Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδα / ΚόσμοςΕπιστροφή στα θρανία: Μάσκες, αποστάσεις και υπεύθυνος κοροναϊού στα σχολεία

Επιστροφή στα θρανία: Μάσκες, αποστάσεις και υπεύθυνος κοροναϊού στα σχολεία

Μία εβδομάδα απομένει για το πρώτο κουδούνι της χρονιάς στα σχολεία με την αγωνία όλων να εστιάζεται στο πως θα μπορέσουν οι μαθητές – ειδικά των μικρότερων ηλικιών – να εφαρμόσουν τα μέτρα προστασίας για τον κοροναϊό.

Η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων, τα διαφορετικά διαλείμματα ώστε να μην υπάρξει συγχρωτισμός είναι μερικά από τα μέτρα του υπουργείου Παιδείας τα οποία έχει προτείνει η ειδική ομάδα των λοιμωξιολόγων προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες να υπάρξει διασπορά του ιού στη σχολική κοινότητα.

Στις οδηγίες του ΕΟΔΥ που θα σταλούν σε όλες τις σχολικές μονάδες,  περιλαμβάνονται όσα θα πρέπει να εφαρμοστούν από το νηπιαγωγείο μέχρι την τελευταία τάξη για να περιοριστεί ο κίνδυνος της διασποράς του ιού.

Ο ΕΟΔΥ ζητά να υπάρχει μέριμνα για την τήρηση αποστάσεων, κάνει ιδιαίτερα μνεία στη σωστή χρήση της μάσκας, αλλά και στο σχολαστικό πλύσιμο των χεριών.

Ενδεικτικά, τα μέτρα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ περιλαμβάνουν:

• προσπάθεια για τήρηση αποστάσεων μεταξύ μαθητών και μαθητών-εκπαιδευτικών, όσο είναι εφικτό, σε συνδυασμό με τη λειτουργία του σχολείου σε σταθερές ομάδες παιδιών οι οποίες συστηματικά δεν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους

• συχνή και ορθή εφαρμογή υγιεινής των χεριών (πλύσιμο με σαπούνι και νερό ή/και εφαρμογή αντισηπτικού χεριών)

• σωστή χρήση κατάλληλης προστατευτικής μάσκας (υφασμάτινης ή απλής χειρουργικής) τόσο από εκπαιδευτικούς όσο και από μαθητές, με μέριμνα για τη σχετική εκπαίδευση· στο σχολείο συνιστάται η ευρεία χρήση υφασμάτινης μάσκας (με ελάχιστες εξαιρέσεις), αλλά μπορεί να
χρησιμοποιείται και απλή χειρουργική μάσκα

• καλός αερισμός των αιθουσών, καθαριότητα χώρων και τακτική εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες

• αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων μαθητών και επίσκεψης στο σχολείο άλλων ατόμων όταν αυτό δεν είναι απαραίτητο

• αποχή από το σχολείο όσων εκδηλώνουν πυρετό ή/και άλλα συμπτώματα συμβατά με COVID-19, προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών που ανήκουν
σε ευάλωτες ομάδες.

Τι θα γίνει εάν υπάρξει κρούσμα σε σχολείο

Το ερώτημα μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών, όσο πλησιάζουμε στο άνοιγμα των σχολικών μονάδων, είναι ποια διαδικασία θα ακολουθείται σε περίπτωση κρούσματος μεταξύ μαθητών ή εκπαιδευτικών.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εξέδωσε επικαιροποιημένες οδηγίες για τη διαχείριση τυχόν ύποπτου κρούσματος σε νηπιαγωγεία, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Συγκεκριμένα ο ΕΟΔΥ εξηγεί ποια είναι η διαδικασία που θα πρέπει να εφαρμοστεί σε περίπτωση που ένα παιδί ή ένας εκπαιδευτικός έχει συμπτώματα καθώς και τι θα γίνει σε περίπτωση που το τεστ βγει θετικό.

RELATED ARTICLES