Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότητα του Δήμου ΖωγράφουΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ - 227 παιδιά εκτός παιδικών προσχολικής αγωγής παρά της...

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ – 227 παιδιά εκτός παιδικών προσχολικής αγωγής παρά της εξαγγελίες της νέας Διοίκησης

Η διοίκηση του δήμου Ζωγράφου φέτος αποφάσισε να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των θέσεων για τους παιδικούς σταθμούς του δήμου, σχεδόν 12 ώρες πριν την έναρξη της λειτουργίας τους, εντείνοντας μέχρι τέλους την αγωνία δεκάδων γονιών. Παρά όμως την αναμονή δεκάδες γονείς είδαν για άλλη μια φορά τα παιδιά τους να μένουν εκτός των δομών σε αντίθεση με τις διαφορετικές εξαγγελίες της δημοτικής αρχής. Μετά το φιάσκο με την εξαίρεση του δήμου από την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, η δημοτική αρχή αφήνει εκτός των 227 παιδιά. Για μια ακόμη χρονιά ο δήμος Ζωγράφου είτε με δημοτική αρχή προσκείμενη στην ΝΔ είτε με δημοτική αρχή προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ, στερεί το δικαίωμα της προσχολικής αγωγής από δεκάδες παιδιά. Σαν να μην έφτανε αυτό, πολλά από τα παιδιά που φιλοξενούνται στις δομές έχουν τοποθετηθεί σε σταθμούς πολύ μακριά από το σπίτι τους, για την ακρίβεια θα μετακινούνται από την μια άκρη του δήμου στην άλλη, γεγονός που δημιουργεί σοβαρή δυσκολία στους γονείς.

Οι δομές προσχολικής αγωγής του δήμου Ζωγράφου ξεκινούν την λειτουργία τους με πολύ σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, τόσο εκπαιδευτικό όσο και βοηθητικό, όπως άλλωστε η ίδια η διοίκηση στην ανακοίνωση της αναφέρει. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι μάγειρες με το ενδεχόμενο άνοιγμα των νέων αιθουσών θα επωμιστούν επιπλέον παιδιά, παραμένοντας οι ίδιοι.  Προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα για το σχέδιο λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών ενόψει της πανδημίας του κορονοϊού που προϋποθέτει ενίσχυση του υπάρχοντος προσωπικού. Σε ότι αφορά τα μέτρα ασφαλείας, το μόνο που υπάρχει είναι η προαιρετική χρήση μάσκας στα παιδιά, η υποχρεωτική στους παιδαγωγούς, ο διαχωρισμός δραστηριοτήτων στους προαύλιους χώρους και η ειδική μέριμνα στη σίτιση. Το γεγονός ότι τα παιδιά και οι εργαζόμενοι θα είναι συγχρωτισμένοι σε μια τάξη λίγων τετραγωνικών μέτρων από 6 έως και 8 ώρες φαίνεται πως αποτελεί ψιλά γράμματα για την κυβέρνηση. Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει ήδη καταθέσει αίτημα ώστε στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο να συζητηθεί η κατάσταση που επικρατεί σε όλες τις δομές εκπαίδευσης και για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η δημοτική αρχή.

Η δημοτική αρχή Θώδα έχει σοβαρή ευθύνη για την κατάσταση που διαμορφώνεται για άλλη μια φορά στο δήμο μας. Μέχρι και τα τέλη Ιουλίου δεσμεύονταν ότι θα γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά, βέβαια δεν απάντησε ποτέ στις επίμονες ερωτήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για απορρόφηση των παιδιών την 1η Σεπτέμβρη, προφανώς γνώριζαν ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Μέχρι και τώρα δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα παράδοσης των νέων αιθουσών σε ΙΒΣΑ και στην Βίλα Παυλίνα. Η απόφαση της δημοτικής αρχής να δώσει προτεραιότητα στα προνήπια γιατί και με δική της ευθύνη δεν εφαρμόστηκε η δίχρονη προσχολική αγωγή, δεν έλυσε κανένα πρόβλημα, αντίθετα το μετέθεσε σε παιδιά μικρότερων ηλικιών.

Η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» όλα τα προηγούμενα χρόνια, έγκαιρα ανέδειξε το πρόβλημα, εντός και εκτός του δημοτικού συμβουλίου. Σταθήκαμε πλάι στους γονείς, στα νέα ζευγάρια που κάθε χρόνο αγωνιούν. Από αυτή την θέση μας και τώρα απαιτούμε ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΑΙΔΙ ΕΚΤΟΣ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ. Επιτέλους ο διαχρονικός εμπαιγμός των λαϊκών οικογενειών, από τις εκάστοτε δημοτικές διοικήσεις, που κύριο στόχο έχουν την διαιώνιση των πελατειακών σχέσεων και όχι την κάλυψη των πραγματικών αναγκών , πρέπει να σταματήσει.

Καλούμε τον ζωγραφιώτικο λαό να συμμετέχει μαζικά, να πιέσει και να διεκδικήσει άμεση λύση. Να αγωνιστούν για :

  1. Κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών.
  2. Μείωση της αναλογίας παιδιών και παιδαγωγών, ως ένα ελάχιστο μέτρο απέναντι στην πανδημία και στην δημιουργία ολιγομελών ομάδων για την αποφυγή συγχρωτισμού στην τάξη, το παιχνίδι, την σίτιση, τον ύπνο, και τις δραστηριότητες στην αυλή.
  3. Πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στα προγράμματα ΕΣΠΑ, για να καλυφθούν οι επιπλέον ανάγκες. Καμία συζήτηση για απόλυση εργαζομένων.
  4. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα και στην σίτιση ώστε να διασφαλίζονται οι ασφαλείς όροι υγιεινής, καθαριότητας, με σίτιση των παιδιών σε μικρότερες ομάδες και καθαρισμό των χώρων καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας των παιδικών σταθμών.
  5. Με ευθύνη της κυβέρνησης μαζική, περιοδική εξέταση, με υποχρεωτική εφαρμογή των τεστ για όλους τους εργαζόμενους. Να προσληφθούν παιδίατροι και ιατροί εργασίας για να καλυφτούν οι ανάγκες και εκεί υπάρχουν με ουσιαστικό τρόπο να ελέγχουν εάν είναι ασφαλείς οι συνθήκες, για την υγεία των παιδιών και των εργαζομένων.
  6. Δημιουργία σύγχρονων παιδικών σταθμών που να παρέχουν επιστημονικό έργο για όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, δημόσια και δωρεάν.

 

 

Ζωγράφου, 2 Σεπτεμβρίου 2020

 

 

 

RELATED ARTICLES