Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτιστικά του Δήμου ΖωγράφουΕπετειακή έκθεση στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

Επετειακή έκθεση στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

Το 2019 συμπληρώνονται 130 χρόνια από τη γέννηση του ζωγράφου Γιώργου Γουναρόπουλου και 40 χρόνια από την ίδρυση του Μουσείου του στον δήμο Ζωγράφου. Με αυτή την αφορμή, το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου προγραμμάτισε για τη φετινή χρονιά δύο επετειακές εκθέσεις μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, εμπνευσμένες από τις εικαστικές αναζητήσεις του ζωγράφου.

Η πρώτη έκθεση με τίτλο Ποίηση: ζωγραφία λαλούσα. Hommage à Gounaro πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την περασμένη άνοιξη. Η δεύτερη έκθεση του αφιερώματος έχει τίτλο Η τέχνη της γραμμής. Hommage à Gounaro ΙΙ και έρχεται να τιμήσει τη γραμμή του Γουναρόπουλου, μέσα από την παρουσίαση έργων σύγχρονων εικαστικών οι οποίοι χρησιμοποιούν τη γραμμή ως πρωταρχικό μέσο έκφρασης.

Διάρκεια έκθεσης: 13 Νοεμβρίου 2019 – 31 Ιανουαρίου 2020

Εγκαίνια: Τετάρτη 13 Νοεμβρίου, ώρα 19:00

Το έμφυτο ταλέντο του Γουναρόπουλου στο σχέδιο, η ακαδημαϊκή του παιδεία και η μελέτη της αρχαιοελληνικής γραμμής έδωσαν στον καλλιτέχνη τη δυνατότητα να εκφράσει τα εσωτερικά του οράματα μέσα από τις ατελεύτητες εκφάνσεις της καμπύλης. Όπως μπορεί ο επισκέπτης να δει στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Γ. Γουναρόπουλου, η γραμμή παίζει καθοριστικό ρόλο στο σύνολο του έργου του καλλιτέχνη, τόσο στα σχέδια και τα κραγιόνια του όσο και στις ελαιογραφίες του.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση σχηματοποιούν και νοηματοδοτούν τις γραμμές τους σύμφωνα με τις προσωπικές τους αναζητήσεις, δημιουργώντας έργα με διαφορετικά και απρόβλεπτα υλικά και τεχνικές. Πρόκειται για δουλειές με σύγχρονο παλμό, που διερευνούν διάφορες εσωτερικές ανθρώπινες καταστάσεις αλλά και τη σύνδεσή τους με τη συγκυρία μέσα στην οποία βιώνονται.

Καλλιτέχνες: Αθανασία Βιδάλη, Μαρία Δημάκη, Νίκος Έξαρχος, Βούλα Κούκκου, Γιώργος Σακκάς, Αντώνης Χουδαλάκης, Ανδρέας Χριστοδούλου

Επιμέλεια έκθεσης: Διονυσία Γιακουμή, δρ Ιστορίας της τέχνης-επιμελήτρια, Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

Η έκθεση θα πλαισιωθεί από παράλληλες εκδηλώσεις, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ακολουθεί. Ξεχωρίζουν τα εργαστήρια ενσυνειδητότητας και ο μουσικός διάλογος με έργα του Γουναρόπουλου και των καλλιτεχνών της έκθεσης, δύο καινοτόμες δράσεις με πρωτότυπο περιεχόμενο και βιωματικό χαρακτήρα, που προτείνουν εναλλακτικές προσεγγίσεις των εικαστικών έργων τέχνης.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ στην έκθεση και σε όλες τις εκδηλώσεις

Ωράριο λειτουργίας:

Τρίτη – Τετάρτη: 09.00 – 13.30 & 17.00 – 20.00

Πέμπτη – Σάββατο: 09.00 – 15.00. Κυριακή – Δευτέρα: κλειστά

RELATED ARTICLES