Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔημοτικά Νέα του ΖωγράφουΛόφοι σκουπιδιών κατακλύζουν την πόλη | Σε απελπισία οι πολίτες

Λόφοι σκουπιδιών κατακλύζουν την πόλη | Σε απελπισία οι πολίτες

Όπως πολλές άλλες πόλεις έτσι και το Ζωγράφου «πολιορκείται» από λόφους σκουπιδιών που την έχουν κατακλύσει, ενώ οι κάτοικοι αποτελούν για μία ακόμη φορά τα θύματα της κόντρας κυβέρνησης και ΠΟΕ – ΟΤΑ αναφορικά με τους συμβασιούχους στους δήμους, των οποίων οι συμβάσεις αφού ανανεώθηκαν επανειλημμένως και ενώ σύμφωνα με τους ίδιους λάμβαναν διαβεβαιώσεις ότι θα μετατραπούν σε αορίστου χρόνου βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία. Αυτό συνέβη όταν το θέμα έφτασε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο έκρινε τις ανανεώσεις των συμβάσεών τους παράνομες.

Ο συνδυασμός του καύσωνα και των σωρών σκουπιδιών που αποσυντίθενται έχουν φτάσει τους πολίτες στα όριά τους καθώς, όπως λένε στην πλειονότητά τους, δεν μπορούν πλέον να βγουν όχι έξω από το σπίτι τους ούτε στο μπαλκόνι τους. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως όπως οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να διεκδικούν τα δικαιώματά τους έτσι και οι εκείνοι έχουν δικαίωμα στην ζωή και την ασφάλεια που με την τοξική βόμβα των σκουπιδιών το δικαίωμα αυτό θίγεται.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι θεωρούν πως τους είπαν ψέματα, ενώ το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΠΟΕ – ΟΤΑ δεν συμβιβάστηκε με την πρόταση της κυβέρνησης, η οποία κατέθεσε τροπολογία για μόνιμες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ χωρίς όρια ηλικίας. Σύμφωνα με την ΠΟΕ – ΟΤΑ η τροπολογία δεν διασφαλίζει ούτε τις θέσεις εργασίας των συμβασιούχων, ούτε τον κοινωνικό και δημόσιο χαρακτήρα της υπηρεσίας καθαριότητας.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Ζωγράφου σε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ την Τρίτη 27 Ιουνίου αποφάσισε κατά πλειοψηφία να ενισχυθεί το προσωπικό ασφαλείας για τους ευαίσθητους χώρους (σχολεία, παιδικούς σταθμούς, ΚΑΠΗ, σούπερ μάρκετ, ψαράδικα, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κλπ).

Η Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων του Δήμου Ζωγράφου έδωσε στη δημοσίοτητα ανακοίνωση με την οποία καλεί τους πολίτες να στηρίξουν τον αγώνα τους. Μπορείτε να διαβάσετε το περιεχόμενό της εδώ.

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση η δήμαρχος Ζωγράφου Τίνα Καφατσάκη την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Ανδρέας Καραβίδας επιτέθηκε στη Διοίκηση με αφορμή την ανακοίνωση της δημάρχου, αναρτώντας στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το σχέδιο απόφασης που είχε φέρει στο ΔΣ η Διοίκηση και το οποίο αναφερόταν στην μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Αυτό όπως τόνισε έρχεται σε αντιδιαστολή με την ανακοίνωσή της, μέσα από τη οποία θεωρεί ότι με την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση ικανοποιείται μεγάλο μέρος των αιτημάτων των εργαζομένων, η οποία τροπολογία προβλέπει την πραγματοποίηση προσλήψεων χωρίς να διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας των συμβασιούχων.

 

Διαπληκτισμός στο αμαξοστάσιο του Δήμου

Ένταση επικράτησε στην είσοδο του αμαξοστασίου του Δήμου τα ξημερώματα της Πέμπτης όταν σύμφωνα με πληροφορίες εργαζόμενοι επιχείρησαν να βγάλουν επιπλέον απορριμματοφόρα για την ενίσχυση του προσωπικού ασφαλείας, όπως προέβλεπε η απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων. Τους εμπόδισαν μέλη της περιφρούρησης του χώρου από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής με αποτέλεσμα τελικά να βγουν δύο απορριμματοφόρα, ένα για τους ευαίσθητους χώρους(σχολεία, χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος κλπ) και ένα για την λαϊκή. Το πρόβλημα παραμένει μεγάλο και χειροτερεύει διαρκώς.

 

Άνοιξε η συζήτηση της ιδιωτικοποίησης

Με αφορμή την κατάσταση που δημιουργήθηκε με τα σκουπίδια αρκετές είναι οι φωνές που προκρίνουν ως λύση το να δοθεί η καθαριότητα των δήμων σε ιδιώτες εργολάβους, ώστε να αποφεύγονται τέτοια επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία φαινόμενα. Και μάλιστα υπέρ δείχνουν να τάσσονται, ή τουλάχιστον όχι απέναντι ακόμα και άτομα προσκείμενα στην διοικούσα παράταξη του Δήμου. Το γεγονός αυτό αποτελεί απόδειξη που οδηγεί ο λαϊκισμός μίας κυβέρνησης και η αδιαλλαξία ενός εργατικού κινήματος με τους πολίτες να μπαίνουν στην μέση και να δέχονται πυρά πανταχόθεν. Ένα ζήτημα που μέχρι πριν λίγους μήνες δεν θα τολμούσε κανείς να το αναφέρει, όπως η ιδιωτικοποίηση των σκουπιδιών, πλέον προκρίνεται ως λύση δημόσια.

Υπάρχουν πληροφορίες, που μένει να επιβεβαιωθούν, ότι απόψε που θα συνεδριάσει εκ νέου η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ – ΟΤΑ ενδέχεται η κατάσταση να εκτονωθεί και να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις. Ακόμα όμως και αν αύριο βγουν όλα τα απορριμματοφόρα του δήμου θα πάρει μέρες μέχρι να μαζευτούν τα σκουπίδια, ενώ η δυσωδία από τα υπολείμματα θα μείνει εκεί μέχρις ότου πλυθούν οι κάδοι και οι πέριξ χώροι.

RELATED ARTICLES