Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότητα του Δήμου ΖωγράφουΖωγράφου – Ανυπότακτη Πόλη : Συντάσσεται με το αίτημα της Ένωσης...

Ζωγράφου – Ανυπότακτη Πόλη : Συντάσσεται με το αίτημα της Ένωσης Γονέων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΠΟΛΗ

Το δημοτικό συμβούλιο Ζωγράφου έχει να συνεδριάσει από τις 14/7 δια ζώσης, όταν έγινε συνεδρίαση στην αίθουσά του με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Προφανώς μεσολάβησαν και οι θερινές διακοπές, όμως θα έπρεπε να έχει γίνει συνεδρίαση εδώ και αρκετές μέρες για τα άμεσα ζητήματα που προκύπτουν σε σχέση με τα μέτρα προστασίας έναντι του κορονοϊού σε όλους τους χώρους εκπαίδευσης στο δήμο μας. Τόσο όσο αφορά στους παιδικούς σταθμούς που ήδη άνοιξαν, όσο και για το άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των σχολείων.

Ήδη πέρασαν θέματα για τους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία σε δια περιφοράς συνεδριάσεις στα τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτέμβρη. Θέματα που θα έπρεπε να συζητηθούν δια ζώσης, τόσο για να θέσουμε ερωτήματα και να πάρουμε απαντήσεις και ενημέρωση από την δημοτική αρχή όσο και για να υπάρξει επί της ουσίας συζήτηση. Είναι εμφανές, όμως, ότι η δημοτική αρχή αποφεύγει επιμελώς τη δια ζώσης συνεδρίαση για να μην αναδειχθεί η χρεοκοπία της πολιτικής των υποτιθέμενων δεσμεύσεων ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει έξω από παιδικό σταθμό φέτος….Γιατί αυτό έγινε και φέτος όπως πρόσφατα αναδείξαμε (βλ. εδώ). Επίσης, «κρύφτηκε» πίσω από την νομοθετική εξαίρεση του δήμου μας από την εφαρμογή φέτος της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής. Όμως, το πρόβλημα αιθουσών για νήπια βοά στο δήμο μας, με το σύλλογο εκπαιδευτικών Π.Ε. να έχει αναφέρει ότι απαιτούνται 18 τμήματα ακόμα για την πλήρη εφαρμογή της 2χρονης προσχολικής εκπαίδευσης (βλ. εδώ). Αντί μέριμνας για αυτό, η δημοτική αρχή κατέφυγε σε μία διαδικασία παραχώρησης 2 αιθουσών του 12ου δημοτικού σχολείου στο 3ο νηπιαγωγείο, η οποία εγκρίθηκε με δια περιφοράς συνεδριάσεις στη σχολική επιτροπή πρωτοβάθμιας και κατόπιν στο δημοτικό συμβούλιο. Χωρίς καμία εισήγηση για τις προϋποθέσεις και τους όρους αυτής της παραχώρησης και χωρίς να μας δίνεται καμία δυνατότητα να ρωτήσουμε σχετικά με αυτά…

Μπροστά μας έχουμε το άνοιγμα σχολείων και νηπιαγωγείων. Το εκπαιδευτικό κίνημα ζητά να εφαρμοστεί ανώτατος αριθμός 15 μαθητών ανά τάξη και να γίνουν οι αντίστοιχες προσλήψεις εκπαιδευτικών και η ενίσχυση υποδομών για αυτό. Αντί για αυτό, που η ίδια η κυβέρνηση εφάρμοσε στην περίοδο των προηγούμενων μέτρων περιορισμού την άνοιξη, τώρα προκρίνεται ο συνωστισμός 25 μαθητών ανά τμήμα. Η «επιστημονική» αιτιολόγηση βρίθει ανακριβειών όπως έχει επισημανθεί (βλ. ενδεικτικά εδώ και εδώ) και καταλήγει απλά μία φτηνή δικαιολόγηση των κυβερνητικών επιλογών. Όμως, είναι επικίνδυνη για την υγεία των παιδιών, των εκπαιδευτικών και όσων ευπαθών ομάδων έρχονται σε επαφή με αυτούς. Ταυτόχρονα, πληροφορούμαστε ότι τα σχετικά πρωτόκολλα έχουν πολλά προβλήματα. Για παράδειγμα, μάθαμε ότι αυτές τις μέρες στο Ρέθυμνο μία εκπαιδευτικός βρέθηκε θετική μετά από συνεδρίαση διδασκόντων σε κλειστό χώρο και κλήθηκαν να εξεταστούν μόνο οι…διπλανοί της αντί να εξεταστούν όλοι/ες οι παρόντες/παρούσες στη συνεδρίαση!

Θεωρούμε ότι οι όροι με τους οποίους θα ανοίξουν τα σχολεία του δήμου καθώς και η λήψη μέτρων προστασίας, καθαριότητας κλπ. πρέπει να συζητηθούν άμεσα και δια ζώσης στο δημοτικό συμβούλιο με παρουσία και εκπροσώπων των γονέων. Η απαράδεκτη διαδικασία των δια περιφοράς συνεδριάσεων (ούτε καν τηλεδιασκέψεων που κάνουν άλλοι δήμοι επειδή επικαλέστηκαν τεχνικά προβλήματα και προβλήματα κόστους…) πρέπει να λήξει άμεσα. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο το δήμο μας, αφού μαθαίνουμε ότι πολλές «όμορες» δημοτικές αρχές ακολουθούν αυτή την τακτική που απαξιώνει ουσιαστικά τα δημοτικά συμβούλια. Είναι, από ό,τι φαίνεται, συνολικότερη επιλογή συγκεκριμένων δυνάμεων στην τοπική αυτοδιοίκηση για να συγκαλύψουν προβλήματα και να αποφύγουν μεγαλύτερες αντιδράσεις.

Για αυτούς τους λόγους:

  • Απαιτούμε να μην ξαναγίνει καμία δια περιφοράς συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και όλων των επιτροπών του δήμου. Όταν ανοίγουν σχολεία, παιδικοί σταθμοί, χώροι εργασίας κλπ. με ποια αιτιολογία ο δήμος παραμένει «κλειστός»;
  • Συντασσόμαστε με το αίτημα της Ένωσης Γονέων και άλλων δημοτικών παρατάξεων για άμεση δια ζώσης συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου σχετικά με τα μέτρα προστασίας στους χώρους εκπαίδευσης και εργασίας του δήμου μας.
  • Απαιτούμε να υλοποιηθεί το αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος για 15 μαθητές ανά τμήμα με τις ανάλογες δαπάνες που αυτό απαιτεί. Να προχωρήσουν άμεσα διορισμοί εκπαιδευτικών για τους οποίους δεν περισσεύουν χρήματα την ίδια ώρα που περισσεύουν για επιδότηση ΜΜΕ, ιδιωτικών δομών υγείας και εξοπλισμούς.
  • Να ενισχυθεί άμεσα το ΕΣΥ και οι πρωτοβάθμιες δομές υγείας, να γίνουν άμεσα προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού. Για να μην πάει χαμένος ο χρόνος που δεν αξιοποιήθηκε έως τώρα από την κυβέρνηση που αντί να αναλάβει τις ευθύνες της τα ρίχνει όλα μόνο στην ατομική ευθύνη.
RELATED ARTICLES