημά μας, εντούτοις δε διακόπηκε, γίνεται φανερό ότι η άρνησή μας αυτή δεν προκύπτει από το φόβο της δικής μας έκθεσης. Εμείς λοιπόν οι ίδιοι που «εκτεθήκαμε» για να είμαστε κοντά στους μαθητές και στις μαθήτριές μας αρνούμαστε τη ζωντανή αναμετάδοση για να προστατεύσουμε πρώτα απ’ όλα τα παιδιά σας.

Ακόμα και αν δε φαίνονται τα πρόσωπα των μαθητών/τριων, θα ακούγονται οι φωνές τους, οι σωστές ή μη απαντήσεις που θα δίνουν, οι εύστοχες ή μη απορίες που θα διατυπώνουν , οι παρατηρήσεις που πιθανόν να δεχθούν, και πολλά άλλα που καθημερινά εκφράζουν οι μαθητές/τριες μας στο δια ζώσης μάθημα στο οικείο, χωρίς αγνώστων προθέσεων παρατηρητές, περιβάλλον της σχολικής τάξης. Oι μαθητές/τριες θα εκτίθενται ως θέαμα ή ακρόαμα και αντικείμενο σχολιασμού σε τρίτους, θα κινδυνεύουν να γίνουν θύματα κοροϊδίας ή εκφοβισμού.

Ο/η εκπαιδευτικός θα είναι αναγκασμένος/η να περιοριστεί στο να «εκφωνεί» το μάθημα μπροστά σε έναν πίνακα, ενώ το ζητούμενο είναι το μάθημα να διεξάγεται στο μεγαλύτερο μέρος του από και με τους μαθητές.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει σε κάθε περίπτωση να είναι δίπλα και στους μαθητές και στις μαθήτριες που θα αναγκαστούν να απουσιάσουν, όπως πάντα κάνει για όσους και όσες κατά καιρούς απουσιάζουν από το μάθημα. Για τους μαθητές και τις μαθήτριες που θα απουσιάζουν θα αναρτάται στην πλατφόρμα ασύγχρονης τηλε-εκπαίδευσης το σχετικό υλικό.