Ανδρέας Αρβανιτάκης, ένας δικός μας άνθρωπος στην καρδιά του «Ιανού»

Ένας Ζωγραφιώτης συμπολίτης μας , φίλος και συνεργάτης, βρέθηκε στην Κεφαλονιά κατά το καταστρεπτικό πέρασμα του Ιανού. Ο λόγος για τον Ανδρέα Αρβανιτάκη, ο οποίος μας μετέφερε εικόνες από την κατεστραμμένη Κεφαλονιά. Ο ίδιος βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην καρδιά της τρομερής αυτής θεομηνίας, την οποία βίωσε σε όλη της τη σφοδρότητα.
Όπως μας είπε ο ίδιος επρόκειτο για ένα τρομακτικό φαινόμενο, που όμοιό του δεν έχουμε ζήσει. Πρώτα, η δίνη: καθώς έφτανε με ορμή τα μεσάνυχτα περίπου της Πέμπτης προς Παρασκευής το μόνο που άκουγες ήταν η βοή του αέρα και της βροχής. Προς το ξημέρωμα και καθώς το μάτι του Ιανού βρισκόταν πάνω από την Κεφαλονιά απλώθηκε ξαφνικά μια απόκοσμη σιωπή. Ο αέρας και η βροχή σταμάτησαν.
Η ηρεμία αυτή κράτησε μέχρι τις 7:30 το πρωί της Παρασκευής, τότε ξαφνικά ένας συριγμός: πάνω από τα βουνά τα μαύρα σύννεφα κατέβαιναν με ταχύτητα ενώ ένα τρομακτικό σφύριγμα ακολουθούσε και αποτελούσε το προμήνυμα της καταστροφής. Ξάφνου ένα «τείχος» αέρα και βροχής άρχισε να σφυροκοπά τα πάντα. Η θάλασσα βγήκε κυριολεκτικά στη στεριά. Στα χωριά της βόρειας Κεφαλονιάς μια ακόμα βοή έδωσε μια αμυδρή προειδοποίηση για τους ορμητικούς χειμάρρους που πλησίαζαν με ταχύτητα. Διέλυσαν σπίτια και περιουσίες. Τα μπαζωμένα ρέματα γέμισαν αδιαφορώντας για το τι παρέσυραν κατά το πέρασμά τους. Η φύση έπαιρνε την εκδίκηση της.
Κάπως έτσι κύλησε η Παρασκευή. Όταν επιτέλους ξημέρωσε το Σάββατο η θεομηνία είχε περάσει. Είχε έρθει όμως η ώρα του απολογισμού. Ευτυχώς δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές. Καταστράφηκαν όμως περιουσίες, κόποι μιας ολόκληρης ζωής κατέληξαν στη θάλασσα ή θαμμένοι κάτω από λάσπη και μπάζα. Οι κακοτεχνίες δεκαετιών, τεχνικά και πολεοδομικά «εγκλήματα» στο βωμό του πολιτικού και οικονομικού οφέλους ήρθαν στην επιφάνεια με το χειρότερο τρόπο.
Τώρα προέχει η στήριξη των ανθρώπων αυτών. Η πολιτεία πρέπει να βοηθήσει με κάθε τρόπο τους κατοίκους του νησιού να σταθούν στα πόδια τους. Οι δήμοι και η Περιφέρεια κάνουν ό,τι μπορούν όμως δεν αρκεί. Πρέπει η κεντρική εξουσία να ενσκήψει πάνω από την καταστροφή και να κάνει το παν για την στήριξη των πληγέντων.
Δεν φτάνει όμως αυτό. Σε όλη την χώρα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την πρόληψη. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και τέτοια φαινόμενα θα επαναληφθούν. Αλίμονο αν δεν είμαστε προετοιμασμένοι για αυτά.
Καλό θα είναι και ο Δήμος μας εδώ, να προχωρήσει σε συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες της Κεφαλονιάς. Οι κοινωνικές μας υπηρεσίες είναι εξαιρετικές, οργανωμένες και μπορούν κάλλιστα να διοργανώσουν μια τέτοια πρωτοβουλία με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.