Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότητα του Δήμου ΖωγράφουΕκοιμήθη ο εφημέριος του Ι.Ν. Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Κοιμητηρίου Ζωγράφου

Εκοιμήθη ο εφημέριος του Ι.Ν. Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Κοιμητηρίου Ζωγράφου

Eφυγε από τη ζωή μετά από πολύχρονη μάχη με την επάρατο νόσο ο εφημέριος του Ι.Ν. Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Κοιμητηρίου Ζωγράφου, Πρωτοπρ. Θεμιστοκλής Δεληγιαννίδης.

Ο εφημέριος υπηρέτησε τον Ιερό Ναό του Κοιμητηρίου επί 30 χρόνια και παρά τις δοκιμασίες που του έφερε η ζωή, υπηρετούσε με ευλάβεια τα καθήκοντα του. Είχε χάσει τον πρωτότοκο του γιο Πλάτωνα, αλλά και την πρεσβυτέρα από την επάρατη νόσο. Επιθυμία του ίδιου ήταν ο τόπος ταφής του να είναι στο κηπάριο που βρίσκεται πίσω από το ιερό του ναού που λειτουργούσε επί 30 έτη, κάτι που έγινε με απόφαση του Δημάρχου Ζωγράφου Βασίλη Θώδα, ο οποίος παρέστη στην κηδεία.

Ο μακαριστός π. Θεμιστοκλής γεννήθηκε στη Κρήτη στις 26 Μαΐου 1960. Την 4/7/1990 τοποθετήθηκε ως εφημέριος του Κοιμητηριακού Ναού Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Ζωγράφου και από 14/1/1997 ανέλαβε Πρόεδρος της Κοσμητείας του Κοιμητηρίου Ζωγράφου αλλάζοντας τα μέχρι τότε δεδομένα στην διακονία των κοιμητηρίων καθώς με δική του εισήγηση τοποθετήθηκαν πέραν των μονίμων εφημερίων που υπηρετούσαν μέχρι τότε και εκ περιτροπής εφημέριοι από ενοριακούς ναούς και παρεκκλήσια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής από τον τότε Πρωτοσύγκελλο, Επίσκοπο Μαραθώνος κυρό Μελίτωνα, κάτι που σταδιακά επικράτησε σε όλα τα Κοιμητήρια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής με απόφαση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Κατά την περίοδο που διακόνησε στο Κοιμητήριο Ζωγράφου ανακαίνισε εκ βάθρων και τους δύο ιερούς ναούς του κοιμητηρίου εξοπλίζοντας τους με ιερά σκεύη, καλύμματα Αγ. Τραπεζών και Προθέσεων, χαλιά και εικόνες για όλο το εορτολόγιο, αντικαθιστώντας τις καρέκλες με ξυλόγλυπτα καθίσματα, ενώ ολοκλήρωσε την αγιογράφηση, επιχρύσωσε τους πολυελαίους κ. α. Την ευκοσμία και την ευταξία των ναών έχουν επαινέσει κατ’ επανάληψη κληρικοί και λαϊκοί μεταξύ αυτών και ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος κυρός Χριστόδουλος. Στο ναό του Αγ. Κωνσταντίνου καθιέρωσε να τελούνται Θ. Λειτουργίες εκτός της Κυριακής και του Σαββάτου, σε μεγάλες Δεσποτικές και Θεομητορικές Εορτές και μνήμες μεγάλων Αγίων, ακολουθίες Χαιρετισμών, Παρακλήσεων και όλης της Μεγάλης Εβδομάδος και τέλεση Αγιασμού κάθε πρώτη του μήνα. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι με δική του πρωτοβουλία υπήρξαν ένα διάστημα και μαθητικοί εκκλησιασμοί από τα γειτονικά με το κοιμητήριο Γυμνάσια και Λύκεια!

 

RELATED ARTICLES