Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότητα του Δήμου ΖωγράφουΟυρές για το Ψηφιακό Πλανητάριο στην Πλατεία Αλεξανδρή!

Ουρές για το Ψηφιακό Πλανητάριο στην Πλατεία Αλεξανδρή!

Από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του στην Πλατεία Αλεξανδρή (Γαρδένια) το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο συγκέντρωσε το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ουρές για να το δουν.

Το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο, προσφέρει μία μοναδική οπτικοακουστική διδακτική εμπειρία. Θα λειτουργήσει και την Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου από τις 11:00 ως τις 20:30.

Τα ντοκιμαντέρ θόλου που θα προβληθούν είναι:
11:00 –   Ο Μαγεμένος Ύφαλος (Ηλικίες 5+)
Η ταινία μας μεταφέρει στα βάθη της θάλασσας σε έναν κοραλλιογενή ύφαλο, ένα μοναδικό κόσμο, πολύχρωμο και ξένο, γεμάτο περιπέτειες και κίνδυνους, αινίγματα και μυστήρια, παλιούς θρύλους και μύθους, έναν κόσμο που κατοικείται από πλάσματα με θάρρος και… χιούμορ, αξιαγάπητα και παράξενα, γοητευτικά και επικίνδυνα.

11:30 –   Συλλέγοντας το Φως των Άστρων: Τα Θαυμαστά Τηλεσκόπια (για ενήλικο κοινό και για παιδιά 9+)
Τα τηλεσκόπια είναι επιστημονικά όργανα υψηλής τεχνολογίας που συλλέγουν φως από μακρινά ουράνια αντικείμενα. Με αυτά τα πολύπλοκα όργανα, οι άνθρωποι κατάφεραν να κοιτάξουν στο βαθύ διάστημα και να συλλέξουν πολύτιμες επιστημονικές πληροφορίες για το σχηματισμό, τη ζωή και το θάνατο των πλανητών, των αστεριών και των γαλαξιών. Όλη αυτή η γνώση μας βοηθά να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί η φύση στη μεγάλη κλίμακα και πως καθορίζει τη θέση μας στο υπέροχο Σύμπαν.
12:00 –   Ένας Τέλειος Μικρός Πλανήτης (Ηλικίες 6 με 12 ετών)
Φανταστείτε τις τέλειες διαστημικές διακοπές. Ανακαλύψτε το ηλιακό μας σύστημα μέσα από μια διαφορετική οπτική ματιά – μέσω μιας εξωγήινης οικογένειας που αναζητά τον τέλειο πλανήτη για τις διακοπές της. Πετάξτε πάνω από την επιφάνεια του Πλούτωνα, τον πιο γνωστό μας Νάνο Πλανήτη. Βουτήξτε στους παγωμένους γκρεμούς της Μιράντα – δορυφόρου του Ουρανού. Ταξιδέψτε μέσα από τους δακτυλίους του Κρόνου. Νιώστε τις καταιγίδες και τους κεραυνούς στον Δία. Και περπατήστε στην επιφάνεια του Άρη. Ποιον προορισμό θα επιλέγατε; Αυτό είναι ένα ταξίδι στο ηλιακό σύστημα για διαστημικούς ταξιδιώτες όλων των ηλικιών.
12:30 –   Από Τη Γη Στο Σύμπαν (Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 10+)
Η παράσταση είναι ένα μοναδικό ταξίδι στο Σύμπαν. Μετά από μια σύντομη αναφορά στην Αστρονομία των Αρχαίων, μας ταξιδεύει στο Ηλιακό μας σύστημα, στα άστρα, τον Γαλαξία μας, στο Σύμπαν, όπως αυτά περιγράφονται από την σύγχρονη επιστήμη.
13:00 –   Διεθνής Διαστημικός Σταθμός – Το σκαλοπάτι για τον πλανήτη Άρη (Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 8+)
Το 1998 ξεκίνησε στο διάστημα, η συναρμολόγηση ενός δορυφόρου που θα ήταν δεύτερος σε μέγεθος και φωτεινότητα μετά από τη Σελήνη …του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS). Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2011 φθάνοντας σήμερα σε μέγεθος όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Ανακαλύψτε τον ρόλο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού στην ανάπτυξη του διαστημικού προγράμματος.
13:30   –   Ο Μαγεμένος Ύφαλος (*)
14:00 –   Ο Ήλιος – Το Ζωντανό μας Άστρο (Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 10+)
Ανακαλύψτε τα μυστικά του άστρου μας σε αυτή την ψηφιακή παράσταση και απολαύστε εικόνες – όπως δεν τις έχετε δει ποτέ – από τη βίαιη επιφάνεια του Ήλιου στο επιβλητικό περιβάλλον του πλανητάριου.
14:30  –   Ένας τέλειος Μικρός Πλανήτης (*)
15:00 –   Το Κλίμα της Γης (Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 8+)
Η θέση της Γης στο Ηλιακό Σύστημα δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη και την εξέλιξη της ζωής. Ελάτε να ανακαλύψουμε τα χαρακτηριστικά του πλανήτη μας που διαμορφώνουν τον καιρό και το κλίμα. Εποχές παγετώνων εναλλάσσονται με θερμές περιόδους, όμως τα τελευταία χρόνια ένας νέος παράγοντας αλλαγής του κλίματος έχει προστεθεί: Η μεγάλης κλίμακας ανθρώπινη επέμβαση στο φυσικό περιβάλλον. Το κλίμα και οι συνθήκες στη Γη δεν είναι σταθερά και δεδομένα. Το ανθρώπινο είδος θα πρέπει να προσαρμόζεται στις μεταβολές και να λαμβάνει μέτρα ώστε να εξασφαλίζει την επιβίωσή του, στην επιφάνεια του μικρού μας γαλάζιου πλανήτη.
16:30  – Το Φάντασμα του Σύμπαντος: Η Αναζήτηση της σκοτεινής ύλης   (Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 12+)
Η ταινία αποκαλύπτει τους πρώτους υπαινιγμούς της ύπαρξης της σκοτεινής ύλης και ταξιδεύει τον θεατή μέχρι τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων στο CERN, δείχνοντας πώς οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο συνεργάζονται για να ερευνήσουν τα συστατικά της σκοτεινής ύλης.
17:00  –   Συλλέγοντας το Φως των Άστρων: Τα Θαυμαστά Τηλεσκόπια (*)
17:30 –   Ο Μαγεμένος Ύφαλος (*)
18:00  –   Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (*)
18:30 –   Ένας τέλειος Μικρός Πλανήτης (*)
19:00 –   Από Τη Γη Στο Σύμπαν (*)
19:30 –   Ο Ήλιος: Το Ζωντανό  Μας Άστρο (*)
20:00 – Το Φάντασμα του Σύμπαντος: Η Αναζήτηση της Σκοτεινής Ύλης (*)
20:30 –  NEURODOME – Εξερευνώντας τον Εγκέφαλο (Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 8+)
Ένα ταξίδι μέσα στον ανθρώπινο εγκέφαλο! Το NEURODOME φέρνει τις ανακαλύψεις αιχμής της νευροεπιστήμης στο εντυπωσιακό περιβάλλον του Planetarium on the Go. Στην παράσταση ο θεατής κάνει ένα ταξίδι στα όρια της ανθρώπινης εξερεύνησης και γνώσης, από τον απώτατο ορίζοντα του γνωστού σύμπαντος, προς τα «μέσα», προς την πολύ μικρή κλίμακα , τους νευρώνες του εγκεφάλου.

 

RELATED ARTICLES